Σημαντικό νομοσχέδιο υπέρ επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών

Οφέλη για την Κύπρο και την υπόθεση των κλεμμένων από τα κατεχόμενα εδάφη πολιτιστικών θησαυρών αναμένεται ότι θα προκύψουν από την εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ.

Σήμερα η Επιτροπή Συγκοινωνιών εξέτασε εναρμονιστικό νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται στην έννομη τάξη η κοινοτική οδηγία

«Είναι πολύ σημαντικό

για μας, όλοι γνωρίζουμε ότι αφορά κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά κυρίως από την τουρκική εισβολή και μετά» δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Προκοπίου.

Εξήγησε ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας έτσι ώστε να καλύπτει κάθε πολιτιστικό αγαθό που χαρακτηρίζεται ή ορίζεται από κράτος μέλος της ΕΕ ως εθνικός θησαυρός, καλλιτεχνικής, ιστορικής ή αρχαιολογικής αξίας.

Ο νόμος καλύπτει αγαθά με ιστορικό, παλαιοντολογικό, εθνογραφικό, νομισματικό ενδιαφέρον ή επιστημονική αξία. Παράλληλα εντατικοποιείται η διοικητική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παράνομα απομακρυνθεί από το έδαφος κράτους μέλους μέσω της χρήσης του συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά.

Επεκτείνεται παράλληλα η προθεσμία προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο ένα πολιτιστικό αγαθό που εντοπίστηκε σε άλλο κράτος μέλος αποτελεί πολιτιστικό αγαθό από τους 2 μήνες στους 6 μήνες.

Επεκτείνεται επίσης η προθεσμία αγωγής από τον 1 χρόνο στα 3 χρόνια, επέκταση η οποία, κατά τον κ. Προκοπίου θα διευκολύνει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών και θα αποθαρρύνει την παράνομη απομάκρυνση εθνικών θησαυρών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου εξήγησε ότι οι κύριες αλλαγές στη νομοθεσία οι οποίες εκτιμάται ότι είναι προς όφελος της Κύπρου έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση του ορισμού του πολιτιστικού αγαθού κατά τρόπο που να περιλαμβάνονται και εκκλησιαστικά αγαθά, την επέκταση του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο μια χώρα μπορεί να αιτηθεί επιστροφή πολιτιστικών αγαθών από τους 2 μήνες στους 6 μήνες και της προθεσμίας αγωγής από τον 1 χρόνο στα 3 χρόνια.

Επίσης, όπως ανέφερε, ορίζεται τι σημαίνει δέουσα επιμέλεια και το βάρος της αποζημίωσης και της ευθύνης μεταφέρεται στον κάτοχο.

Πρόκειται για πολύ σημαντικές αλλαγές, ανέφερε ο κ. Δημητρίου, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος έχει πλούσια πολιτιστική ιστορία και πολλά πολιτιστικά αγαθά που βρίσκονται στο εξωτερικό και τα οποία πρέπει να επιστραφούν.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα