Πολύπλοκο το περιουσιακό

Στο τραπέζι των διαπραγματευτών το καυτό ζήτημα του περιουσιακού και της Ε.Ε.
Η υπόθεση Δημόπουλου δεν ανατρέπει τη βασική αρχή ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των ιδιοκτητών και ότι η προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση, δήλωσε κυβερνητική πηγή

Χωρίς την παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση των διαπραγματευτών για το Κυπριακό. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί συζήτησαν χθες θέματα οικονομίας, στην παρουσία της αρμόδιας ομάδας εργασίας, ενώ ακολούθησε συνάντηση

με επίκεντρο το περιουσιακό. Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως υπάρχει ακόμα δρόμος, αφού μέχρι στιγμής στις συνομιλίες συζητούν για το περιουσιακό, ενώ στο εδαφικό δεν έχουν συζητηθεί ούτε χάρτες, ούτε ποσοστώσεις, ούτε ακόμα το όνομα ενός χωριού, ενώ έκανε παράλληλα λόγο για προσπάθεια παραπληροφόρησης. Όσον αφορά το θέμα της Ε.Ε., ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι η αποδοχή των κανόνων της Ε.Ε. δεν σημαίνει πως εγκαταλείπεται η διζωνικότητα.

Πυκνώνουν τις συναντήσεις
Παράλληλα, καλά ενημερωμένη πηγή από την ε/κ ομάδα εργασίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι συναντήσεις με τα μέλη της αντίστοιχης τ/κ ομάδας έχουν πυκνώσει. «Έχουμε ξεκινήσει εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες και συναντιόμαστε με τους Τ/κ σε κοινές συναντήσεις», ανέφερε, ενώ όπως είπε, υπήρξε και μια συνάντηση των εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών με τους διαπραγματευτές, όπου και αναμένεται «πολύ πιο ενεργή η εμπλοκή των αντίστοιχων ομάδων, καθώς υπάρχει μια εμπειρογνωμοσύνη, η οποία θα είναι υποβοηθητική και στο έργο των διαπραγματευτών και στο έργο του Προέδρου».

Σύμφωνα με την ίδια ανώνυμη πηγή, «έχουμε τις προτάσεις της ε/κ πλευράς ολοκληρωμένες, οι οποίες καλύπτουν όλα τα θέματα», όπως «τα θέματα των κριτηρίων και τα θέματα των θεραπειών και τα θέματα της επιτροπής περιουσιών, που θα συσταθεί μετά τη λύση». Προς το παρόν οι δυο ηγέτες αναζητούν φόρμουλα συνεννόησης, ενώ όπως δήλωσε, το θέμα είναι πολύπλοκο και γίνεται όλο και πιο πολύπλοκο όσο περνά ο καιρός.

«Πρωτόγνωρα» δικαιώματα
Αναφερόμενη στην απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Δημόπουλος, η ίδια πηγή χαρακτήρισε «πρωτόγνωρα» τα δικαιώματα που αποκτά ο χρήστης. Συμπλήρωσε δε ότι η συγκεκριμένη απόφαση υπάρχει στη νομολογία του ΕΔΑΔ, δεν μπορεί όμως να αλλάξει άρδην τα δικαιώματα των ιδιοκτητών. «Μπορεί να ληφθούν κάποια δεδομένα υπόψη, όμως δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή της βασικής αρχής ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των ιδιοκτητών και ότι η προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση», εξήγησε. Η πηγή συνέχισε λέγοντας ότι στις περιοχές που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση, η ε/κ θέση είναι ότι πρέπει να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση όλων των περιουσιών, προσθέτοντας ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι σήμερα η τ/κ θέση. Όσον αφορά το θέμα του αεροδρομίου της Λάρνακας, του οποίου μεγάλο μέρος βρίσκεται σε τ/κ περιουσίες, είπε πως αυτή είναι μια από τις κατηγορίες, όπου είναι ξεκάθαρο και από τη νομολογία των δικαστηρίων ότι εκεί θα υπάρχει αποζημίωση.

Περαιτέρω ενημέρωση
Η ίδια πηγή παραδέχτηκε ότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση στην ε/κ πλευρά για το όλο ζήτημα, καθώς «ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκειται», προσθέτοντας ότι πρέπει να λέμε περισσότερα αφού, δυστυχώς, σήμερα «παραμένουν αυτά τα οποία λένε οι Τ/κ και η Τουρκία».

Στην ατζέντα και η Ε.Ε.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο ΚΥΠΕ, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των διαπραγματευτών, χωρίς την παρουσία Έιντε, με τη συμμετοχή της ομάδας εργασίας για θέματα Ε.Ε., ενώ όπως είπε την Παρασκευή θα γίνει εκ νέου συνάντηση με παρουσία του Έιντε, με σκοπό την αποτύπωση της κατάστασης και τον περαιτέρω προγραμματισμό της. Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε, επίσης, ότι στη συνέχεια θα υπάρξει διακοπή των συναντήσεων, οι οποίες θα επαναρχίσουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, πιθανόν στις 25 του μήνα. Οι συναντήσεις αναμένεται να είναι επί καθημερινής βάσης και σε αυτές οι δυο διαπραγματευτές θα είναι επιφορτισμένοι με την προετοιμασία της συνάντησης των δυο ηγετών, μετά το πέρας των θερινών διακοπών και συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου.

Σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα στο περιουσιακό, δηλώνει ο Έιντε
Εν τω μεταξύ, το ιδιοκτησιακό δικαίωμα ισχύει τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, όσο και για τους σημερινούς χρήστες, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε για την Κύπρο, ο οποίος ανέφερε ότι τα ατομικά δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά και για την εφαρμογή τους θα χρησιμοποιηθούν οι μέθοδοι της αποζημίωσης, της ανταλλαγής ή της επιστροφής.
Σε συνέντευξή του στην Εσρά Αϊγκίν και στη Χαβαντίς, που μεταδόθηκε το Σάββατο, ο κ. Έιντε είπε ότι υπάρχει η ιδέα της δημιουργίας μιας επιτροπής για τα ακίνητα σε περίπτωση λύσης, όμως διέψευσε ότι αυτή έχει ήδη σχηματισθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα