Οι λόγοι της περιοδείας αστραπή Πούτιν στη Μέση Ανατολή

Ως προσπάθεια επέκτασης των σχέσεων της Ρωσίας με κράτη κλειδιά στην περιοχή της Ανατολής Μεσογείου, ερμηνεύουν την περιοδεία αστραπή του Πούτιν σε Αίγυπτο, Συρία και Τουρκία, διάφοροι αναλυτές στον διεθνή Τύπο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική συγκυρία όπου οι μουσουλμάνοι στην περιοχή βρίσκονται σε αναβρασμό και εναντιώνονται στην απόφαση Τραμπ να δηλώσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η μετατόπιση της αμερικανικής πολιτικής προκάλεσε την έντονη απογοήτευση αρκετών δυτικών κρατών,

ενώ προβληματίζει και τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Προβολή ισχύος και εκλογές

Ο Πούτιν, που την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία της χώρας του χρόνου, έσπευσε άμεσα να κεφαλαιοποιήσει το κύμα οργής εναντίων του Τραμπ.

Σε δηλώσεις του στο Al Jazzera, ο αναλυτής Μέσης Ανατολής Μαρουάν Καρμπαλάν είπε πως το ταξίδι του Πούτιν είχε στόχο να «προβάλει δύναμη στη Μέση Ανατολή, με την επίσκεψη σε δύο συμμάχους των ΗΠΑ -την Αίγυπτο και την Τουρκία- που έχουν προσεγγίσει τη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια». «Προσπάθησε να κάνει χρήση της δύσκολης σχέσης που έχουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ με τον διεθνή προστάτη τους, για να αυξήσει την επιρροή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καρμπαλάμ.

Ο Γιούρι Μπάρμιν, ερευνητής στο Ρωσικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε ότι η περιοδεία του ήταν επίσης «ένα τελικό βήμα για να πείσει το ρωσικό κοινό ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ισχυρός ηγέτης και πρέπει να επανεκλεγεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Washington Post αναφέρει πως ο Πούτιν άδραξε την ευκαιρία και έπαιξε τον ρόλο ενός νηφάλιου και αξιόπιστου εταίρου.

Αίγυπτος-Τουρκία-Συρία

Στο Κάιρο, ο Πούτιν ανακοίνωσε την επανέναρξη απευθείας εμπορικών ρωσικών πτήσεων για πρώτη φορά από τη συντριβή του αεροσκάφους το 2015. Πούτιν και Αλ Σίσι υπέγραψαν, επίσης, συμφωνία για κατασκευή πυρηνικού σταθμού αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και μια πιθανή συμφωνία για τη χρήση των αιγυπτιακών βάσεων από τη ρωσική αεροπορία.

Στην Άγκυρα, ο Πούτιν συναντήθηκε για όγδοη φορά με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2017. Οι δυο άντρες συζήτησαν την ενίσχυση των οικονομικών και στρατιωτικών δεσμών, καθώς και για τις εξελίξεις στη Συρία. Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν για να ολοκληρώσουν την αγορά από την Τουρκία πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Ερντογάν.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Συρία από τότε που εξουσιοδότησε τη ρωσική στρατιωτική παρέμβαση το 2015 εκεί, ο Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ και έκανε λόγο για νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, ανακοινώνοντας, παράλληλα, την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

Σημαντική έρευνα Pew

Η Washington Post, αναφέρεται σε έρευνα της Pew, που διεξήχθη φέτος σε ορισμένες χώρες της περιοχής, όπου διαπιστώθηκε πως το 64% του κόσμου βλέπει τη Ρωσία να έχει μεγαλύτερη επιρροή στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής σε σύγκριση με μια δεκαετία πριν. Αυτή η αντίληψη μπορεί να αυξηθεί τους ερχόμενους μήνες, με τη Ρωσία να επωφελείται. «Για πολλούς τοπικούς παράγοντες, η αυξανόμενη παρουσία της Ρωσίας φαίνεται να είναι πιο ελκυστική ως πηγή κάποιας ισορροπίας», έγραψε ο Τούρκος ακαδημαϊκός Talha Kose στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας Daily Sabah. «Η διαβρωτική κίνηση της κυβέρνησης του Τράμπ, όπως η πρόσφατη δήλωση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, θα επιταχύνει μόνο την παρακμή της επιρροής των ΗΠΑ και θα ανοίξει τον δρόμο για τη Μόσχα», είπε.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Paul Salem του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στο Today's WorldView, οι Ρώσοι «δεν ενδιαφέρονται για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά θα επωφεληθούν από τις ευκαιρίες για να επεκτείνουν την επιρροή τους στη Μέση Ανατολή και να παίξουν ρόλο μιας δύναμης παγκόσμιας εμβέλειας». «Οι προσπάθειές τους θα συμπεριλάβουν την εξαγωγή όπλων και την πυρηνική ενέργεια -όπως διαπιστώνεται στην επίμαχη συμφωνία με την Αίγυπτο- και την καλλιέργεια πρόσβασης σε δυνητικά τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο», προσέθεσε.

«Καθώς η Αμερική οπισθοχώρησε από τον παραδοσιακό της ρόλο στη Μέση Ανατολή, η Ρωσία επέκτεινε τον δικό της, κάνοντας μια επιδεικτική επίδειξη καταπολέμησης Ισλαμιστών τρομοκρατών για λογαριασμό μιας απρόθυμης Δυτικής Χριστιανοσύνης», γράφει η Julia Ioffe στο Atlantic, σε πρόσφατη ανάλυσή της σχετικά με τη στρατηγική του Πούτιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα