Συμφωνία στο Συμβούλιο για είσοδο-έξοδο πολιτών από ΕΕ

συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της μαλτεζικής προεδρίας του Συμβουλίου και των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 29 Ιουνίου σχετικά με τα πολιτικά ζητήματα μιας πρότασης για ένα σύστημα εισόδου-εξόδου και μια πρόταση για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, επικύρωσαν σήμερα οι 28 πρεσβευτές της ΕΕ.

Το σύστημα αυτό θα καταχωρεί πληροφορίες εισόδου, εξόδου και άρνησης εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν.

Το σύστημα εισόδου-εξόδου

θα βοηθήσει να μειωθούν οι καθυστερήσεις των συνοριακών ελέγχων και να βελτιωθεί η ποιότητα των συνοριακών ελέγχων, θα διασφαλίσει τη συστηματική και αξιόπιστη αναγνώριση των παραβατών και θα ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επιτρέποντας στις αρχές επιβολής του νόμου να έχουν πρόσβαση στα αρχεία ιστορικών ταξιδιών.

Το σύστημα εισόδου-εξόδου θα ισχύει για τους υπηκόους τρίτων χωρών, τόσο εκείνους που χρειάζονται θεώρηση όσο και εκείνους που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης, που έχουν γίνει δεκτοί για σύντομη διαμονή 90 ημερών ανά εξάμηνο.

Επίσης, θα αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητά τους και τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, καθώς και βιομετρικά δεδομένα (τέσσερα δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνα του προσώπου).

Το σχέδιο κανονισμού προβλέπει επίσης τη διαλειτουργικότητα μεταξύ του συστήματος εισόδου-εξόδου και του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (Visa Information System - VIS) για τους υπηκόους τρίτων χωρών που χρειάζονται θεώρηση για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, γεγονός που θα εξασφαλίσει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα κατά τους συνοριακούς ελέγχους.

Το σύστημα εισόδου-εξόδου αποτελείται από μια κεντρική βάση δεδομένων, όπου οι πληροφορίες αποθηκεύονται και συνδέονται με εθνικές ομοιόμορφες διεπαφές.

Τα δεδομένα στο σύστημα εισόδου-εξόδου θα είναι επίσης διαθέσιμα στις αρμόδιες αρχές και στην Europol για την πρόληψη, ανίχνευση και διερεύνηση τρομοκρατικών εγκλημάτων ή άλλων σοβαρών εγκλημάτων, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στον κανονισμό.

Κάθε πρόσβαση και επεξεργασία των πληροφοριών που περιέχονται στο σύστημα εισόδου-εξόδου πρέπει να είναι ανάλογες και αναγκαίες για την εκπλήρωση των καθηκόντων των αρμόδιων αρχών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα