Επ.Μαλά: Πράξη το όραμα για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις

Σε πράξη θα μετουσιώσει το όραμα για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς, με τη δημιουργία στην Προεδρία της Δημοκρατίας Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής. Πρόκειται για μια σημαντική καινοτομία, η οποία αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης του υποψήφιου Προέδρου Σταύρου Μαλά.


Μιλώντας στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Κοινωνία ίσων ευκαιριών - κοινωνία χωρίς διακρίσεις», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εκλογικό Επιτελείο του Σταύρου Μαλά και στην οποία συμμετείχαν φορείς από όλο το φάσμα της κοινωνίας, ο υποψήφιος

Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «το θέμα που συζητούμε σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό και διαπερνά σχεδόν όλους τους τομείς άσκησης πολιτικής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως, πρώτα και κύρια γιατί αφορά την αξιοπρέπεια του πολίτη. Την συνοχή και ενότητα της κοινωνίας μας. Το πραγματικό περιεχόμενο της κοινωνικής πολιτικής κάθε κράτους. Όλα αυτά δηλαδή που καθορίζουν πόσο ανθρώπινη και αλληλέγγυα είναι η κοινωνία και η πολιτεία της Κύπρου».

Δίνοντας το στίγμα της δικής του υποψηφιότητας, ο Σταύρος Μαλάς επανέλαβε γι’ άλλα μια φορά ότι «η δική μας υποψηφιότητα διαφέρει πρώτα από όλα στο γεγονός ότι εμείς έχουμε ως αφετηρία την αναγνώριση της πραγματικής κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί. Αντιλαμβανόμαστε και συνειδητοποιούμε απόλυτα ότι τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί μια σειρά από κοινωνικά προβλήματα. Ότι η κρίση κτύπησε δυσανάλογα τις ευάλωτες ομάδες και όσους ήδη υφίστανται διακρίσεις στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση, στη δημόσια ζωή. Ότι η μονόπλευρη λιτότητα πλήττει περισσότερο όσους έχουν ανάγκη την κοινωνική πρόνοια και στήριξη. Το λέω και το υπογραμμίζω αυτό, γιατί πιστεύω ότι όσοι δεν αναγνωρίζουν την πραγματικότητα που ζουν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δεν μπορούν να εργαστούν για να την αλλάξουν».

Αυτός είναι ο λόγος, υπογράμμισε ο Σταύρος Μαλάς, που το δικό μας πρόγραμμα και η δική μας -αυριανή- διακυβέρνηση φιλοδοξεί να βάλει μια προοδευτική και κοινωνική σφραγίδα στον τόπο μας. Αυτός είναι και ο λόγος που εμείς θα προχωρήσουμε σε μια σημαντική καινοτομία με τη δημιουργία στην Προεδρία της Δημοκρατίας Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής. Αποστολή του θα είναι η συνεχής ανάλυση των κοινωνικών πραγματικοτήτων, η αξιολόγηση των ακολουθούμενων πολιτικών και η κατάθεση νέων προτάσεων. Στο Συμβούλιο θα μετέχουν άτομα από την ακαδημαϊκή κοινότητα, άτομα που ασχολούνται με την εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική, κυβερνητικοί φορείς, αλλά και οι αντιπροσωπευτικοί φορείς κοινωνικών ομάδων, όπως δηλαδή οι φορείς που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Γιατί μαζί με σας, φιλοδοξώ να συνδιαμοφθωθεί το σύγχρονο κοινωνικό κράτος που έχει ανάγκη η Κύπρος.

Όπως εξήγησε, με εργαλείο το Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε και να διευρύνουμε ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος, το οποίο, πέρα από την επιδοματική πολιτική, θα δώσει έμφαση στις κοινωνικές δομές, υποδομές και υπηρεσίες που έχουν στο επίκεντρό τους τις ευάλωτες ομάδες.

Να καταπολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη φτώχεια και τις διακρίσεις, με ολοκληρωμένες, ρεαλιστικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες πολιτικές. Να γίνουμε μια χώρα πρότυπο στην εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Να εφαρμόσουμε συστηματικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των στερεοτύπων που αναπαράγουν τις διακρίσεις. Μια κοινωνία ισότητας, που να διασφαλίζει στην πράξη την αρχή της ίσης μεταχείρισης ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε δημοκρατική πολιτεία. Μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, φυλετικής και εθνικής καταγωγής, θρησκείας, πεποιθήσεων, αναπηρίας, γλώσσας, ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτό είναι το όραμά μας. Ένα όραμα που δεν περιορίζεται σε ευχολόγια και διακηρύξεις. Αλλά ένα όραμα που μορφοποιείται σε ένα προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και το οποίο θα παρουσιάσουμε ενώπιον των πολιτών της Κύπρου στο αμέσως επόμενο διάστημα, κατέληξε ο Σταύρος Μαλάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα