Τρεις Αφρικανές στην κυπριακή κόλαση

Για μήνες, θύματα σωματεμπόρων και πελατών
Τις είχαν κλειδωμένες σε σπίτι σε αγροτική περιοχή, πριν καταλήξουν στα χέρια της Αστυνομίας και βρουν τον δρόμο προς τη λύτρωση

Την κόλαση που πέρασαν για πολλούς μήνες στα χέρια σωματεμπόρων και πελατών, που τις βίαζαν καθημερινά, σε σπίτι σε άγνωστη, αγροτική περιοχή, όπου τις είχαν κλειδωμένες, περιέγραψαν χθες στη «Σ» τρεις νεαρές Αφρικανές από το Καμερούν, αιτήτριες πολιτικού ασύλου, οι δύο από τις οποίες δηλώνουν και επιμένουν ότι είναι ανήλικες, κάτω των 18 χρονών. Οι κοπέλες, που βρίσκονται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, όπως διαπιστώσαμε

στη διάρκεια της συνομιλίας μας, διαμένουν το τελευταίο διάστημα σε σπίτι φίλου τους στη Λάρνακα, μετά που υποχρεώθηκαν από τις Αρχές να εγκαταλείψουν την κρατική Στέγη Ανηλίκων, όπου φιλοξενούνταν, αφού επιστημονική εξέταση της ηλικίας τους κατέδειξε ότι είναι μεγαλύτερες από 18 χρονών. Είχαν μεταφερθεί στο κέντρο υποδοχής αιτητών ασύλου στην Κοφίνου, αλλά μια εβδομάδα μετά την παραμονή τους εκεί, επέλεξαν να το εγκαταλείψουν.

Η τρίτη κοπέλα, που μας ανέφερε ότι έκλεισε πρόσφατα τα 18, έχει αναγνωριστεί από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας ως θύμα trafficking και φιλοξενείται στο καταφύγιο τής μη κυβερνητικής οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking, στη Λευκωσία, όπου συναντηθήκαμε, για την παρούσα συνέντευξη. Φοίτησε το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος σε Τεχνική Σχολή και προσπαθεί να μάθει Ελληνικά και Αγγλικά. Η οργάνωση συμπαραστέκεται και στις άλλες δύο, η μια από τις οποίες νοσηλεύτηκε μάλιστα για 15 μέρες στο νοσοκομείο Λάρνακας, όπου χρειάστηκε να κάνει χειρουργική επέμβαση. Είναι γνωστό ότι το Καμερούν είναι μια χώρα που μαστίζεται από φτώχια, πολιτική διαφθορά και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αστυνομία και τον Στρατό, ενώ το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Η σύλληψη, μετά τη θυματοποίηση
Να σημειώσουμε ότι το μαρτύριο της σεξουαλικής τους εκμετάλλευσης τέλειωσε, όταν συνελήφθησαν από την Αστυνομία στο αεροδρόμιο Λάρνακας, με ψεύτικα διαβατήρια που τους έδωσαν οι διακινητές τους, για να εγκαταλείψουν την Κύπρο. Στη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσής τους μεταφέρθηκαν από την Αστυνομία σε αστυνομικά κελιά, αλλά και στις Κεντρικές Φυλακές, όπου κρατήθηκαν για πολλές ημέρες. Η κοπέλα που αναγνωρίστηκε τελικά από την Αστυνομία, ως θύμα εμπορίας, μας περιέγραψε με μελανά χρώματα την παραμονή της για μια εβδομάδα, στα κακόφημα αστυνομικά κρατητήρια της Πάφου (τις συνθήκες κράτησης των οποίων επέκρινε πολύ αυστηρά, σε πρόσφατη έκθεσή της, η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου), όπου παραβιάζονταν, καθημερινά, στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά της.

Δεν ήξεραν την ύπαρξη της Κύπρου
Οι τρεις κοπέλες, που είναι γαλλόφωνες, μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από το Καμερούν, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, χωρίς να γνωρίζουν προηγουμένως η μια την άλλη, αλλά με πανομοιότυπο τρόπο, με πλοιάρια διακινητών που τις έφεραν στο νησί, χωρίς να τις πληροφορήσουν εκ των προτέρων για τον προορισμό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμιά από τις τρεις δεν ήξερε ότι υπάρχει η Κύπρος, πριν φτάσουν εδώ, ενώ η μια από αυτές μάς είπε ότι είχε την εντύπωση πως ξεμπάρκαρε στη Γαλλία! Μας είπαν ότι γνωρίστηκαν μεταξύ τους στο σπίτι όπου μεταφέρθηκαν από τους σωματέμπορους, όπου οι δύο από αυτές εξαναγκάζονταν να έρχονται καθημερινά σε σεξουαλική επαφή με πολλούς άντρες, χαρακτηρίζοντας βιασμούς τις συνευρέσεις αυτές.

Διευκρίνισαν ότι δεν γνωρίζουν ποιοι και πόσοι από τους βιαστές τους ήταν Κύπριοι, ή άλλων εθνικοτήτων, αφού βρέθηκαν σε μια χώρα εντελώς ξένη και άγνωστη γι’ αυτές, «ενώ κάποιοι μιλούσαν αγγλικά, άλλοι μιλούσαν άλλες γλώσσες». Η τρίτη, που υποφέρει εμφανώς με κατάθλιψη, μας αποκάλυψε ότι οι σωματέμποροι έφερναν σκύλους στο δωμάτιό της και την εξανάγκαζαν να μένει ημίγυμνη ή γυμνή και τη φωτογράφιζαν, ή τη βιντεογραφούσαν, ενώ την έγλειφαν τα ζώα!

Το modus operandi των διακινητών
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι διακινητές Αφρικανών που θέλουν να φύγουν από την ήπειρο και να φτάσουν στην Ευρώπη, πληρώνονται από τα θύματά τους για να τα μεταφέρουν με πλοιάρια, σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι διακινητές γνωρίζουν τις διαδικασίες και, σε κάποιο στάδιο, δίνουν στα θύματα, διαβατήρια ευρωπαϊκών χωρών, πλαστά, ή αυθεντικά, που ανήκουν σε άλλα πρόσωπα. Υποστηρίζεται ότι δίνουν οδηγίες στα θύματα να δηλώνουν ανήλικοι, όταν συλληφθούν από την Αστυνομία, για να μη συλληφθούν και να ζητούν πολιτικό άσυλο, αφού υπάρχει διαδικασία επανένωσης του ανηλίκου, με την οικογένεια του, σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε, οι ευρωπαϊκές χώρες πλέον δεν αποδέχονται τους ανήλικους, έστω και αν έχουν πολιτικό άσυλο, αν τα θύματα δεν προσκομίσουν στοιχεία, ότι τα άτομα με τα οποία θέλουν να επανενωθούν στο εξωτερικό, είναι συγγενείς τους.
Μας λέχθηκε ότι, έστω και αν τα θύματα λένε ψεύτικες ιστορίες, έχουν ήδη πιθανόν εξαπατηθεί, έχουν υποστεί σεξουαλική και κάθε άλλη εκμετάλλευση και, σε κάθε περίπτωση, θα αναγνωριστούν ως θύματα εμπορίας.

Το σκηνικό άλλαξε, μένοντας το ίδιο…
Ανδρούλα Χριστοφίδου Henriques, Πρόεδρος Cyprus Stop Trafficking: «Η εμπορία προσώπων συνεχίζεται, προς όνειδος όσων θέλουν να λέγονται πολιτισμένοι. Στην Κύπρο, το σκηνικό άλλαξε, μένοντας το ίδιο. Τώρα οι περισσότερες γυναίκες θύματα δεν είναι δίμετρες καλλονές από την ανατολική Ευρώπη, αλλά ανήλικες Αφρικανές, που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από πολέμους και φανατισμένους ισλαμιστές. Οι ιστορίες που μας διηγούνται οι Αφρικανές φαίνονται απίστευτες, όπως απίστευτες φαίνονταν και οι ιστορίες που μας διηγούνταν οι “καλλιτέχνιδες”.

Οι οικογένειές τους κάνουν ό,τι μπορούν για να τις γλιτώσουν. Εμπιστεύονται την κόρη τους, 14 - 15 χρονών, σε έναν “καλό” κύριο, που υπόσχεται ότι θα τις πάρει στη Γη της Επαγγελίας, δηλαδή την Ευρώπη. Τσεπώνει αυτός ο “καλός” κύριος 4.000 ευρώ και εμπιστεύεται κι αυτός με τη σειρά του το “εμπόρευμα”, σε άλλους διακινητές. Ο δρόμος είναι μακρινός και γεμάτος κινδύνους. Αν οι νεαρές φανούν τυχερές, θα τις βιάσουν, θα τις εκμεταλλευτούν σεξουαλικά και τελικά θα φτάσουν στη Λαμπεντούσα, στη Μάλτα, στην Ισπανία, στην Ελλάδα και ελάχιστες απ’ αυτές και στην Κύπρο. Αν, πάλι, δεν έχουν τύχη, θα πνιγούν στη γαλανή Μεσόγειο»...

Keywords
Τυχαία Θέματα