Οικογένεια μηνύει την Κυπριακή Δημοκρατία

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΝΑΓΟΝΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΤΩΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΩΝ
ΑΓΩΓΗ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και του Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κατέθεσε οικογένεια, η οποία κατοικεί στην περιοχή των Αγίων Τριμιθιάς, σε οικία που βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα μακριά από τον ζωολογικό κήπο Melios Zoo Park, ο οποίος φιλοξενεί μεταξύ

άλλων αιμοβόρα άγρια ζώα, όπως λιοντάρια, τίγρεις και λύγκες.

Συγκεκριμένα, όπως ανέδειξε χθες το θέμα η εφημερίδα «Πολίτης», η αίτηση καταχωρίσθηκε στις 7 Μαρτίου 2017, ενώ η τρίτη Ιουλίου ορίστηκε ως η ημερομηνία για έκδοση περαιτέρω οδηγιών.

Η αγωγή στηρίζεται στο ότι ο αιτητής, μαζί με τη σύζυγό του και το 13χρονο παιδί τους διαμένουν σε οικία, η οποία γειτνιάζει με τον ζωολογικό κήπο (η απόσταση δεν ξεπερνά τα 55 μέτρα), ενώ τα κλουβιά στα οποία φιλοξενούνται πέντε λιοντάρια και δύο τίγρεις απέχουν μόλις 37 μέτρα από το σπίτι. Συνεργείο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, σε μια προσπάθεια εξακρίβωσης της αλήθειας, μετέβη χθες στην περιοχή, και διαπιστώθηκε ότι όντως η οικία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ζωολογικό κήπο, κάτι που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε περίπτωση που κάποιο ζώο φύγει από τον χώρο φύλαξής του.

Σημειώνεται ότι με την αγωγή ζητείται από τον Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, ως αρμόδια Αρχή, να προβεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αφενός, στην επανεξέταση και, αφετέρου, στην αναστολή και ανάκληση της παράνομης, όπως αποκαλείται στην αγωγή, άδειας λειτουργίας του ζωολογικού κήπου Melios Zoo.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, για να εξεταστεί το εν λόγω ζήτημα, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης υποσχέθηκε την απαγόρευση εισαγωγής άλλων ζώων από το Melios Zoo Park, ενώ τόνισε ότι θα εύρισκε τρόπο ώστε να ελευθερωθούν τα ζώα αυτά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, το Melios Zoo Park έχει προχωρήσει ήδη σε νέες εισαγωγές ζώων, ενώ κατασκευάζονται και νέα κλουβιά.

Είχε απασχολήσει στο παρελθόν
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται ίσως για το πιο αμφιλεγόμενο θεματικό πάρκο έκθεσης σαρκοφάγων ζώων, άγριων πουλιών και άλλων ειδών ζώων, και μονοπώλησε το ενδιαφέρον των αρμοδίων υπηρεσιών, των φιλοζωικών οργανώσεων αλλά και απλών πολιτών στο πρόσφατο παρελθόν, εξαιτίας σωρείας καταγγελιών από οργανωμένα και μη σύνολα, σχετικά με κακομεταχείριση ζώων και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης αυτών που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του.

Το Melios Zoo Park είναι ένας ζωολογικός κήπος στην περιοχή των Αγίων Τριμιθιάς στη Λευκωσία, που λειτουργεί από το 2000 ως θεματικό πάρκο. Ο ιδιοκτήτης του Μενέλαος Μενελάου, λάτρης της άγριας ζωής, ξεκίνησε την εισαγωγή πτηνών στην ηλικία μόλις των οκτώ, ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή στον ζωολογικό κήπο του φιλοξενούνται εκατοντάδες ζώα, δεκάδων ειδών σπάνια και μη.

Σε συνέντευξή του μάλιστα στην εφημερίδα «Σημερινή», ο ιδιοκτήτης του κήπου υποστήριξε ότι έχει στη διάθεσή του όλα τα σχετικά έγγραφα και άδειες εισαγωγής των ζώων που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, καθώς και άδειες λειτουργίας του πάρκου, ενώ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι στη διάθεση του Υπουργείου ακόμη και του Εισαγγελέα για διερεύνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα