Πρόταση ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ μηδενικών χαρτόσημων σε μεταφορές δανείων

Προτάσεις νόμου των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ που προνοούν τη μη επιβολή οποιωνδήποτε χαρτοσήμων ή υποθηκευτικών τελών, όταν δανειολήπτης μεταφέρει το δάνειό του σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, οδηγούνται προς ψήφιση, όπως ανακοίνωσαν οι βουλευτές Μάριος Μαυρίδης και Πάμπος Παπαγεωργίου σε κοινές τους δηλώσεις σήμερα στη Βουλή.

Μέρος των προτάσεων, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου προσυπογράφει και η βουλευτής ΔΗΣΥ Μαρία Κυριακού.

Στόχος, όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου

σε δηλώσεις του στη Βουλή είναι στην περίπτωση που κάποιος βρει καλύτερους όρους για το δάνειό του να μπορεί να το μεταφέρει χωρίς να χρεωθεί ξανά τέλη χαρτοσήμων και υποθηκευτικά.

Εξήγησε ότι ενώ έχουν μειωθεί τα επιτόκια στις καταθέσεις, εντούτοις, δεν παρουσιάζεται σημαντική μείωση και στα επιτόκια των δανείων. «Θέλαμε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών», είπε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι όταν ψηφιστεί η νομοθεσία θα διορθώσει στρεβλώσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι στο εξωτερικό η πρακτική αυτή είναι πολύ διαδεδομένη και είναι ένας από τους παράγοντες που συγκρατούν τα δανειστικά επιτόκια προς τα κάτω. Σχεδόν με κόστος μηδέν θα διευκολύνουμε τους δανειολήπτες, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες που έχουν υπερβολική ρευστότητα επιθυμούν να μην χάσουν τους δανειολήπτες τους.

Σε ερώτηση για την αντισυνταγματικότητα, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι το Ανώτατο έχει αποφανθεί πως η αντισυνταγματικότητα αφορά την προσπάθεια από τη Βουλή να αυξήσει τα έξοδα του κράτους και όχι να μειώσει τα έσοδα.

Ο κ. Μαυρίδης έδωσε το παράδειγμα ενός δανείου των €200.000 για το οποίο θα χρεώνονταν περίπου €800 με €1000 χαρτόσημα. Τα υποθηκευτικά είναι περίπου στο 1%, ανέφερε, προσθέτοντας ότι άλλη νομοθεσία βάζει όριο ως τα €200.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα