Συμφώνησε το Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων για Σένγκεν

To Συμβούλιο των Μόνιμων Αντιπροσώπων συμφώνησε σήμερα επί της διαπραγματευτικής εντολής για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με πρόταση για το σύστημα εισόδου-εξόδου από τη ζώνη Σένγκεν.

Στο σύστημα θα καταχωρίζονται πληροφορίες για την είσοδο, έξοδο και άρνηση εισόδου όσον αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν.

"Η επικαιροποίηση των συνοριακών ελέγχων που διενεργούμε θα μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την αυξανόμενη ροή ταξιδιωτών. Είναι επίσης βασικό

εργαλείο για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, ιδίως σε περιπτώσεις υπέρβασης της επιτρεπόμενης διάρκειας διαμονής, καθώς και για τη βελτίωση της αντίδρασής μας στην υπάρχουσα τρομοκρατική απειλή." δήλωσε ο Carmelo Abela, Υπουργός Εσωτερικών και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας

Επιπλέον οι Πρέσβεις κατέληξαν σε συμφωνία επί εντολής για διαπραγματεύσεις σχετικά με τον κανονισμό για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν, ενόψει της θέσπισης του συστήματος εισόδου εξόδου.

Σύμφωνα με τη θέση του Συμβουλίου το σύστημα εισόδου-εξόδου θα εφαρμόζεται σε υπηκόους τρίτων χωρών, τόσο σε αυτούς που υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης όσο και σε αυτούς που απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή, οι οποίοι γίνονται δεκτοί για διαμονή βραχείας διάρκειας 90 ημερών εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών. Θα καταγράφει την είσοδο και την έξοδό τους, καθώς και την άρνηση εισόδου.

Θα αποθηκεύονται σε αυτό και πληροφορίες που αφορούν τα στοιχεία ταυτότητας και τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους, καθώς και βιομετρικά δεδομένα (τέσσερα δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία προσώπου).

Το σχέδιο κανονισμού προβλέπει επίσης τη διαλειτουργικότητα μεταξύ του συστήματος εισόδου/εξόδου και του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις (VIS), για τους υπηκόους τρίτων χωρών που υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Η επαλήθευση των πληροφοριών μέσω του VIS θα εξασφαλίσει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα κατά τους συνοριακούς ελέγχους.

Το σύστημα εισόδου-εξόδου αποτελείται από μία κεντρική βάση δεδομένων, όπου αποθηκεύονται οι πληροφορίες, η οποία συνδέεται με εθνικές ενιαίες διεπαφές. Τα δεδομένα σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών θα φυλάσσονται για διάστημα πέντε ετών για λόγους διαχείρισης των συνόρων.

Πρόσβαση στις πληροφορίες που αποθηκεύονται στο σύστημα εισόδου-εξόδου θα έχουν οι συνοριακές αρχές, οι αρχές θεώρησης και οι αρχές στο εσωτερικό των κρατών μελών που είναι αρμόδιες να ελέγχουν αν ένας υπήκοος τρίτης χώρας πληροί τις προϋποθέσεις εισόδου ή διαμονής.

Τα δεδομένα του συστήματος εισόδου-εξόδου θα είναι επίσης διαθέσιμα στις εντεταλμένες αρχές επιβολής του νόμου και την Ευρωπόλ, για την πρόληψη, την ανίχνευση και τη διερεύνηση τρομοκρατικών αδικημάτων ή άλλων σοβαρών εγκλημάτων, σύμφωνα με τους όρους που ορίζονται στη θέση του Συμβουλίου.

Κάθε πρόσβαση στις πληροφορίες που περιέχονται στο σύστημα εισόδου-εξόδου και κάθε επεξεργασία τους θα πρέπει να είναι αναλογική και αναγκαία για την εκτέλεση των καθηκόντων των αρμόδιων αρχών.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα