Σε εκκρεμότητα το κλείσιμο των χωματερών παρά τις "καμπάνες"

Το κλείσιμο όλων των χωματερών που λειτουργούν στην Κύπρο, θα πρέπει να προωθήσει το Τμήμα Περιβάλλοντος, καθώς το κράτος έχει υποστεί καταδίκη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράβαση των σχετικών υποχρεώσεων περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.

Όπως καταγράφεται στη σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα Περιβάλλοντος, το ζήτημα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη υπ’ όψιν του σε σειρά επιστολών.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, με επιστολή της, ημερ. 14.10.2013, ενημέρωσε την ΕΕ ότι προγραμματίζει την

κατασκευή δύο μονάδων ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕΔΑ), μία στη Λεμεσό και μία στη Λευκωσία, οι οποίες προγραμματίζονταν να λειτουργήσουν το 2016. Σε σχετική επιστολή της, ημερ. 27.2.2014, η Νομική Υπηρεσία επισημαίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών ότι, πέραν των δύο ανεξέλεγκτων χωματερών, εξακολουθούν να λειτουργούν ακόμη 43 παράνομες χωματερές, το οποίο θέμα το Υπουργείο Εσωτερικών, με επιστολή του ημερ. 26.5.2014, κάλεσε το ΤΠ να επιλύσει.

Η ΕΕ, με επιστολή της, ημερ. 23.7.2014, ζήτησε ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με το κλείσιμο των δύο Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και η ΚΔ, με προσχέδιο επιστολής, ημερ. 24.9.2014, που ετοίμασε το ΤΠ, ενημέρωσε ότι η μονάδα ΟΕΔΑ Λεμεσού θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ αναμενόταν να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τη μονάδα ΟΕΔΑ Λευκωσίας.

Η ΕΕ συνέχισε να ζητά ενημέρωση και σε σχετική επιστολή, ημερ. 22.5.2015, η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι η ολοκλήρωση της μονάδας ΟΕΔΑ στη Λεμεσό θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2017, με την ΕΕ ακολούθως να ζητά να λαμβάνει ενημέρωση ανά τετράμηνο.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος ετοίμασε προσχέδιο επιστολής στις 18.10.2016, με την οποία ενημερώνει την ΕΕ ότι η μονάδα ΟΕΔΑ Λεμεσού αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2017. Όσον αφορά στη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων Λευκωσίας, το Τμήμα ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής, συνοδευόμενη από μονάδα ελάχιστης επεξεργασίας μεικτών αποβλήτων δυναμικότητας 50.000 τόνων, σε συνδυασμό με μεταφορά 80.000 μεικτών αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Κόσιης, για πλήρη εκμετάλλευση της δυναμικότητας της μονάδας.

Το τελευταίο δεν τέθηκε σε ισχύ λόγω των σοβαρών ατασθαλιών που προέκυψαν σε σχέση με τη λειτουργία της υπό αναφοράς μονάδας. Στις 24.4.2017, η Νομική Υπηρεσία έλαβε ειδοποίηση από την ΕΕ ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο για επιβολή προστίμου.

Με επιστολή ημερ. 27.4.2017, η ΕΕ αναφέρει ότι τα χρονοδιαγράμματα που της έχουν κοινοποιηθεί από την ΚΔ δεν έχουν τηρηθεί και δεν γνωρίζουν πότε η τελευταία θα είναι σε θέση να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου ημερ. 18.7.2013. Καθώς το κράτος είχε στη διάθεσή του πάνω από τρία έτη να εκτελέσει την απόφαση του Δικαστηρίου και δεν συμμορφώθηκε, η ΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της, εντός δύο μηνών.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή ανέφερε ότι, αφού λάβει γνώση των παρατηρήσεων αυτών ή σε περίπτωση που οι παρατηρήσεις δεν διαβιβαστούν εμπρόθεσμα, διατηρεί το δικαίωμα να προσφύγει στο Δικαστήριο.

Στις 17.5.2017, η Νομική Υπηρεσία ζήτησε να ετοιμαστεί προσχέδιο απάντησης μέχρι τις 16.6.2017, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το Υπουργείο Εξωτερικών, με επιστολή ημερ. 29.6.2017, ενημέρωσε την ΕΕ ότι οι κατασκευαστικές εργασίες για την ΟΕΔΑ Λεμεσού έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ ο ΧΑΔΑ Κοτσιάτη αναμένεται να τεθεί εκτός λειτουργίας μέσα από δράσεις αποφόρτισής του, που περιλάμβαναν τη μεταφορά μεικτών αποβλήτων της επαρχίας Λευκωσίας στην ΟΕΔΑ Κόσιης και ενίσχυση των συστημάτων χωριστής συλλογής.

Η μεταφορά αποβλήτων στην ΟΕΔΑ Κόσιης δεν κατέστη δυνατή, λόγω της ποινικής υπόθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε σχέση με τη διαχείρισή της.

Στις 5.10.2016 προκηρύχθηκε νέος κλειστός διαγωνισμός, ο οποίος περιελάμβανε ειδική δεσμευτική απαίτηση όπως ο νέος διαχειριστής της ΟΕΔΑ Κόσιης παραλαμβάνει και επεξεργάζεται μέχρι και 100.000 τόνους αποβλήτων από την επαρχία Λευκωσίας, ώστε να περιλαμβάνονται και τα απόβλητα από τον ΧΑΔΑ Κοτσιάτη, ωστόσο ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα