Απειλούν ξανά οι Τζιχαντιστές-Η θέση επικινδυνότητας Κύπρου

Έτοιμοι να σκορπίσουν τον τρόμο τις μέρες των Γιορτών εμφανίζονται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Με νέες αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο δηλώνουν την πρόθεσή τους για να αιματοκυλίσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης όπου εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες θα βρεθούν για να απολαύσουν τις μέρες των γιορτών.

«Διαφημίζοντας» το αιματοκύλισμα

Μετά την αφίσα με τον σκούφο του Άη Βασίλη και το μήνυμα "Just terror everyone and a terror filled new year" που πάει να πει "Μόνο τρόμος για όλους και ένα γεμάτο νέο έτος με τρόμο", που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, οι τζιχαντιστές

επανήλθαν προειδοποιώντας ότι θα χτυπήσουν τις γιορτές στις Ευρωπαϊκές χριστουγεννιάτικες αγορές.

Οι μαχητές του Ισλαμικού κράτους, κυκλοφόρησαν νέες ανατριχιαστικές αφίσες στις οποίες αναγράφεται η φράση «σύντομα στις γιορτές σας» στην αγγλική, τη γερμανική και τη γαλλική γλώσσα.

Οι νέες αιματοβαμμένες αφίσες περιλαμβάνουν εικόνες από Ευρωπαϊκά αξιοθέατα όπως ο Πύργος του Άιφελ, τις ημέρες των Χριστουγέννων αλλά και έναν άνδρα μαχητή του Ισλαμικού κράτους να κραδαίνει ένα ματωμένο μαχαίρι.

Μία άλλη εικόνα δείχνει τον Άη Βασίλη πεσμένο στα γόνατα με δεμένα τα χέρια του και έναν μαυροφορεμένο τζιχαντιστή να στέκεται πίσω του σε ένα σημείο που μοιάζει με την Regent Street του Λονδίνου.

Η Κύπρος στον χάρτη επικινδυνότητας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δημοσιεύτηκαν οι εκθέσεις του Institute for Economics and Peace και του Aon Risk Solutions Global Broking Centre. Οι εκθέσεις αυτές καταγράφουν λεπτομερώς την θέση την οποία λαμβάνει η κάθε χώρα ανά το παγκόσμιο και τον βαθμό επικινδυνότητας της κάθε χώρας έναντι σε μια πιθανή τρομοκρατική απειλή.

Η Κύπρος στην έκθεση του πρώτου ινστιτούτου, καταλαμβάνει την 82η θέση. Η Κύπρος καταλαμβάνει «σκορ» 1.894 έναντι 1.481. Η απειλή καταγράφεται ως «unknown» σε ότι αφορά την Κύπρο. Ο ίδιος χαρακτηρισμός δίδεται και στην Ελλάδα που συγκεντρώνει ακριβώς το ίδιο ποσοστό.

Χαμηλό επίπεδο επικινδυνότητας εξάλλου έχει η Κύπρος και στην έκθεση του Aon Risk Solutions Global Broking Centre, στην έκθεση με τίτλο 2017 Terrorism &Political Violence Risk Map.

Αυξημένα μέτρα ενόψει γιορτών

Αστυνομικές πηγές που μίλησαν στο SigmaLive για το εν λόγω ζήτημα με αφορμή και τις δυο εκθέσεις αλλά και τις νέες εξαγγελίες τρόμου των τζιχαντιστών, ανέφεραν ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη αυξημένα.

Ενόψει γιορτών ενδεχομένως να αυξηθούν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας ιδιαίτερα σε χώρους όπου θα υπάρχει αυξημένη κίνηση. Ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κατάσταση στο εξωτερικό και οι γενικότερες απειλές αξιολογούνται συνεχώς.

Ο τρόμος στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνο πέρσι

Στις 19 Δεκεμβρίου το 2016 ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, παρασέρνοντας στο θάνατο 12 ανθρώπους. Την ίδια μέρα καταγράφηκε και περιστατικό με πυροβολισμούς στη Ζυρίχη, ενώ στην Άγκυρα ο Ρώσος πρέσβης, Αντρέι Καρλόφ έπεσε νεκρός από τα πυρά του 22χρονου Τούρκου Μερτ Αλτιντάς, πρώην αστυνομικού.

Πάνω από 13.400 τρομοκρατικές ενέργειες διαπράχθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2016, ένας αριθμός μειωμένος κατά 9% σε σύγκριση με το 2015, προκαλώντας τον θάνατο 34.000 και πλέον ανθρώπων, αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ.

Δείτε σε διαδραστικό χάρτη όλα τα κτυπήματα

Keywords
Τυχαία Θέματα