Ρίχνει ρευστό στην αγορά

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ
ΔΥΝΑΜΙΚΟ «παρών» επιδιώκει να δώσει ο Συνεργατισμός στον αγώνα δρόμου που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό από τις κυπριακές εμπορικές τράπεζες, όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς χρήματος στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Το νέο πακέτο προϊόντων, που θα λανσάρει το τρίτο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της

Κύπρου, αναμένεται να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση ενώπιον του επιχειρηματικού κόσμου της Λάρνακας την ερχόμενη Τετάρτη. Στόχος είναι ο Συνεργατισμός να βρεθεί ανάμεσα στις πρώτες θέσεις του ανταγωνισμού στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση και το σημαντικότερο στοίχημα της τραπεζικής αγοράς, σε μια περίοδο που οι προσδοκίες γι' ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας παραμένουν αισθητά μεγάλες ενώ ο πήχης, από Κυβέρνηση και επιχειρηματίες, έχει στηθεί πολύ ψηλά.

Αγώνας δρόμου στην πραγματική οικονομία
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του Συνεργατισμού, η βασική επιδίωξη είναι όχι απλώς να παραστεί στην αγορά δανείων των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, μέσω ενός σεβαστού μεριδίου στην αγορά. Αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας που γίνεται μέσω των τραπεζών, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, είναι η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας μέσω ενός «φρένου» στο κλίμα αντικυκλικότητας που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, με τις τράπεζες να κλείνονται στο καβούκι τους μετά το σκάσιμο της πιστωτικής φούσκας του παρελθόντος και των τεράστιων συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Με την προσοχή τόσο της Κυβέρνησης όσο και των δανειστών να εστιάζεται για την ανάκαμψη της οικονομίας στον συγκεκριμένο κλάδο επιχειρήσεων, τέτοιες δράσεις γίνονται δεκτές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επιχειρεί με δική του ρευστότητα
Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο Συνεργατισμός δεν περιλαμβάνεται ανάμεσα στις τράπεζες που θα λάβουν χρήματα από την ΕΤΕπ με σκοπό τη διάχυσή τους στην αγορά, αλλά θα συμβάλει με δικά του κεφάλαια σε αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων ειδικά σχεδιασμένα για επιχειρηματίες, όπως δάνεια για επιχειρήσεις με χαμηλό επιτόκιο, καταθετικoύς λογαριασμούς, κάρτες, ασφάλειες, υπηρεσίες συναλλάγματος και πληρωμών, καθώς και υπηρεσίες διεθνούς εμπορίου.

Εν πολλοίς, το νέο άνοιγμα στην αγορά δανείων αποτελεί το πρώτο πακέτο προϊόντων προς επιχειρήσεις από τον Συνεργατισμό, που έρχεται έπειτα από ένα χρόνο εντατικών διεργασιών γι' αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες στο σύνολό τους ξεπέρασαν το €1 δισεκατομμύριο το 2015, την ώρα που ο πήχης για τις αναδιαρθρώσεις το 2016 έχει τεθεί στο €1,5 δισεκατομμύριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα