Προώθηση συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας σε μεταφορές

Στην προώθηση της αεροπορικής συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ, τη σιδηροδρομική σύνδεση και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, συμφώνησαν η Επίτροπος Αρμόδια για τις Μεταφορές Βιολέτα Μπούλτς και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Επικοινωνιών της Τουρκίας Αχμέτ Αρσλάν, σε συνάντηση διαλόγου “υψηλού επιπέδου” που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ολοκλήρωση της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, την προώθηση έργων υποδομής για τη σύνδεση Ευρώπης Ασίας μέσω της Τουρκίας και την εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ

για την οδική ασφάλεια και την επιβολή προστίμων στους λεγόμενους διασυνοριακούς παραβάτες.

“Συνάντησα τον Υπουργό A. Ασλάν σε συνέχεια της πετυχημένης επίσκεψής μου στην Άγκυρα, όπου αποφασίσαμε να αναβιώσουμε τον διάλογο σε θέματα μεταφορών”, δήλωσε η Βιολέτα Μπουλτς μετά τη συνάντηση, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας έχει πλέον “ανανεωμένη δυναμική”.

Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός Aχμέτ Αρσλάν, περιγράφοντας το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης, σημείωσε στη δική του τοποθέτηση ότι “οι συνομιλίες για την αεροπορική συμφωνία θα πρέπει να “επικεντρωθούν σε τεχνικά και όχι σε πολιτικά ζητήματα”.

Συγκεκριμένα, μάλιστα, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση του ΚΥΠΕ μετά το πέρας των κοινών δηλώσεών του με την Επίτροπο, για το αν στα “πολιτικά ζητήματα” περιλαμβάνεται και το ζήτημα εφαρμογής της συμφωνίας "έναντι όλων", περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός τόνισε ότι “εγώ είμαι υπουργός μεταφορών και ναυτιλιακών υποθέσεων και στο δικό μου πεδίο αρμοδιοτήτων συζητάμε μόνο τεχνικά ζητήματα και αυτά που συζητάμε δεν πρέπει να συνδέονται με τα πολιτικά ζητήματα".

Η Επίτροπος Μπουλτς, απαντώντας στην ίδια ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς αντιλαμβάνεται η Κομισιόν τη συγκεκριμένη τουρκική θέση, υπενθύμισε ότι “οι κανόνες της αεροπορικής συμφωνίας είναι δεδομένοι”, αναγνώρισε ότι “υπάρχουν και δύσκολα θέματα” και τόνισε πως η Κομισιόν σκοπεύει να διατηρήσει τη “θετική δυναμική” των συνομιλιών, χωρίς, ωστόσο, “να υπάρξει συμβιβασμός σε σχέση με τους πολύ θεμελιώδεις κανόνες της ΕΕ”.

Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε πως έθεσε στην Κομισιόν και “τα προβλήματα που δημιουργεί η Ελλάδα στους τουριστικούς προορισμούς στο Αιγαίο”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Κληθείς από το ΚΥΠΕ να διευκρινίσει, τόνισε ότι πρόκειται για την ελληνική απαίτηση να χαρακτηρίζονται ως “πλοιάρια κρουαζιέρας” ορισμένα “ξύλινα παραδοσιακά σκάφη”, όπως είπε, που “μεταφέρουν επιβάτες από την Ελλάδα στην Τουρκία και αντίστροφα. Η Επίτροπος, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, τόνισε ότι “θα θέσει το θέμα στις ελληνικές αρχές”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα