Καθυστερεί η υγραεριοκίνηση

Δεν υπάρχουν καθόλου πρατήρια εφοδιασμού οχημάτων δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου
Υποβλήθηκαν συνολικά 28 αιτήσεις αδειοδότησης πρατηρίων, εκ των οποίων οι 11 σε δήμους που είναι και πολεοδομικές Αρχές, και οι 17 στο Τμήμα Πολεοδομίας, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 7 και αναμένεται να εκδοθούν οι άδειες οικοδομής

Το γεγονός ότι μετά την πάροδο 2 χρόνων από την ψήφιση του νομικού πλαισίου, για την εισαγωγή του υγραερίου στην αυτοκίνηση, συνεχίζουν να μην υπάρχουν πρατήρια εφοδιασμού των οχημάτων διαπίστωσε

η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, που ζητά επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης των πρατηρίων που έχουν υποβάλει αίτηση.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Άγγελος Βότσης μετά τη συνεδρία, υποβλήθηκαν συνολικά 28 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 11 σε δήμους που είναι και πολεοδομικές Αρχές, και οι 17 στο Τμήμα Πολεοδομίας, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 7 και αναμένεται να εκδοθούν οι άδειες οικοδομής. Πρόσθεσε ότι αίτημα της Επιτροπής Ενέργειας είναι όπως το συντομότερο δυνατό μεριμνήσουν όλες οι Αρχές, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο αυτό το καύσιμο στην αγορά.

Δυσαρέσκεια για καθυστέρηση
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι παρ' όλο που η διαδικασία προχώρησε αρκετά και σύντομα θα υπάρχουν πολλά πρατήρια που θα διαθέτουν υγραέριο για αυτοκίνηση, δεν μπορεί παρά να εκφράσει δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση που παρατηρείται.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, καταγγέλλοντας την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εισαγωγή της υγραεριοκίνησης, κάλεσε την Κυβέρνηση και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν τάχιστα στην εξέταση των αιτήσεων δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών, τόσο στα υφιστάμενα πρατήρια όσο και τις νέες υποδομές, καθώς παρατήρησε ότι οι πλείστες των αιτήσεων εκκρεμούν προς έγκριση για έναν και πλέον χρόνο.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως ενώ όλοι συζητούν τη μείωση στην τιμή των καυσίμων και στροφή στην εναλλακτική μορφή καυσίμων, παρατηρείται μια γραφειοκρατία που ξεπερνά κάθε όριο. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ ανέφερε, επίσης, ότι ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν με τη ζήτηση που υπάρχει, θα μπορέσει να γίνει απόσβεση του υψηλού κόστους εγκατάστασης συστήματος εφοδιασμού των οχημάτων με υγραέριο.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών κατήγγειλε το γεγονός ότι η πολιτεία δεν λαμβάνει σοβαρά μέτρα προώθησης της υγραεροκίνησης. Πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζονται προβλήματα στην αδειοδότηση των πρατηρίων επειδή τέθηκαν παράλογες προδιαγραφές, που δεν ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης και οι οποίες ενδεχομένως να δημιουργούν προβλήματα στη δημόσια ασφάλεια, προκειμένου να δημιουργηθούν προβλήματα στην εφαρμογή της υγραεριοκίνησης.

Φορολογικός συντελεστής ΕΕ
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας δήλωσε ότι σε άλλη μια συνεδρία η Επιτροπή Ενέργειας συζήτησε τις προτάσεις των δύο κοινοτικών οδηγιών και κατέληξε σε γνώμη, που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία θα καταγράφεται η κάθετη διαφωνία του κυπριακού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Βότσης είπε επίσης ότι η γνώμη θα οδηγηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, ώστε να αποτελεί απόφαση της Ολομέλειας και υπενθύμισε ότι υπάρχει το δικαίωμα του βέτο, το οποίο πρέπει να προβάλλεται με φειδώ. Επανέλαβε ότι θα πρέπει σε αυτή την πορεία να αναζητηθούν συνεργασίες με άλλα κράτη, που έχουν ανάλογα με την Κύπρο συμφέροντα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση του κυπριακού Κοινοβουλίου κατά της υιοθέτησης των δύο οδηγιών και ανέφερε πως η Βουλή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργήσει υποστηρικτικά και να συνδράμει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να αποτραπεί η υιοθέτηση των οδηγιών αυτών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η υιοθέτηση των δύο οδηγιών θα ήταν καταστροφική για την κυπριακή οικονομία. Ανέφερε ότι ζητήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο να σταλεί ξεκάθαρα αρνητική θέση και συμπλήρωσε ότι η γνώμη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου εδράζεται σε νομικά επιχειρήματα και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κατάργηση διαιτησίας στη ΣΚΤ
Η πρόταση νόμου της Άννας Θεολόγου και του Γιώργου Περδίκη, για την κατάργηση της διαιτησίας από τον Συνεργατισμό, συναντά τη θετική στάση της πλειοψηφίας των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, ωστόσο συναντά εμπόδια συνταγματικότητας. Όπως ανέφερε μετά τη συζήτηση της 14ης Μαρτίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης, η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι εγείρονται προβλήματα συνταγματικότητας. Πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου θα εξεταστεί ξανά την ερχόμενη Τρίτη για τελική απόφαση.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι υπάρχει ομοφωνία και ο Συνεργατισμός πρέπει να λειτουργήσει όπως και οι άλλες εμπορικές τράπεζες. Πρόσθεσε ότι υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα για την αναδρομικότητα σε διαδικασίες διαιτησίας που έχουν ήδη αρχίσει και ανέφερε ότι θα εξεταστούν τρόποι άρσης της αντισυνταγματικότητας.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι η Κυβέρνηση απείλησε ότι, αν δεν γίνουν τροποποιήσεις, θα αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματικό τον νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή. «Θα προσπαθήσουμε με την κ. Θεολόγου να κάνουμε τροποποιήσεις σε σημείο που να μη νερώσουμε τόσο πολύ το κρασί, ώστε να μην είναι πλέον κρασί», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα