Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ για προστασία ευάλωτων από εκποιήσεις

Το ενδεχόμενο λήψης πρωτοβουλίας για την προστασία ευάλωτων ομάδων από τις εκποιήσεις μέσω νομοθετικής ρύθμισης θα εξετάσει το ΑΚΕΛ, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε την Πέμπτη με το Κίνημα κατά των εκποιήσεων, το οποίο αρχίζει κύκλο συναντήσεων με όλα τα πολιτικά κόμματα, με στόχο την προστασία των δανειοληπτών από τις εκποιήσεις.

«Είναι διάχυτη η ανησυχία σε όλους μας ότι οι εκποιήσεις όχι απλά και μόνον έχουν ξεκινήσει αλλά προχωρούν και σε κάποια στιγμή θα επεκταθούν

και στην κύρια κατοικία», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού.

Όπως είπε, συζητήθηκαν οι προτάσεις του κόμματος για το πώς θα πρέπει να αναληφθούν κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα κατοχυρώνουν τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν.

«Βρέθηκαν σε αυτή τη δυσχερή οικονομική κατάσταση λόγω των αποφάσεων που λήφθηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και δεν θα πρέπει να θυματοποιηθούν για δεύτερη φορά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως είπε, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα στηρίξει τους ανθρώπους, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, αλλά και το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός φορέα, ο οποίος θα στηρίξει, θα προωθήσει και θα συντονίζει τις 70.000 περίπου οικογένειες που κινδυνεύουν με εκποιήσεις.

«Δεν είναι νοητό για μας στην Κύπρο του 2016, σε μια χώρα η οποία είναι μέλος της ΕΕ ξαφνικά να ζουν κόσμος στους δρόμους. Είναι απαράδεκτο για μια κοινωνία η οποία σέβεται τον εαυτό της να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε άστεγους», συμπλήρωσε.

Είπε τέλος ότι το ΑΚΕΛ θα συμμετέχει στην μεγάλη κινητοποίηση την οποία θα πραγματοποιήσει το Κίνημα στις 6 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, εκ μέρους του Κινήματος ο Χρίστος Πουτζιουρής είπε πως το κίνημα ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων «για το πρόβλημα των αστέγων που θα έχουμε σύντομα λόγω των εκποιήσεων».

Λέγοντας πως στις ανακοινώσεις για πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται και πρώτες κατοικίες και διαμερίσματα, ο κ, Πουτζιουρής είπε πως «δεν μπορούμε το 2016 να ξεσπιτώνουμε κόσμο επειδή υπήρχε μια τραπεζική κρίση, την οποία έχει πληρώσει μόνο ο απλός κόσμος και έρχονται οι τράπεζες με την κρατική στήριξη να θέλουν να ξεσπιτώσουν κόσμο».

«Ο νόμος των εκποιήσεων δυστυχώς είναι μια ταχεία διαδικασία πλειστηριασμού περιουσιακών, η οποία είναι στα χέρια των τραπεζών», είπε.

Τέλος, για την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Λάρνακας σε προσφυγή δανειολήπτη κατά εκποίησης, ο κ. Πουτζιουρής είπε πως δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι θα σταματήσουν οι εκποιήσεις, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή χαρακτηρίζει καταχρηστικές εκποιήσεις για υποθέσεις για τις οποίες υπήρχαν αποφάσεις Δικαστηρίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα