Και ε/κ «εμφύλιος» για περιουσιακό

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΔΗΣΥ
Οξείες αντιπαραθέσεις προκαλούν στο εσωτερικό μέτωπο τα μέχρι στιγμής συμφωνηθέντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το περιουσιακό, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην ΑΚΕΛ) να επικρίνουν έντονα την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ για εκχώρηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας του ιδιοκτήτη καθώς και παλινδρόμηση στο σχέδιο Ανάν.

Μάλιστα, το Δημοκρατικό Κόμμα, σε ανακοίνωσή του επιτίθεται ταυτόχρονα στην Κυβέρνηση, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας πως οι πανηγυρισμοί

της Κυβέρνησης, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, ότι δήθεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, συνιστούν απροκάλυπτη παραπλάνηση. Τόσο στο σχέδιο Ανάν όσο και στις λεγόμενες συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ, φραστικά «αναγνωρίζεται» το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, προσθέτει το ΔΗΚΟ, «το οποίο όμως (δικαίωμα) στη συνέχεια αναιρείται από τις εξαιρέσεις και τα κριτήρια που επιβάλλονται και τα οποία έχουν αποδεχθεί το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ. Αν θέλουν να είναι έντιμοι και ειλικρινείς απέναντι στον λαό, πρέπει να ομολογήσουν ότι αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση, είναι τρόποι μη - επιστροφής των προσφύγων», επισημαίνει το ΔΗΚΟ.

Αν γνωρίζουν καλύτερα, ας το πουν
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από το ΔΗΚΟ κατά της Κυβέρνησης για το θέμα του περιουσιακού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, επισήμανε ότι «εάν γνωρίζει το ΔΗΚΟ καλύτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή όσους συμμετέχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία κάτι περισσότερο είναι καλό να μας το αναφέρει».

Έχουν ξεφύγει του μέτρου
Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε επίσης και μεταξύ ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ, με αφορμή δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου για το περιουσιακό, ο οποίος κάλεσε να μην προκαταλαμβάνεται η όποια συμφωνία, είτε απ’ όσους βλέπουν την προοπτική της λύσης είτε απ’ όσους βλέπουν κινδύνους στη λύση, γιατί στο τέλος εκείνος που θα αποφασίσει για το μέλλον του είναι ο κυρίαρχος λαός. Οι τοποθετήσεις «επί ενός αποτελέσματος που δεν υπάρχει, θεωρώ ότι ξεφεύγουν του μέτρου», δήλωσε ο κ. Νεοφύτου. «Το τι έχει αποφασιστεί είναι η βασική αρχή του απόλυτου σεβασμού, του ανθρωπίνου δικαιώματος στην περιουσία. Παράλληλα, γνωρίζουμε πως επικαλούμενοι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσεις δεν υπάρχουν μόνο για την Τιτίνα Λοϊζίδου, ούτε για τον Αποστολίδη και Όραμς, αλλά υπάρχει δυστυχώς και η απόφαση Δημόπουλου. Και όπως λέμε στους Τούρκους, δεν μπορούν να βλέπουν την Ευρώπη α λα καρτ, ούτε και εμείς που επικαλούμαστε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα το επικαλούμαστε α λα καρτ», τόνισε.

Δεν υπάρχουν α λα καρτ αποφάσεις
Απαντώντας στις δηλώσεις Νεοφύτου, η ΕΔΕΚ συμφώνησε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν μπορούν να εφαρμόζονται α λα καρτ, υπέμνησε, ωστόσο, πως, πέραν της υπόθεσης Δημόπουλος, υπάρχουν η υπόθεση Όραμς, η Συνθήκη της Γενεύης και σειρά άλλων διεθνών συνθηκών, οι οποίες κατοχυρώνουν το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα στην ιδιοκτησία και ότι μόνον ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην περιουσία του. Ως εκ τούτου, «γιατί ο κ. Νεοφύτου αλλά και όσοι στηρίζουν την πολιτική Αναστασιάδη στο Κυπριακό επικαλούνται μόνο την υπόθεση Δημόπουλος;», διερωτήθηκε η ΕΔΕΚ.

Απάντηση και ανταπάντηση
Στην κριτική της ΕΔΕΚ απάντησε ο Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού του ΔΗΣΥ, Χαρ. Σταυρίδης, διευκρινίζοντας πως, εάν η ΕΔΕΚ ξαναδιαβάσει τις σχετικές δηλώσεις του κ. Νεοφύτου, θα διαπιστώσει ότι ο ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρός του λαμβάνουν υπόψη όλες τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ. «Και αυτές που δημιουργούν θετικά δεδομένα για τους πρόσφυγές μας και αυτές που δημιουργούν αρνητικά δεδομένα… Όλοι, εξάλλου, συμφωνούμε ότι ο νόμιμος ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο για την αποκατάσταση στην περιουσία του», τόνισε.

Ανταπαντώντας στην απάντηση του ΔΗΣΥ, το Γραφείο Τύπο της ΕΔΕΚ κάλεσε τον ΔΗΣΥ και όσους υποστηρίζουν τη συμφωνία Αναστασιάδη - Ακιντζί για το περιουσιακό, να σταματήσουν τους δικολαβισμούς και να απαντήσουν ξεκάθαρα ποια είναι η θέση τους για τα δικαιώματα που αποδίδονται στον έποικο-χρήστη, ο οποίος στην ουσία καταχράται ε/κ περιουσία. «Ο παράνομος έποικος έχει δικαιώματα ως χρήστης;», διερωτήθηκε.

Υποσκάπτουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας
Έντονες βολές κατά της Κυβέρνησης για το περιουσιακό εξαπέλυσαν επίσης Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών.
Σε δήλωσή της η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων, Ε. Χρυσοστόμου, κατήγγειλε τη σπουδή κυπριακών πολιτικών κομμάτων και Ε/κ πολιτικών να υιοθετήσουν την τουρκική προσέγγιση στο θέμα, η οποία, επικαλούμενη την απόφαση Δημόπουλος, επιχειρεί να υποσκάψει το δικαίωμα των νόμιμων ιδιοκτητών και των κληρονόμων τους και να δώσει δικαιώματα στους παράνομους σημερινούς χρήστες.
Σε δηλώσεις του, εξάλλου, ο Αν. Πρόεδρος της Συμμαχίας, Στ. Αμερικάνος, κατηγόρησε την Κυβέρνηση «ότι κατόρθωσε να εξισώσει τον νόμιμο ιδιοκτήτη με τον σφετεριστή, μεταξύ των οποίων ανακάλυψε ότι υπάρχει "διαφορά" που πρέπει να επιλυθεί!».

Keywords
Τυχαία Θέματα