ΠτΔ: Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε απαντήσεις για αγνοουμένους

Όσα χρόνια και αν περάσουν θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε απαντήσεις για τους αγνοούμενους, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση απόδοσης τιμής σε συγγενείς Ελλαδιτών Αγνοουμένων παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

«Βρίσκομαι απέναντι σας φέροντας το αίσθημα της βαθιάς συγκίνησης και της ευθύνης. Βρίσκομαι απέναντι σας, συναισθανόμενος πλήρως το βάρος της σκληρής ιστορίας που

κουβαλάτε για δεκαετίες στην πλάτη σας. Η τραγική αυτή κατάσταση, που προκαλεί τόσο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες οικογένειες Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων, είναι απάνθρωπη και συνιστά πρόκληση προς την πολιτισμένη ανθρωπότητα», είπε ο ΠτΔ απευθυνόμενος στους συγγενείς των αγνοουμένων.

Τόνισε παράλληλα ότι η αδυναμία να δοθούν ακόμη και σήμερα πλήρεις απαντήσεις για την τύχη των αγνοουμένων δεν ήταν ποτέ και πολύ περισσότερο σήμερα, ένδειξη παραίτησης, διαβεβαιώνοντας ότι παρά τα εμπόδια, παρά τις όποιες δυσκολίες που πολλές φορές φαίνονται απροσπέλαστες, όσα χρόνια και αν περάσουν, «θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε και να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας ούτως ώστε να μπορούμε όσο πιο σύντομα είναι δυνατόν να απαντήσουμε στα αμείλικτα ερωτήματα σας. Στα αμείλικτα ερωτήματα όλων μας”. Σημείωσε δε ότι “δύναμη μας είναι το δικό σας πείσμα, η δική σας καρτερία».

Το γεγονός, τόνισε, πως μέχρι σήμερα λίγοι είναι οι αγνοούμενοι μας τους οποίους κατορθώθηκε να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν «είναι κάτι που ως κράτος και ως ηγεσία κουβαλούμε ως ασήκωτο βάρος».

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια αδυναμία που δεν οφείλεται στην αδράνεια ή την αδιαφορία των εκάστοτε κυπριακών Κυβερνήσεων, αλλά στην απαράδεκτη και απάνθρωπη στάση που για δεκαετίες τηρεί η κατοχική δύναμη. «Το έγκλημα στην περίπτωση μας”, τόνισε, “δεν είναι στιγμιαίο. Για 42 χρόνια, αποκρύβονται πληροφορίες και συγκαλύπτονται από την Τουρκία ευθύνες».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι σε μερικές τουλάχιστον περιπτώσεις αναγνωρίζοντας το έγκλημα, μετακίνησαν οστά προκειμένου να παραπλανήσουν τις αρμόδιες αρχές. Και αυτό, όπως είπε, “γιατί η αλήθεια δεν κρύβεται: Πρόκειται για ένα έγκλημα πολέμου και όπως ισχύει για όλα τα εγκλήματα πολέμου, δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ελαφρυντικά. Δεν υπάρχουν εξηγήσεις παρά μόνο η επικράτηση του παραλογισμού που οδηγεί σε χιλιάδες αναπάντητα γιατί”.

Όπως ανέφερε περαιτέρω, μετά από μερικά χρόνια ιδιαίτερα παραγωγικά στην έρευνα για εντοπισμό και ταυτοποίηση, είναι γεγονός πως τον τελευταίο καιρό χρόνο παρατηρήθηκε μία κάμψη ως προς την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί.

«Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα”, σημείωσε, “δεν παραμείναμε αδρανείς και ενεργοποιήσαμε νέους μηχανισμούς και νέες πληροφορίες, για νέους χώρους εκταφών. Εχουμε κάνει εντονότερα τα διαβήματα μας προς τον ΟΗΕ προς κάθε ανθρωπιστική οργάνωση, με αποτέλεσμα και μέσα στο νέο κλίμα που επικρατεί, να υπάρξει και μια απόφαση για άδεια διερεύνησης σε στρατιωτικές περιοχές ή ζώνες, όπως αποκαλούνται στην κατεχόμενη πατρίδα μας”.

Ταυτόχρονα, είπε, “έχουμε πετύχει έτσι ώστε επιτέλους τα αρχεία του διεθνούς οργανισμού, αρχεία δυνάμεων που είχαν εμπλακεί κατά την εισβολή να δώσουν τη δυνατότητα οι Κυβερνήσεις τους έτσι ώστε να διερευνηθούν”. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα πολλαπλασιαστούν οι πληροφορίες.

Ο Πρόεδρος σημείωσε περαιτέρω ότι μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη έχουν υποβάλει μια έντονη έκκληση προς όλους πέραν και μακριά από τις όποιες ευθύνες προκειμένου να τύχουμε πληροφοριών από όσους κατέχουν. Σταδιακά, επεσήμανε, δειλά, άρχισαν να έρχονται κάποιες πληροφορίες, εκφράζοντας την ελπίδα πως σύντομα θα γίνει δυνατό να δοθούν απαντήσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι “προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργηθούν εκείνες οι λογικές και προϋποθέσεις που να μας επιτρέψουν ώστε να καταλήξουμε σύντομα σε μια λύση που να διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια ως Ευρωπαίων πολιτών όλων ανεξαίρετα των κατοίκων της Κύπρου”.

Συνέχισε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη συμπαράσταση της Ελλάδας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά τόσο στις ανθρώπινες θυσίες “που είναι σημαντικότερες” όσο και στις πολιτικές πράξεις μέσα από τις οποίες έγινε κατορθωτό να υπάρξει πλήρης ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ παρά τις απειλές της Τουρκίας με αποτέλεσμα σήμερα να διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λύση που να είναι συμβατή με το κεκτημένο.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι “δεν είναι συγκυρία που είμαι εδώ, είναι συνειδητή πράξη για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τα παλικάρια που αγνοούνται, προς τα παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους, προς όλη την ηγεσία της Ελλάδας, προς όλο τον ελληνικό λαό που μας έδωσε τη δυνατότητα να στεκόμαστε ακόμη όρθιοι και να δίδουμε τον αγώνα της ελευθερίας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα