«Σχιζοφρενής η κυβέρνηση Αναστασιάδη»

Αδήριτη ανάγκη οι δύο ηγέτες να ξεπεράσουν την κρίση και να επανέλθουν στον διάλογο, τονίζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ
Σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού, η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό. «Θα τουρκοποιηθεί αν μας μείνει η διχοτόμηση, αν αποδεχτούμε ως λύση το τζείνοι ποτζεί τζι εμείς ποδά», είπε, σημειώνοντας πως όσοι το λένε αυτό προωθούν τη διχοτόμηση.

Με προσπάθεια να βγάλει την μπέρτα του κόμματος «ουρά» στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

αναφορικά με τις κινήσεις στο Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα. «Ο λαός χόρτασε από τα δεσμεύομαι και προδόθηκε πολλές φορές από μεγαλόστομες διακηρύξεις.

Ας αποκηρύξουμε λοιπόν τον εθνικισμό και τον φανατισμό, ας σταματήσει επιτέλους η 'σχιζοφρένεια' της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, του ΔΗΣΥ και άλλων, να δαφνοστεφανώνουν αυτούς που κατέστρεψαν τον τόπο και την ίδια στιγμή να δηλώνουν ότι θέλουν λύση και επανένωση, να σταματήσουν να χαϊδεύουν το τέρας του νεοφασισμού, γιατί δεν πρόκειται να ημερέψει».

Αν ήμουν εγώ Πρόεδρος…
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, είναι αδήριτη ανάγκη οι δύο ηγέτες να ξεπεράσουν την κρίση και να επανέλθουν στις συνομιλίες. Είπε ότι οι συνομιλίες, οι οποίες κινδυνεύουν με κατάρρευση, διακόπηκαν λόγω της λανθασμένης, απόφασης της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα και την απόφαση του κ. Ακιντζί. Χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι, αν ήταν ο ίδιος στη θέση του Προέδρου, θα σήκωνε το τηλέφωνο και θα επιχειρούσε συνάντηση και συνομιλία με τον Τ/κ ηγέτη, για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του.

Ωστόσο δεν έμεινε εκεί. Κατηγόρησε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει την εκ περιτροπής προεδρία, ενώ ο κατοχικός ηγέτης ήταν αρνητικός να συζητήσει το εδαφικό. «Δυστυχώς, εδώ και μερικούς μήνες ήταν προφανές ότι η διαδικασία των συνομιλιών μπλοκαρίστηκε», αναφερόμενος στις συναντήσεις που έγιναν στο Μον Πελεράν και στη Γενεύη, οι οποίες κατέδειξαν ότι υπήρχε και υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί.

Αναφερόμενος, αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έπρεπε να είχε παραχωρήσει την εκ περιτροπής Προεδρία χωρίς να λάβει κάτι πίσω, ο κ. Κυπριανού μίλησε για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία, κάνοντας ένα πακέτο με τα ουσιώδη ζητήματα της εκ περιτροπής, του εδαφικού, του περιουσιακού, της αποτελεσματικής συμμετοχής και της ασφάλειας.

«Δεν είπαμε να δώσει κάτι ο Πρόεδρος χωρίς να πάρει ανταλλάγματα», είπε, και εξέφρασε τη διαφωνία του στο κατά πόσον η εκ περιτροπής προεδρία αποτελεί μια υποχώρηση, καθώς, όπως είπε, την έχουμε δεχτεί και τη συζητούσαμε από το 1993, ενώ δεν την είχε απορρίψει το Εθνικό Συμβούλιο στην κωδικοποίηση των θέσεων τον Απρίλιο του 2005.

Υποστήριξε ότι η παρούσα ευκαιρία λύσης δεν είναι η τελευταία, αλλά πρόσθεσε πως πρέπει προβληματιστούμε πώς θα είναι η επόμενη μέρα και με ποιες προϋποθέσεις θα έρθει η επόμενη ευκαιρία. Είπε πως μεγαλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας στην προσπάθεια αφομοίωσης των κατεχομένων είναι η συνεχιζόμενη κατοχή και διαίρεση.

Πυρά και στους δύο
Ο κ. Κυπριανού είπε πως οι δύο ηγέτες, αντί να επιδιώξουν εκτόνωση της κατάστασης, με καθημερινές τους δηλώσεις έχυναν νερό στον μύλο των ακραίων στοιχείων των δύο κοινοτήτων και πως την ώρα που το Κυπριακό «χανόταν» ανάμεσα σε δηλώσεις και αντιδηλώσεις, ο κ. Ακιντζί αποχωρούσε από τις συνομιλίες, ενώ ο κ. Αναστασιάδης παρουσιάστηκε ως ο από μηχανής θεός που θα έλυνε τα προβλήματα στο ΓεΣΥ, στο Λιμάνι Λεμεσού, στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας και αλλού.

