Πρόεδρος Βουλγαρίας: Η ψηφιοποίηση το μέσο που ενώνει ΕΕ

Η ΕΕ και οι πολίτες της επιβάλλεται να παραμένουν ενωμένοι για να αγωνιστούν για την ασφάλειά τους και ένας τρόπος για να το επιτύχουν είναι μέσω της ψηφιοποίησης, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ, σε διάλεξη το πρωί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «Η Ευρώπη στον δρόμο προς το ψηφιακό μέλλον».

Πριν απευθυνθεί στους μαθητές, στους Καθηγητές και στους φιλοξενούμενους, ο κ. Ράντεβ παρουσίασε στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, το γλυπτό του Αμερικανού φυσικού και εφευρέτη, βουλγαρικής

καταγωγής, Τζον Αθανάσοφ, που θεωρείται ο πατέρας του πρώτου ηλεκτρονικού ψηφιακού υπολογιστή.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας ανέφερε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Βουλγαρία και οι λαοί τους μοιράζονται κοινές αξίες και έχουν μια μακρά ιστορία, προσθέτοντας ότι μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην ΕΕ. Είπε ότι η ψηφιοποίηση είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι σήμερα η εκπαίδευση μέσω της ψηφιοποίησης είναι μια γέφυρα που συνδέει τους ανθρώπους. Είπε ότι αυτός ή αυτή που θα είναι ικανός να είναι κύριος της πληροφορίας, θα είναι και κύριος του μέλλοντος.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας δήλωσε ότι ο κόσμος μας αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλες προκλήσεις, είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος, βίαιος, αμφιλεγόμενος και ανταγωνιστικός, και μπορούμε να είμαστε επιτυχείς μόνο εάν παραμείνουμε ενωμένοι, ειδικά στην ΕΕ. Στην ομιλία του, ο κ. Ράντεβ πρόσθεσε, επίσης, ότι για να παραμείνουμε ενωμένοι, πρέπει να μείνουμε συνδεδεμένοι ψηφιακά.

Αναφέρθηκε στην ενιαία ψηφιακή αγορά, η οποία αποτελεί προτεραιότητα στην ΕΕ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα και οι έρευνες δείχνουν ότι οι πολίτες της ΕΕ υστερούν σε ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιακή ατζέντα, όπως είναι για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές αγορές.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σχέση μεταξύ πληροφορίας και γνώσης, σημειώνοντας ότι το μέλλον θα ανήκει σε όσους καταφέρουν να συγκεντρώσουν πρώτοι τις διάφορες πληροφορίες και να τις μετατρέψουν σε γνώση. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας έθεσε επίσης το θέμα της σοφίας και της γνώσης, καθώς και τους ηθικούς περιορισμούς. Ο κ. Ράντεβ δήλωσε, ακόμη, ότι τα ζητήματα προστασίας των δεδομένων, της ασφάλειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της λογοκρισίας κ.λπ. πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνέργειες μεταξύ των Κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα και των ΜΚΟ, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει συναίνεση.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι η Βουλγαρία έχει στηρίξει την Κύπρο σε δύσκολες στιγμές και συνεχίζει να δείχνει αλληλεγγύη. Είπε ότι το θέμα της ψηφιοποίησης ειδικά στην ΕΕ είναι σημαντικό, διότι ορίζει το μέλλον μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα