Προεκλογικός για τις Προεδρικές 2018...

...μεγάλες προσδοκίες και υψηλά ρίσκα

Η κρισιμότητα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών και ο μεγαλύτερος βαθμός ευθύνης αναμένεται να οδηγήσουν σε πιο υψηλά ποσοστά συμμετοχής

Ο προεκλογικός αγώνας για τις επερχόμενες προεδρικές του Φεβρουαρίου του 2018 διεξάγεται στη δίνη πρωτόγνωρων προκλήσεων. Το πολύπλοκο πολιτικό πλαίσιο, ο κατακερματισμός, οι συνεργασίες, τα πολλαπλά κριτήρια και η αυξημένη κινητικότητα/μετακινήσεις των ψηφοφόρων, η αβεβαιότητα, η δύσκολη ατζέντα -το μέλλον των διαπραγματεύσεων, η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, η πορεία των μεταρρυθμίσεων

και των διαρθρωτικών αλλαγών κ.ά.- και η απαξίωση της πολιτικής, συνθέτουν ένα δυσεπίλυτο προεκλογικό παζλ. Ο αριθμός των εν δυνάμει υποψηφίων είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά.

Σε αυτόν τον προεκλογικό λαβύρινθο και το επικοινωνιακό χάος που επικρατεί, το κύριο πολιτικό μήνυμα πρέπει να είναι απλό, μοναδικό και δυνατό… Η κεντρική ιδέα της καμπάνιας σχετική και δημιουργική… Το σλόγκαν συμπυκνωμένο σε μια μικρή φράση π.χ. «ψήφος εμπιστοσύνης» vs «απόφαση αλλαγής». Στις στρατηγικές και επικοινωνιακές προκλήσεις θα πρέπει να προσθέσουμε την ανάγκη για ανίχνευση της «κρυφής» ψήφου και αντιμετώπιση -σε ορισμένες περιπτώσεις- της λογικής της «χαμένης» ψήφου.

Χαμηλές πτήσεις στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Τόσο στις βουλευτικές όσο και στις δημοτικές εκλογές του 2016 συνεχίστηκε με αυξημένους ρυθμούς η κάμψη της συμμετοχής των πολιτών. Το κομματικό σύστημα έχει μπει σε μια μεταβατική περίοδο - σε μια εποχή ρευστότητας και πολύ μεγάλης εκλογικής κινητικότητας με πολλαπλά είδη μετατοπίσεων. Στις βουλευτικές εκλογές του 2016 ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 του εκλογικού σώματος έχει μετατοπιστεί - οι εκλογικές ταυτότητες έχουν ατονήσει, έχουν φθαρεί.

Η πορεία προς τις επερχόμενες προεδρικές εμπεριέχει ευκαιρίες αλλά και ρίσκα, τόσο για τα μεγάλα όσο και για τα μικρότερα κόμματα. Πιο αναλυτικά, οι ποικιλόμορφες προκλήσεις για τις προεκλογικές εκστρατείες ενόψει των προεδρικών του 2018 μπορούν να συνοψιστούν ως ακολούθως:

1. Ενίσχυση των εκλογικών ταυτοτήτων - καθοριστικός παράγοντας οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από τα κόμματα.
2. Προώθηση του ηγετικού προφίλ των υποψηφίων προέδρων.
3. Αντιμετώπιση του φαινομένου της αποχής/απαξίωσης και το σπάσιμο του φράγματος της κοινοτοπίας και της ομοιοτυπίας, κυρίως μέσα από το προεκλογικό πρόγραμμα, τις καινοτόμες προσεγγίσεις και την άμεση επαφή με τους πολίτες. Αιχμή του δόρατος η αποτελεσματική διαφοροποίηση επί της ουσίας αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Στη σημερινή εποχή των ραγδαίων αλλαγών χρειάζεται προορατική δημιουργικότητα για τον εντοπισμό των προβλημάτων, ώστε να αποφεύγουμε σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Υπάρχουν συγκυρίες που ευνοούν ή δυσκολεύουν τους πολιτικούς - συγκυρίες που μπορεί να αλλάξουν απρόσμενα. Οι πολιτικές ηγεσίες καλούνται να αποκρυπτογραφήσουν τις νέες συγκυρίες και να προσαρμοστούν σε αυτές.

Η αξιολόγηση της πολιτικής από την κοινωνία των πολιτών είναι πλέον συνεχής και σε όλα τα επίπεδα. Από τα ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα μέχρι τη στρατηγική βάθους. Από τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας μέχρι τη διευκόλυνση των πολιτών και την ενθάρρυνση του επιχειρείν. Από τη βελτίωση των καινοτομικών μας επιδόσεων μέχρι την ενίσχυση της βιώσιμης ανταγωνιστικότητας.

Από την εξεύρεση νέων λύσεων στα φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα μέχρι την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας. Από την αποκατάσταση της ζημιάς λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας (καταθέτες, κάτοχοι αξιογράφων κλπ) μέχρι την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την εκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου μέχρι την αναχαίτιση του τουρκικού επεκτατισμού.

Πέραν των προεκλογικών προγραμμάτων, τα ηγετικά χαρακτηριστικά, η προσωπικότητα, η πειστικότητα, οι ικανότητες και οι εμπειρίες των υποψηφίων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Ο συγχρονισμός (timing), οι γρήγορες αντιδράσεις και οι στοχευμένες ενέργειες (π.χ. η αξιοποίηση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και ειδικότερα του Facebook για προσέλκυση των ηλικιών 18-34) είναι επίσης καίριας σημασίας.

Η κρισιμότητα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών και ο μεγαλύτερος βαθμός ευθύνης αναμένεται να οδηγήσουν σε πιο υψηλά ποσοστά συμμετοχής. Η κομβικής σημασίας αυτή πολιτική αναμέτρηση -μέσα από τους σωστούς στρατηγικούς σχεδιασμούς του πολιτικού μάρκετινγκ- μπορεί να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον κομματικό χάρτη.

ΝΙΚΟΣ ΣΥΚΑΣ
Σύμβουλος Στρατηγικής &Καινοτομίας

Keywords
Τυχαία Θέματα