Είπε πως ευθύνη τους ήταν να βρουν τρόπο εκτόνωσης της κρίσης, ενώ επανέλαβε ευθαρσώς πως εκείνος που αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήταν ο κ. Ακιντζί. Ωστόσο, είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί από την πρώτη στιγμή να επιχειρήσει εκτόνωση της κρίσης, δυστυχώς λειτούργησε με τρόπο που έδειχνε ότι τον ενδιέφερε περισσότερο η αντίδραση της ε/κ κοινότητας, και πώς θα τοποθετείτο ένα μέρος του εκλογικού σώματος. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος καθυστέρησε μια ολόκληρη εβδομάδα να παραδεχθεί ότι αυτό που έγινε από τη Βουλή (ενωτικό δημοψήφισμα) ήταν λάθος.

Τόνισε πως τώρα δεν είναι η ώρα του αλληλοφαγώματος, αλλά είναι αδήριτη ανάγκη οι δύο ηγέτες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μην κάνουν το χατίρι στις δυνάμεις του εθνικισμού και να μην παρασυρθούν από τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες.

Έτσι πρέπει να γίνουν οι συνομιλίες
Παρ' όλα τα παραπάνω, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρέθεσε τη θέση του κόμματός του για το τι πρέπει να γίνει αν και όταν επαναρχίσει ο διάλογος, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει πακετοποίηση θεμάτων, όπως της εκτελεστικής εξουσίας, της αποτελεσματικής συμμετοχής, των τεσσάρων ελευθεριών, του εδαφικού και του περιουσιακού, και οι όποιες συγκλίσεις να ισχύσουν αν επιλυθούν όλα.

Είπε πως η τυχόν επίλυση όλων των υπόλοιπων βασικών θεμάτων θα καταστήσει ευκολότερη την αντιμετώπιση του δύσκολου κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και τόνισε πως το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα από οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

Απαντώντας σε επικρίσεις, ότι το κόμμα του προωθεί την τουρκοποίηση της Κύπρου, υπογράμμισε πως η Κύπρος θα τουρκοποιηθεί, αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό. «Θα τουρκοποιηθεί αν μας μείνει η διχοτόμηση, αν αποδεχτούμε ως λύση το τζείνοι ποτζεί τζι εμείς ποδά», είπε, σημειώνοντας πως όσοι το λένε αυτό προωθούν τη διχοτόμηση.

Κάποιοι θέλουν τον τίτλο του πατριώτη
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε ορισμένους που επιχειρούν να κατοχυρώσουν για τον εαυτό τους τον τίτλο του πατριώτη. Είπε ότι «πατριωτικό είναι να αγωνίζεσαι για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας σου, και όχι να επιζητάς ή άθελά σου να οδηγείς τα πράγματα στη διχοτόμηση ή χειρότερα στην προσάρτηση». Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στη θέση κάποιων κομμάτων για αλλαγή στρατηγικής, διερωτήθηκε ποιος θα πιέσει την Τουρκία για να αποδεχτεί μια ιδεατή για εμάς λύση, λέγοντας πως το ευκολότερο για όλους είναι να λένε συνθήματα και κούφια λόγια.

Αφού είπε πως όλοι συμφωνούν ότι το Κυπριακό είναι κυρίως πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παράνομου εποικισμού, σημείωσε πως το κρίσιμο είναι πώς προχωρούμε παρακάτω. «Να προκαλέσουμε, λένε, κόστος στην Τουρκία. Συμφωνούμε. Πρέπει να ξέρουμε όμως μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η δυνατότητα. Ποιοι θα πιέσουν την Τουρκία; Γιατί δεν την πίεσαν στο προσφυγικό που αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ας μην αιθεροβατούμε λοιπόν, γιατί μοιραία θα πέσουμε από τα σύννεφα και με άσχημο μάλιστα τρόπο», είπε.

Πρέπει να πείσουμε την Τουρκία
Για την όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες της ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτή η κατάσταση επηρεάζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, όμως είναι λάθος να θεωρεί κάποιος ότι το γεγονός πως η ΕΕ οξύνει τη θέση της απέναντι στην Τουρκία, θα οδηγήσει στην άσκηση πιέσεων για να αποδεχθεί θέσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε πως η δική μας πλευρά θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στο να πείσει την Τουρκία ότι τα συμφέροντά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για πρωταγωνιστικό, υλοποιούνται μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα