Διαπραγμάτευση χωρίς «παρασκηνιακά παιχνίδια»

Το ΔΝΤ θα συνάψει πρόγραμμα χρηματοδότησης και θα έχει προηγηθεί επικαιροποίηση της συμφωνίας
Η εκταμίευση της 3ης δόσης, που είναι συνδεδεμένη με τη 2η αξιολόγηση του 3ου ελληνικού προγράμματος, θα γίνει εγκαίρως για τις πληρωμές της Ελλάδας προς το εξωτερικό

Η εκταμίευση της 3ης δόσης, που είναι συνδεδεμένη με τη 2η αξιολόγηση του 3ου ελληνικού προγράμματος, θα γίνει εγκαίρως για τις πληρωμές της Ελλάδας

προς το εξωτερικό, το ΔΝΤ θα συνάψει πρόγραμμα χρηματοδότησης και θα έχει προηγηθεί επικαιροποίηση της συμφωνίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τρεις καλά πληροφορημένες πηγές της Ε.Ε. που μίλησαν στο ΚΥΠΕ τις προηγούμενες ημέρες, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Και οι τρεις ανεξάρτητες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ως προς τα παραπάνω "ούτε παρασκηνιακά παιγνίδια παίζονται, ούτε κάποιο Υπουργείο Οικονομικών έχει τον ρόλο που του αποδίδεται από μερίδα του Τύπου", επιθυμώντας να επαναφέρουν τον δημόσιο διάλογο στις πραγματικές του διαστάσεις.

Σύντομα θα το αντιμετωπίσουν
Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, "θα αντιμετωπίσουν το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους το συντομότερο δυνατό στη βάση της απόφασης της 25ης Μαΐου 2016". Ως προς το χρέος, με την απόφαση της 25/05/2016, τα 19 Υπουργεία Οικονομικών της Ευρωζώνης προσδιορίζουν τι θα συμβεί με απόλυτη ακρίβεια.

Οι πάντες στις Βρυξέλλες υπενθυμίζουν ότι μόνη συμφωνία για τη ρύθμιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ήταν και παραμένει η απόφαση της 25ης Μαΐου του 2016, η οποία προσδιορίζει με απόλυτη ακρίβεια ποια είναι τα μέτρα που εφαρμόζονται βραχυπρόθεσμα και ποια μεσοπρόθεσμα.

Δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης
Η απόφαση, σύμφωνα με όλες τις κοινοτικές πηγές, “δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης”. Η δε ισχύς της έχει γίνει αποδεκτή και επαναβεβαιώθηκε πρόσφατα, τόσο από το ίδιο το Eurogroup, όσο και από το ΔΝΤ και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν του γενικού πλαισίου (δηλαδή το ποια είναι τα λεγόμενα μεσοπρόθεσμα μέτρα), οι τεχνικές λεπτομέρειες του πεδίου εφαρμογής μένουν να διευκρινιστούν στο τεχνικό επίπεδο μεταξύ των αρμοδίων. Οι αρμόδιοι για το θέμα δεν είναι οι Υπουργοί, ούτε καν οι εκπρόσωποί τους, αλλά οι επαγγελματίες του ESM και του ΔΝΤ.

Προς αυτό, E.E. και ΔΝΤ θα χρειαστούν ακόμα ένα μήνα συζητήσεων, στη χειρότερη των περιπτώσεων, για να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αφού πρώτα προσδιορίσουν το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τόσο το πρόσφατο Euro Working Group όσο και πλήθος κοινοτικών αξιωματούχων επιβεβαίωσαν την τελευταία εβδομάδα και σε πλείστες περιστάσεις τα 5 μέτρα και κατευθύνσεις για το τι μπορεί να γίνει το 2018 και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Η λίστα ισχύει
Ο ίδιος ο Πόουλ Τόμσεν φέρεται να είπε μέσα στο EWG ότι η λίστα ισχύει, τα μέτρα είναι γνωστά, πρέπει να τεκμηριωθούν με τεχνικές λεπτομέρειες, όπως συνέβη με τα βραχυπρόθεσμα, αλλά το τελικό τους μέγεθος και η εφαρμογή τους θα αποφασιστούν το 2018. Ακριβώς τα ίδια λόγια είχε χρησιμοποιήσει και στις 12 Απριλίου η Κριστίν Λαγκάρντ, όταν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες.

Η τελική προετοιμασία του μεσοπρόθεσμου πακέτου θα γίνει από τεχνοκράτες του ESM και του Ταμείου, αφού όμως οι ίδιοι έχουν δεχθεί την πολιτική καθοδήγηση των πολιτικών τους προϊσταμένων. Συνεπώς, και όπως περιέγραψε κοινοτικός αξιωματούχος, οι χώρες θα πρέπει να δώσουν κατευθύνσεις στους τεχνοκράτες για το τι είναι πολιτικά αποδεκτό και σε ποιο βάθος.

Δίνουν απλώς πολιτική καθοδήγηση
Τα κράτη - μέλη σε αυτήν τη φάση (και σε κάθε άλλο σημείο μετά την 25η Μαΐου 2016) δίνουν απλώς πολιτική καθοδήγηση ως προς δύο διαστάσεις:
(1) το τι απώλειες είναι διατεθειμένα τα κράτη να δεχθούν ή να μη δεχθούν και
(2) αν η Ελλάδα πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις.

Η αντιστοιχία με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (που εκτελέστηκαν τον Ιανουάριο) φαίνεται καθαρά από το τεχνικό υπόμνημα εφαρμογής που δημοσιοποίησε ο ESM τότε και από το προσωρινό πάγωμα (που ήρθη στη συνέχεια), όταν υπήρξε η γνωστή εμπλοκή με τη 13η σύνταξη.

Οι δύο διαστάσεις
Σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αυτά έχουν δύο διαστάσεις:
(1) χρήση ποσών από τα υπόλοιπα του πακέτου των 86 δις και των 8 δις των κερδών επί ελληνικών τίτλων για πληρωμές χρέους (για παράδειγμα προς το ΔΝΤ ή τα ακριβά διμερή δάνεια του 2010) και

(2) επέκταση λήξεων τίτλων, βελτίωση της καμπύλης ωριμάνσεως, μειώσεις επιτοκίων και πάλι με χρηματοδότηση του όποιου κόστους που ενδεχομένως υποστούν κράτη μέλη ή ο ESM με τα παραπάνω χρήματα.

Μέσα στα τεχνικώς εξεταζόμενα μέτρα βρίσκεται και η πρόωρη αποπληρωμή, όλου ή μέρους δανείου (παλιού και νέου) του ΔΝΤ. Ουδείς ο οποίος επικαλείται τη λίστα της 25ης Μαΐου μπορεί να διαψεύσει το μέτρο αυτό, καθώς έχει δημόσια ανακοινωθεί. Εξ ου και η παρανόηση με τα όσα είχε μεταδώσει ο γερμανικός Τύπος, προς τον οποίο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και ο ESM αντέδρασαν μόνο ως προς τη φρασεολογία και τον χρόνο της εκτέλεσης.

Δημιούργησε σε πολλούς ανεδαφικές προσδοκίες
Στις Βρυξέλλες είναι γνωστό ότι η συνεχής παρερμηνεία των δημόσιων θέσεων του ΔΝΤ στον δημόσιο διάλογο δημιούργησε σε πολλούς ανεδαφικές προσδοκίες - τις οποίες μάλιστα συνέδεαν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Τα μέτρα αυτά είναι δημόσια γνωστά από τις 25 Μαΐου 2016 και τόσο ο Πρόεδρος του Εurogroup όσο και όλοι οι θεσμοί που σχετίζονται με το πρόγραμμα τα επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία.

Η εκτέλεση όμως των μέτρων είναι συνάρτηση της υλοποίησης του προγράμματος και θα γίνει το 2018 και ποτέ μετά τις 25/05/2016 δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα