Προτείνει φόρο περιβάλλοντος

Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
ΠΡΟΤΑΣΗ για μετατροπή των φόρων επί της εργασίας σε φόρους για το περιβάλλον είχαμε από την Κομισιόν, σύμφωνα με τη διετή έκθεση για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος Καρμένου Βέλλα.

Αν αυτό γίνει σωστά, αναφέρει η Έκθεση, θα μπορούσε να αποφέρει 0,17 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018, φτάνοντας τα 0,23 δισεκατομμύρια το 2030 (και τα δύο σε πραγματικούς όρους του 2015). Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση του ΑΕγχΠ της τάξης του 0,95 % και 1,09 % το

2018 και το 2030, αντίστοιχα.

Η μεγαλύτερη πιθανή συνεισφορά στα έσοδα ενδεχομένως να προέλθει από τον προτεινόμενο φόρο για τις αεροπορικές μεταφορές επιβατών. Λόγω της έλλειψης φόρων για τους πόρους και τη ρύπανση, η Κύπρος θα μπορούσε να σκεφτεί την εφαρμογή φόρων για τη χρήση πόρων, όπως έναν φόρο άντλησης νερού, έναν φόρο αδρανών υλικών και έναν φόρο χώρων υγειονομικής ταφής.

Τα προβλήματα
«Η εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής αποτελεί πρόκληση για την Κύπρο», σύμφωνα με την έκθεση, παρότι, «σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχουν μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την ποιότητα της μεταφοράς των οδηγιών της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο».

Σύμφωνα με το κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Κύπρο, «οι κακές επιδόσεις όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων, με μεγάλη παραγωγή αποβλήτων, χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και μεγάλη εξάρτηση από χώρους υγειονομικής ταφής, συμπεριλαμβανομένων παράνομων χώρων, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που εγείρουν ανησυχίες».

Η Κομισιόν ζητά «βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και τη θέσπιση μιας πολιτικής τιμολόγησης του νερού σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα, που καλύπτει ευρύ φάσμα υπηρεσιών σχετικά με το νερό», η οποία όπως λέει «έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, όπου η υπεράντληση υπόγειων υδάτων και η λειψυδρία αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις».

Σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, η Κομισιόν αναφέρει ότι «είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της χώρας, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις ανάπτυξης υποδομών σε προστατευόμενες περιοχές μπορεί να παρατηρηθεί ότι οι απαραίτητες αξιολογήσεις που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία δεν πραγματοποιούνται ορθά».

Δεν παραβλέπει να καταγράψει δε ότι «ένα από τα πιο επίμονα προβλήματα αφορά την ευρεία πρακτική της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών, ιδίως των μεταναστευτικών ειδών» και ζητά επιτακτικά «ενίσχυση των πολιτικών και των μέτρων επιβολής της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης πτηνών».

Με βάση την έκθεση που παρουσίασε ο Επίτροπος Βέλλα, η Κύπρος οφείλει να προχωρήσει σε κλείσιμο των παράνομων χώρων υγειονομικής ταφής και σε κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την επεξεργασία αποβλήτων, καθώς και στην αποφυγή δημιουργίας υπερβολικά μεγάλου αριθμού εγκαταστάσεων για την επεξεργασία των υπολειμμάτων αποβλήτων.

Την καλεί δε να προβεί σε βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι η λειψυδρία και η υπεράντληση υδάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναφέρει ότι «η διαχείριση αποβλήτων στην Κύπρο, παρ' όλο που η παραγωγή δημοτικών αποβλήτων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει ακόμα σε επίπεδα υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ».

Το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών αποβλήτων καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (80% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ της τάξης του 28 %). Η ανακύκλωση αντιστοιχεί στο 19%, συμπεριλαμβανομένου του 4% της λιπασματοποίησης, που βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της ΕΕ (44 %).

Keywords
Τυχαία Θέματα