«Ψήνεται» ο πλανήτης

Χιλιάδες άνθρωποι διακομίστηκαν σε ιαπωνικά νοσοκομεία εξαιτίας του καύσωνα
Είκοσι μία πυρκαγιές-μαμούθ έχουν κάψει περισσότερα από 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα στις ΗΠΑ και, παρά τη μάχη που δίνουν χιλιάδες πυροσβέστες, βρίσκονται εκτός ελέγχου

Η Κύπρος δεν είναι το μοναδικό σημείο του πλανήτη που βρίσκεται σε συναγερμό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ο καιρός

φαίνεται πως δεν κάνει διακρίσεις, αφού πλήττονται από τη ζέστη διάφορες περιοχές της Γης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μακρινή Ιαπωνία, στην οποία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 3000 πολίτες -κυρίως παιδιά- διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, εξαιτίας του καύσωνα, ενώ υπήρξαν και έξι επιβεβαιωμένοι θάνατοι. Τα περισσότερα προβλήματα καταγράφηκαν στις περιοχές του Τόκιο και της Οσάκα, όπου βρέθηκαν αναίσθητοι άνθρωποι. Η θερμοκρασία στη χώρα ανήλθε στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η χειρότερη ξηρασία
Την ίδια ώρα, μάχη με τις φλόγες δίνουν στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ σχεδόν δέκα χιλιάδες πυροσβέστες, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο 21 τεράστια μέτωπα. Η περιοχή πλήττεται από τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της και, ως εκ τούτου, το έργο της πυρόσβεσης καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο. Τις φωτιές προκάλεσαν χιλιάδες κεραυνοί που πέφτουν εδώ και μέρες, αλλά η βροχόπτωση στα ορεινά παραμένει χαμηλή και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 38 βαθμούς Κελσίου. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που φωτιά που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, στην κομητεία του Λέικ, και κατέκαυσε μέχρι στιγμής έκταση 190 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει περιοριστεί μόνο κατά 5%, σε διάστημα σχεδόν μίας εβδομάδας και μάλιστα με απουσία ισχυρών ανέμων. Συνολικά, οι 21 πυρκαγιές-μαμούθ έχουν κάψει περισσότερα από 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ απειλούνται και κατοικημένες περιοχές.

Μέχρι 74 βαθμούς!
Οι βασανισμένοι από τον καύσωνα Κύπριοι, πάντως, πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που δεν ζουν στην Μπαντάρ Μασάχρ του Ιράν. Πρόκειται για μια πόλη 110.000 κατοίκων, στα νοτιοδυτικά της χώρας, στην οποία συνήθως η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 25-30 βαθμούς Κελσίου. Τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο, το υδράργυρος άγγιξε τους 46 βαθμούς. Τα επίπεδα υγρασίας στην περιοχή, τα οποία θεωρούνται από τα πιο έντονα στον κόσμο, καθιστούν την ατμόσφαιρα τόσο αποπνικτική, που η αίσθηση που υπάρχει είναι πως στην πόλη η θερμοκρασία είναι 74 βαθμοί Κελσίου! Η επίδοση αυτή καταγράφηκε την Παρασκευή που μας πέρασε, ενώ την προηγούμενη ημέρα ο αντίστοιχος δείκτης ήταν 70 βαθμοί. Και το γειτονικό Ιράκ ήταν θύμα έντονων καιρικών φαινομένων την προηγούμενη εβδομάδα, με τη θερμοκρασία να ανέρχεται στη Βαγδάτη στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Λιώνουν οι πάγοι
Εν μέσω των καυσώνων, νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε από ομάδα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης των Παγετώνων, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τους φόβους για αυξανόμενο λιώσιμο των παγετώνων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, που συγκέντρωσαν επιτοπίως δεδομένα από το 2001 ώς το 2010 σε εκατοντάδες παγετώνες σε όλο τον κόσμο, το λιώσιμο έχει φθάσει σε ιστορικό ρεκόρ. Οι πάγοι πλέον λιώνουν, κατά μέσο όρο, μισό έως ένα μέτρο πάχους κάθε χρόνο, που είναι ρυθμός δύο με τρεις φορές μεγαλύτερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 20ού αιώνα. Οι επιστήμονες, μάλιστα, προβλέπουν ότι, ακόμη κι αν οι θερμοκρασίες παραμείνουν στο μέλλον σταθερές, οι παγετώνες θα συνεχίσουν να λιώνουν.

Αυτοί πνίγονται
Και ενώ διάφορες περιοχές του πλανήτη «ψήνονται» από τη ζέστη, στην Μιανμάρ τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά αλλά εξίσου τρομακτικά. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που πλήττουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Η χώρα διανύει περίοδο μουσώνων και οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν γρήγορη άνοδο της στάθμης των νερών και πολλές κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να καταστραφούν χιλιάδες σπίτια, αγροτικές εκτάσεις και δρόμοι. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 200.000 πολίτες επηρεάστηκαν με κάποιοι τρόπο από τις πλημμύρες των τελευταίων εικοσιτετραώρων. Οι υποδομές στη χώρα, όπως τονίζει ο ΟΗΕ, είναι πολύ κακές, λόγω του μεγέθους της και της φτώχιας, και δεν είναι ακόμη σαφές το μέγεθος της καταστροφής. Πέραν της Μιανμάρ, από ισχυρές βροχοπτώσεις πλήττονται αυτές τις ημέρες η Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν και το Βιετνάμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα