Σε 24ωρη απεργία οι εκτελωνιστές

Νέες φουρτούνες στο λιμάνι της Λεμεσού σήμερα
Διαμαρτύρονται για την ταλαιπωρία που υφίστανται από τις νέες διαδικασίες που εφαρμόζονται, αλλά και την αδιαφορία, όπως υποστηρίζουν, των αρμοδίων

Άνω-κάτω είναι η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Λεμεσού. Από τη μια η απόφαση των εκτελωνιστών να κατέλθουν από σήμερα σε 24ωρη στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ταλαιπωρία που υφίστανται από τις νέες διαδικασίες που εφαρμόζονται στο λιμάνι,

και από την άλλη η απόφαση των μεταφορέων να δώσουν υπόμνημα στην εταιρεία διαχείρισης Eurogate, με εισηγήσεις για βελτίωση του χρόνου εξυπηρέτησής τους, ενώ ετοιμάζουν αύριο έκτακτη γενική συνέλευση για λήψη αποφάσεων, δημιουργούν κατάσταση καθόλου ομαλή για τις εργασίες στο λιμάνι.

Η απόφαση των εκτελωνιστών για 24ωρη στάση εργασίας ανακοινώθηκε χθες από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εκτελωνιστών Παντελή Χριστοδούλου, ο οποίος με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ είπε ότι σήμερα το πρωί τα μέλη του Συνδέσμου θα συγκεντρωθούν έξω από την είσοδο του διαχειριστή του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων, στο λιμάνι Λεμεσού, για να πραγματοποιήσουν 24ωρη στάση εργασίας.

Τα προβλήματα των εκτελωνιστών
Όπως εξήγησε ο Π. Χριστοδούλου, ο Σύνδεσμος έχει αποστείλει από την 1η Φεβρουαρίου επιστολή στο Υπουργείο Μεταφορών, το ΚΕΒΕ και την Αρχή Λιμένων, καταγράφοντας τις ανησυχίες του για τις διαδικασίες που εφαρμόζονται από το νέο καθεστώς, αλλά και κάποια αιτήματα, για τα οποία, όπως είπε, δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο αίτημα για δημιουργία ταμείων «για να μπορούν να εισπράττουν οι ιδιώτες τα διάφορα έξοδα, όπως αποθηκευτικά και ηλεκτρικό ρεύμα, που προκύπτουν κατά την εκτελώνιση».

«Η DP World Limassol -τόνισε- ήδη οργάνωσε ταμείο που κάνει αυτή τη δουλειά, όμως η Eurogate δεν αποδέχεται και ήδη παρουσιάστηκε οξύ πρόβλημα, καθώς η εταιρεία αναγνωρίζει μόνο τα πρακτορεία των πλοίων. Έτσι, αναγκαστικά εμείς πρέπει να τρέχουμε πίσω στα πρακτορεία δυο και τρεις φορές για να πληρώσουμε τα έξοδα που υπάρχουν, ενώ αναγκαζόμαστε, για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, να αφήνουμε ανοιχτές επιταγές, μέχρι να μάθουμε τι πρέπει να πληρωθεί», συμπλήρωσε.

Ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Π. Χριστοδούλου, αφορά τη μη σύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων των αναδόχων με την ΑΛΚ και το Τμήμα Τελωνείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην όλη διαδικασία, αφού δεν υπάρχει ταυτόχρονη ενημέρωση, αν ένα εμπορευματοκιβώτιο έχει εκφορτωθεί, αν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα κ.ά.

«Αυτό σημαίνει για εμάς καθυστέρηση στην εκτελώνιση των εμπορευματοκιβωτίων, διότι αναγκαστικά πρέπει να περιμένουμε να τελειώσει όλο το πλοίο, να δοθούν τα στοιχεία και μετά από κάποιες ενέργειες του τελωνείου να μας δοθεί το πράσινο φως για να μπορούμε να συνεχίσουμε», είπε.

Και επιπλέον κόστος
Οι εκτελωνιστές διαφωνούν και με την πρακτική που εφαρμόζει ο διαχειριστής σε σχέση με τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων για έλεγχο από τις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, με το προηγούμενο καθεστώς οι ίδιοι οι εκτελωνιστές διευθετούσαν τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων, χωρίς επιπρόσθετο κόστος για τον πελάτη, ενώ σήμερα αυτό απαγορεύεται από τον νέο διαχειριστή, ο οποίος αναλαμβάνει τη μεταφορά με χρέωση 130 ευρώ για κάθε εμπορευματοκιβώτιο.

«Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εδώ, αφού όταν δώσουμε την εντολή στην Eurogate για να μας πάρει το εμπορευματοκιβώτιο, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από την εταιρεία και καμία ενημέρωση για το πού βρίσκεται η όλη διαδικασία», ανέφερε.

Μιλώντας με παραδείγματα, είπε πως συνάδελφός του αναμένει να ενημερωθεί από την περασμένη Πέμπτη για την τύχη εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο ανέλαβε η εταιρεία να μεταφέρει για έλεγχο.

Οι εκτελωνιστές, κατέληξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου τους, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας, θα συγκεντρωθούν έξω από την είσοδο του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων για να ενημερωθούν και οι εισαγωγείς ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά και ως αντίδραση στη μη ανταπόκριση των αρμοδίων στη σχετική επιστολή τους.

Οι εισηγήσεις των μεταφορέων
Αριθμός εισηγήσεων, έξι στο σύνολό τους, με στόχο τη βελτίωση του χρόνου εξυπηρέτησης των μεταφορέων, καταγράφονται στο υπόμνημα που επιδόθηκε χθες το πρωί, από την ΠΟΒΕΚ, στην εταιρεία διαχείρισης του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Λεμεσού, την Eurogate Container Terminal.

Μετά από έκκληση της εταιρείας αποφασίστηκε όπως η προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη Γενική Συνέλευση των μεταφορέων αναβληθεί για αύριο Τετάρτη.

Οι εισηγήσεις των μεταφορέων αφορούν την κατάργηση της γραφειοκρατικής, κατά τους ίδιους, διαδικασίας που ακολουθεί η εταιρεία, τη συνεχή επάνδρωση των υφισταμένων μηχανημάτων φορτοεκφόρτωσης των μεταφορέων και προσθήκη νέων μηχανημάτων, και τη διάνοιξη δεύτερης εισόδου-εξόδου για τον χώρο των εμπορευματοκιβωτίων.

Επίσης, προτείνουν την παραχώρηση μεγαλύτερων χώρων για ευκολότερη διεκπεραίωση παραλαβής των κενών εμπορευματοκιβωτίων, αλλαγή της διαδικασίας για τα εμπορεύματα που πρέπει να ζυγιστούν προτού φύγουν από το λιμάνι και της εξεύρεσης νέας διαδικασίας, όταν ένας μεταφορέας μπαίνει στον λιμενικό χώρο για να παραδώσει κενό εμπορευματοκιβώτιο, ώστε να μπορεί να παραλαμβάνει και γεμάτο εμπορευματοκιβώτιο, για να μη χρειάζεται να βγει και να μπει ξανά σε σειρά αναμονής.

Απόφαση για κινητοποιήσεις
Όπως, εξάλλου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Κυριάκος Μουστάκας, η Διεύθυνση της εταιρείας ζήτησε μια μέρα προθεσμία πριν από τη σύγκληση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, αφού θεωρεί πως κάποια από τα θέματα που τίθενται, όπως κάποιες χρονοβόρες διαδικασίες, θα επιλυθούν εντός των επόμενων 24ώρων, ενώ σε κάποιες άλλες εισηγήσεις, τους υπέδειξε πως αυτές χρειάζονται χρόνο για να μπορέσουν να εφαρμοστούν.

Τα δεδομένα, όπως αυτά θα διαμορφωθούν μέχρι αύριο Τετάρτη, θα τεθούν ενώπιον της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου μεταφορέων Α' τρέιλερ, τα μέλη του οποίου θα κληθούν να αποφασίσουν κατά πόσο θα προχωρήσουν ή όχι σε κινητοποιήσεις.

ΠΟΑΣ: Τα λιμάνια χρειάζονταν εκσυγχρονισμό
Με παρέμβασή της στα τεκταινόμενα στο λιμάνι της Λεμεσού, η ΠΟΑΣ αναφέρει ότι «αν το χάος και η σύγχυση που επικρατεί στο λιμάνι Λεμεσού συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της διαχείρισης του Λιμανιού από την Αρχή Λιμένων Κύπρου, θα έσπευδαν οι θιασώτες των ιδιωτικοποιήσεων να ρίξουν τις ευθύνες στον Οργανισμό, ότι θα έπρεπε τα λιμάνια να περιέλθουν επειγόντως στη διαχείριση ιδιώτη επενδυτή».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣ αναφέρει ότι η ίδια ζητούσε επανειλημμένα όπως τα λιμάνια καθώς και άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί εκσυγχρονιστούν, διότι «με την εμπειρία που διαθέτουν, θα είχαμε τα βέλτιστα αποτελέσματα, χωρίς να χρειάζεται η οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.

Όμως αυτοί που έχουν ως έμμονη ιδέα ότι τα πάντα σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αγνοούν τους πάντες και δεν λαμβάνουν υπ' όψιν οποιεσδήποτε άλλες εισηγήσεις. Φυσικά τις επιπτώσεις τις πληρώνει όπως πάντα ο καταναλωτής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Υπουργός πάντως διαπιστώνει καθημερινή βελτίωση
Παρά τις κινητοποιήσεις των εμπλεκομένων στα της λειτουργίας του λιμανιού, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης διαπιστώνει βελτίωση της κατάστασης.

Όπως δήλωσε -μετά από νέα χθεσινή επίσκεψή του στο λιμάνι Λεμεσού- ο κ. Δημητριάδης «η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην εξυπηρέτηση από τον διαχειριστή του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων».

«Σίγουρα -είπε- είναι βελτιωμένα τα πράγματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και το σημαντικό είναι ότι υπάρχει βελτίωση μέρα με τη μέρα. Καλώ για δοθεί πίστωση χρόνου, ώστε να δουλέψει ο νέος τρόπος εργασίας. Άκουσα και κάποια παράπονα από οδηγούς φορτηγών και είναι γεγονός ότι έχουν μπει κάποιες νέες διαδικασίες, οι οποίες όμως -πιστεύω- ότι κάποιες από αυτές χρειάζονταν, δηλαδή για να λειτουργεί και το λιμάνι με περισσότερη ασφάλεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Να γίνει σύγκριση
Το σημαντικό, σύμφωνα με τον Υπουργό είναι να γίνει σύγκριση των αριθμών, δηλαδή να ελεγχθεί πόσα εμπορευματοκιβώτια εξυπηρετούνταν πριν και πόσα εξυπηρετούνται σήμερα. «Είναι θέμα ημερών -ανέφερε- να φτάσει το τερματικό εμπορευματοκιβωτίων στα επιθυμητά επίπεδα εξυπηρέτησης».

Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι «και προηγουμένως υπήρχαν ουρές αναμονής, οι οποίες ήταν μέσα στο λιμάνι, επειδή ήταν διαφορετική η διαρρύθμιση, διότι ξαφνικά όλοι ακούμε πως προηγουμένως όλα ήταν τέλεια, δεν υπήρχε αναμονή, εξυπηρετούνταν όλοι σε τρία λεπτά, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα».

Σε σχόλιο ότι οι μεταφορείς θεωρούν πως ο χώρος που δόθηκε στην εταιρεία είναι περιορισμένος σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, ο Υπουργός είπε πως η παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου έγινε βάσει μελέτης.

«Μπορεί προηγουμένως -πρόσθεσε- να ήμασταν συνηθισμένοι να δουλεύουμε σε μεγάλους χώρους και να ήταν αναξιοποίητοι, αλλά αν χρειάζεται και άλλος χώρος για εξυπηρέτηση της εταιρείας, νομίζω υπάρχει διαθέσιμος και μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις».

Σε ερώτηση, κατά πόσο εμπορικά πλοία σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το λιμάνι Λεμεσού λόγω αύξησης του κόστους των υπηρεσιών, ο κ. Δημητριάδης απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Εξήγησε ότι το πρόβλημα οφειλόταν στο γεγονός ότι δούλευε μια γερανογέφυρα.

«Αυτή τη στιγμή όμως -τόνισε- δουλεύουν τρεις γερανογέφυρες, νομίζω ότι και αυτό θα επιλυθεί».
Ο Μάριος Δημητριάδης συνομίλησε και με τους υπεύθυνους της εταιρείας, ενώ είχε και ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα της ΠΟΒΕΚ Κυριάκο Μουστάκα.

Keywords
απεργια, σταση εργασιας, εταιρεία, κυπε, κεβε, ηλεκτρικος, world, σημαίνει, φως, τίθενται, κυπρος, νέα, υφίσταται, χριστινα μουστακα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, ξανα, αποτελεσματα, δημητριαδης, δουλεια, θεμα, καθημερινη, κυπρου, μουστακας, οξυ, πλαισιο, τυχη, φως, αδιαφορια, βρισκεται, γεγονος, γινει, διευθυνση, δηλωσεις, δοθει, δοθηκε, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εμμονη, ενημερωση, εξι, εξυπηρετηση, εξοδα, επρεπε, εταιρεία, ιδεα, ιδια, υπηρεσιες, υπηρχαν, υφίσταται, κεβε, ληψη, λιμενικο, παντα, πεμπτη, πλοια, πλοιο, προβληματα, πρωι, ρευμα, συνεχεια, σειρα, ταλαιπωρια, τίθενται, τμημα, τρειλερ, τρια, υπουργειο μεταφορων, φυσικα, χαος, κυπε, ασφαλεια, υπουργειο, μουστακα, σημαίνει, θεματα, world
Τυχαία Θέματα