Πυρά Αναστασιάδη κατά Έιντε

Θλίψη, διότι ο Νορβηγός υιοθετεί θέσεις της τουρκικής πλευράς, εκφράζει ο Πρόεδρος
Διαβιβάζει σήμερα επιστολή προς τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία θα εκφράζει τη δυσαρέσκεια της κυπριακής Κυβέρνησης για τη στάση και τη συμπεριφορά του ειδικού συμβούλου

Λαύρος κατά του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ήταν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,

ο οποίος, σε επιστολή που θα διαβιβάσει σήμερα προς τον Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού, θα γνωστοποιεί τη δυσαρέσκεια της κυπριακής Κυβέρνησης για τη μεροληπτική, υπέρ των τουρκικών θέσεων, στάση του Νορβηγού διπλωμάτη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας εκτενώς για το συγκεκριμένο θέμα, δεν έκρυψε τη θλίψη αλλά και τον εκνευρισμό του για τη συμπεριφορά τού κ. Έιντε, η οποία εκδηλώνεται στην πιο κρίσιμη ίσως φάση της διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού, όπου η εκβιαστική, διά εκφοβισμών και ενεργειών που παραβιάζουν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, στάση της Τουρκίας και της τ/κ κοινότητας, απειλεί με νέα κατάρρευση τις συνομιλίες.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη και δημόσια έκφραση ενόχλησης εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας για «τα έργα και τις ημέρες» του αξιωματούχου των Η.Ε. της τελευταίας περιόδου, ο οποίος, κατά παράβασιν των όρων εντολής του, εμφανίζεται να υιοθετεί απροκάλυπτα την τουρκική ρητορική και τις τουρκικές θέσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Έιντε, ότι συμφωνεί με την πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όπως ο ίδιος μεταφέρει γεφυρωτικές προτάσεις, αλλά πρέπει και οι δύο ηγέτες να το ζητήσουν.

«Κατ’ επανάληψιν είχαμε πει ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας (ο διάλογος), ότι δεν θέλουμε την επιδιαιτησία - αυτή ήταν μια συμφωνία - ότι δεν θέλουμε χρονοδιαγράμματα και ακούω συνεχώς να επισείεται αυτός ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει αν παραταθεί», ανέφερε, για να προσθέσει:

«Θέλω να συνειδητοποιήσει κάτι ο φίλος Έσπεν Έιντε, ότι με δηλώσεις ή εκφοβισμούς επιτυγχάνονται τα αντίθετα αποτελέσματα. Όσο λιγότερα λέγονται, ιδιαίτερα από πλευράς του, τόσο το καλύτερο», τόνισε.

Δεν βλέπει τις απειλές…
Προχωρώντας περαιτέρω ο Νίκος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι ο κ. Έιντε
«θα έπρεπε να είχε μάθει από τους προκατόχους του, τουλάχιστον, που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», ενώ τόνισε ότι «είναι ένα ευαίσθητο θέμα το θέμα του Κυπριακού και δεν διανοούμαι να γίνονται αναφορές στο τόσο επείγον του θέματος όταν έχουμε μια διακοπή δύο μηνών στις συνομιλίες για μιαν απλή αναφορά - κακώς, λέω, αλλά απλή αναφορά - σε ιστορικό γεγονός».

Και ο κ. Έιντε, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «προσπαθεί να μη βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες Νavtex και την παρουσία του "Μπαρμπαρός"».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, παράλληλα, ότι ο ειδικός σύμβουλος δεν εκτιμά το γεγονός ότι «εγώ, εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα, δεν έχω αποχωρήσει όχι για την αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, αλλά για πραγματική απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Και με λυπεί ακόμα περισσότερο και η αποδοχή ή η διά ψιθύρου διάδοση περί τάχα προεδρικών εκλογών - οι προεδρικές εκλογές είναι τον Φεβρουάριο του 2018 και δεν έχω δείξει να λαμβάνω υπόψη πότε θα γίνουν οι εκλογές», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν παραγνωρίζει «στα χρονοδιαγράμματα και στη βιασύνη, κάποιες άλλες εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και πιο συγκεκριμένα στη Νορβηγία».

Η επιστολή
Ερωτηθείς, αν τα όσα προείπε θα περιλαμβάνονται στην επιστολή που αναμένεται να αποστείλει σήμερα στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν έχω πρόθεση να μπω σε μια τριβή, ούτε και θέλω να εκληφθεί ως μια προσωπική διαφορά με τον Ειδικό Σύμβουλο, αλλά κατ’ επανάληψιν τού έχω επιστήσει την προσοχή ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικός στις όποιες δηλώσεις γίνονται, διότι προκαλούν τη δυσπιστία ή δίδουν τον χαρακτηρισμό ότι υιοθετεί θέσεις της μιας εις βάρος της άλλης πλευράς».

«Αυτό που με ενδιαφέρει να γνωρίζει ο Γενικός Γραμματέας είναι ότι γίνονται συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών, και αυτό είναι αδιανόητο, είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και ο Ειδικός του Σύμβουλος ασχολείται, δυστυχώς, με κάποιες συναντήσεις που πρέπει να δώσουν μια νέα ημερομηνία για Γενεύη, για πολυμερή σύνοδο».

Η πολυμερής
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε, επιπρόσθετα, ότι δεν είναι εναντίον της πολυμερούς συνόδου, διότι στην πολυμερή σύνοδο, όπως εξήγησε, «είναι η Τουρκία που πρέπει να απαντήσει τι πρέπει να γίνει με το θέμα των εγγυήσεων, της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων και ούτω καθεξής».

Ωστόσο, υπογράμμισε, ο κ. Έιντε «βιάζεται, όπως έπραξε και στο παρελθόν. Και τον είχα προειδοποιήσει ότι το μόνο που θα φέρουμε, είναι την απογοήτευση στον κυπριακό Ελληνισμό, που κάθε φορά ανεβάζουμε τις προσδοκίες και στο τέλος βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στην αδιαλλαξία θέσεων που δεν επιτρέπουν να προχωρήσουμε στο επιθυμητό».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Οξείες αλλά και επικριτικές για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ήταν οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων.
Σε δηλώσεις του, ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, υποστήριξε πως «όσον αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών, νομίζω ότι ήδη ο ΠτΔ παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, στην τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ότι αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται με αποτυχία».

Δυστυχώς, όμως, συνέχισε, η αποτυχία αυτή βαραίνει και τη δική μας πλευρά, «γιατί τόσο ο Πρόεδρος όσο και αυτοί που στήριξαν αυτήν τη διαδικασία, δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις προτάσεις τις οποίες η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει όσον αφορά και τη μορφή του διαλόγου, πώς θα έπρεπε να είχε γίνει, και τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί και κυρίως ότι δεν θα έπρεπε να είχαμε εγκλωβιστεί σε μια πενταμερή διάσκεψη, η οποία σήμερα αποδεικνύεται, όχι απλώς αποτυχημένη, αλλά με εν δυνάμει κινδύνους που μπορεί να προκληθούν στη δική μας πλευρά μέσα από τη διαδικασία όπως αυτή έχει δρομολογηθεί».

Σε ό,τι αφορά τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ είχε προβλέψει και είχε εντοπίσει «τη μεροληψία την οποίαν επιδεικνύει και την απαράδεκτη στάση του όσον αφορά τη διαδικασία των συνομιλιών», υπενθυμίζοντας ότι το Κίνημα είχε ζητήσει την αποπομπή του «δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση από τον ΠτΔ».

Δεν δικαιολογείται, υπέδειξε ο κ. Σιζόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, να παρεμβαίνει σε τομείς εκτός της αρμοδιότητάς του και πολύ περισσότερο να μετατρέπεται σε διαμεσολαβητή ανάμεσα σε απαράδεκτες και προκλητικές θέσεις προς την Ε.Ε.

Πράκτορας των τουρκικών συμφερόντων
Σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, επισήμανε ότι ο κ. Έιντε αποδεικνύεται πράκτορας των τουρκικών συμφερόντων, ζητώντας την άμεση ανάκλησή του.

«Η σχέση Καλίνινγκραντ - Ρωσίας δεν έχει καμία σχέση με τη σχέση Κύπρου - Τουρκίας, ο κύριος Έιντε συμπεριφέρεται ως πράκτορας των τουρκικών συμφερόντων και πρέπει να απαιτηθεί η ανάκλησή του. Έχει ξεφύγει από τους όρους εντολής του και πρέπει να ανακληθεί», επισήμανε η κ. Θεοχάρους, και πρόσθεσε: «Ο κ. Έιντε χρησιμοποιεί ανιστόρητα και άσχετα επιχειρήματα, και επιδιώκει πάση θυσία να πείσει την Ε.Ε. και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι η Κύπρος μπορεί να αποδεχτεί τις 4 ευρωπαϊκές ελευθερίες, όπως δήθεν ισχύει για την σχέση Καλίνινγκραντ-Ρωσίας».

Σχολιάζοντας, εξάλλου, αναφορές ότι «εξαντλείται ο χρόνος» για την ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίτευξη λύσης, η κυρία Θεοχάρους σημείωσε ότι όσοι το κάνουν, μπαίνουν στη λογική της Τουρκίας, που θέτει ορόσημο τη μέρα που θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ή ότι όντως ετέθη χρονοδιάγραμμα στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο και το αποκρύβουν.

«Ή φοβούνται την τουρκική αντίδραση, που είναι παράνομη και εναντίον των διεθνών νόμων, ή υπήρξε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη Νέα Υόρκη, το οποίο δεν μας αποκάλυψε ποτέ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να μας λένε ότι εξαντλήθηκε ο χρόνος», σημείωσε καταληκτικά η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.

Συνεχίζει τις προκλήσεις
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, επισήμανε ότι «οι προκλήσεις εκ μέρους του κ. Έιντε συνεχίζονται», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης προσπαθεί να παγιδεύσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σε μια διαδικασία «γεφυρωτικών προτάσεων», με στόχο τη ματαίωση του προγράμματος γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είναι απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις του κ. Έιντε για κίνδυνο θερμού επεισοδίου και για ύπαρξη στην Κύπρο δύο λαών. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρεται έτσι», τόνισε ο κ. Περδίκης, για να προσθέσει: «Ο Προέδρος Αναστασιάδης δεν μπορεί να στρουθοκαμηλίζει άλλο. Στην επιστολή που ετοιμάζει, ο Πρόεδρος πρέπει να θέσει θέμα αποπομπής του κ. Έιντε. Δεν μπορούν να καρποφορήσουν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού με τον κ. Έιντε να υποθάλπει συνεχώς την τουρκική αδιαλλαξία και να υποσκάπτει τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων», υπέδειξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα