Αντιδρά η ΟΕΛΜΕΚ στην πρόταση αξιολόγησης

Περιέχει επιστημονικά ξεπερασμένες πρόνοιες, επισημαίνουν οι καθηγητές
Προϊόν διαλόγου η πρόταση αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, επεσήμαινε το Υπουργείο Παιδείας

Η ΠΡΟΤΑΣΗ, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, φιλοδοξεί να εξορθολογήσει μια κορυφαίας σημασίας πολιτική και να διορθώσει τις στρεβλώσεις του υφιστάμενου συστήματος

Ως εμπεριέχουσα απαράδεκτες και επιστημονικά ξεπερασμένες πρόνοιες χαρακτήρισε την Πρόταση για την Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών

και του Εκπαιδευτικού Έργου του Υπουργείου Παιδείας, το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ, το οποίο με σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες, δήλωσε τα ακόλουθα:

1. Πάγια θέση της ΟΕΛΜΕΚ ήταν η βελτίωση του Συστήματος Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου και των Εκπαιδευτικών, με τρόπο που να διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα, η αξιοκρατία και κατά συνέπεια η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

2. Η συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε το Υπουργείο περιέχει πρόνοιες απαράδεκτες και επιστημονικά ξεπερασμένες. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις, με σημαντικότερη την απουσία οικονομικής μελέτης, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του συστήματος, και που καθιστά την πρόταση μη υλοποιήσιμη.

3. Η ΟΕΛΜΕΚ δηλώνει την ετοιμότητά της να εισέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου, μέσα από την οποία θα καταστεί δυνατό να συμφωνηθεί ένα Σύστημα Αξιολόγησης σύγχρονο και αποτελεσματικό, που θα σέβεται το κύρος των εκπαιδευτικών και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Λήφθηκε υπ' όψιν ο διάλογος
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε αναφέρει ότι για τη διαμόρφωση της αναλυτικής αυτής πρότασης, λήφθηκαν υπ' όψιν τα αποτελέσματα του διαλόγου που έγινε για την πρώτη πρόταση που είχε καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα, άλλες πρόσφατες σχετικές προτάσεις, εκθέσεις εμπειρογνωμόνων και απόψεις που έχουν υποβληθεί κατά καιρούς από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η πρόταση, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, φιλοδοξεί να εξορθολογήσει μια κορυφαίας σημασίας πολιτική και να διορθώσει τις στρεβλώσεις του υφιστάμενου συστήματος, το οποίο λειτουργεί αμετάβλητο εδώ και 40 χρόνια. Κατά γενική ομολογία, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μας σήμερα γίνεται με έναν μονοδιάστατο, ισοπεδωτικό και αναχρονιστικό τρόπο, με αποτέλεσμα να μην τους παρέχεται η απαιτούμενη στήριξη και τα κίνητρα για να βελτιώνονται συνεχώς.

Ανεπαρκείς εκπαιδευτικοί
Επίσης, σημειώνεται, το υφιστάμενο σύστημα δεν διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις περιπτώσεις των ανεπαρκών εκπαιδευτικών. Με τη νέα του πρόταση, το Υπουργείο προτείνει την εφαρμογή ενός νέου, σύγχρονου, ολοκληρωμένου και πολυδιάστατου συστήματος αξιολόγησης, όχι μόνο του εκπαιδευτικού αλλά και του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο θα στηρίζεται στις σύγχρονες τάσεις και θα προάγει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Ανάμεσα στα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος, προστίθεται, η αξιολόγηση θα είναι πολυδιάστατη, αφού θα λαμβάνονται υπ' όψιν ποικίλες διαστάσεις που αφορούν τον αξιολογούμενο και το έργο του. Θα εφαρμόζονται, αναφέρεται, σαφή και μετρήσιμα κριτήρια αξιολόγησης με την ανάπτυξη και χρήση έγκυρων και επιστημονικά θεμελιωμένων εργαλείων αξιολόγησης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπιστία, η εγκυρότητα, η αντικειμενικότητα και η δικαιοσύνη.

Η αξιολόγηση, σημειώνεται, θα είναι συμμετοχική, αφού θα γίνεται από τρεις αξιολογητές, ενώ και ο ίδιος ο αξιολογούμενος θα συμμετέχει στην όλη διαδικασία, μέσω της Έκθεσης Αυτοαξιολόγησης. Ο αξιολογικός ρόλος του διευθυντή της σχολικής μονάδας ενισχύεται και αποκτά σημαντική βαρύτητα. Υιοθετείται, ακόμη, η αρχή «όποιος αξιολογεί αξιολογείται».

Keywords
Τυχαία Θέματα