Επ. Λιλλήκα: 10 δράσεις για αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα

Σε ανακοίνωση, το επιτελείο Γιώργου Λιλλήκα αναφέρθηκε στις δέκα προτάσεις του υποψήφιου προέδρου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

Τα ψεσινά επεισόδια στο ποδόσφαιρο, τα οποία καταδικάζουμε με αποτροπιασμό, είναι άλλη μια θλιβερή επιβεβαίωση της αδυναμίας της Πολιτείας να επενδύσει στο τρίπτυχο «αθλητική παιδεία, πρόληψη, καταστολή».

Την πολιτική ευθύνη φέρει ακέραια ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου, που ήταν ο εμπνευστής και εφευρέτης αυτού του ελλιπέστατου και κάκιστου νομοσχεδίου, το οποίο

αδυνατεί να προσφέρει λύσεις. Ταυτόχρονα, με το υπό αναφορά νομικό πλαίσιο, ο κ. Νικολάου έχει αποδυναμώσει την ίδια την Αστυνομία Κύπρου, καθιστώντας την δευτερεύουσα μορφή επιβολής της τάξης στα γήπεδα.

Το επιτελείο Γιώργου Λιλλήκα προτείνει ένα δεκάλογο δράσεων για αποφασιστική αντιμετώπιση φαινομένων βίας και εξυγίανση των συνθηκών διεξαγωγής και παρακολούθησης αθλητικών αγώνων:

1) Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων προσόντων για Υπεύθυνους Ασφάλειας Σταδίων.

2) Συστηματική και ενδελεχή επιμόρφωση και εκπαίδευση των επιτηρητών.

3) Ενεργότερη εμπλοκή της Αστυνομίας στον έλεγχο εισόδων στα στάδια και αυτεπάγγελτη παρέμβαση για καταστολή επεισοδίων. Ενδυνάμωση του ρόλου της Αστυνομίας για αποτροπή και καταστολή επεισοδίων.

4) Κατάργηση της Κάρτας Φιλάθλου και αξιοποίηση της πολιτικής ταυτότητας.

5) Αυστηρή εφαρμογή της ταξιθέτησης στα γήπεδα.

6) Αναβάθμιση των συστημάτων κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στα γήπεδα.

7) Αναβάθμιση κριτηρίων για υποδομές στα στάδια και έγκριση σταδίων για διεξαγωγή αθλητικών αγώνων. Θεσμοθέτηση προσωπικής αστικής ευθύνης για τα μέλη της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων.

8) Αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του νομικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης της ποινικής ευθύνης για Υπεύθυνους Ασφάλειας Σταδίων.

9) Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών για τους παραβάτες.

10) Ενδυνάμωση της δικαστικής εξουσίας για εκδίκαση σχετικών υποθέσεων εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από τη μέρα πιθανής διάπραξης αδικήματος σε αθλητικούς χώρους (εντός και εκτός).

Keywords
Τυχαία Θέματα