Αποζημίωση για απώλεια χρήσης περιουσιών στους πρόσφυγες

Αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας που έχουν στα κατεχόμενα, θα λαμβάνουν πλέον κάθε χρόνο οι πρόσφυγες, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρόταση η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο του εξορθολογισμού, αλλά και της αναθεώρησης της προσφυγικής πολιτικής, ούτως ώστε αυτή να καταστεί πιο δίκαιη.

«Για πάνω από 43 χρόνια, η προσφυγική πολιτική αγνόησε μια πολύ σημαντική παράμετρο, την αξία της περιουσίας που έχει κάποιος πρόσφυγας στα κατεχόμενα. Είναι καιρός

η προσφυγική πολιτική να συνδεθεί με αυτή την πολύ σημαντική παράμετρο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μέσω του ίδιου του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών», είπε.

Σημείωσε, δε, ότι το μέτρο δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, διότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί και διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά σε απώλεια περιουσίας, αλλά σε απώλεια χρήσης.

«Η προσφυγική πολιτική που έγινε πριν από πολλές δεκαετίες, είχε κύριο γνώμονα τις ανάγκες των προσφύγων τότε. Ήταν λογικό ότι αυτές αφορούσαν τη στέγαση. Τώρα, 43 χρόνια μετά, πρέπει επιτέλους να αναγνωριστεί αυτό το σκέλος και όχι οι ανάγκες του 1974», είπε, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των προσφύγων.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα αρχίσει η εφαρμογή, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι το θέμα χρειάζεται κάποια τεχνική επεξεργασία και, όπως όλα δείχνουν, θα τεθεί σε ισχύ από το 2018.

«Αυτή τη στιγμή κοστολογούμε τους διαθέσιμους πόρους οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν το κεφάλαιο αυτό που θα εμπίπτει στον προϋπολογισμό, κάποια τεχνικά θέματα που αφορούν στον κατάλογο σε σχέση με το μητρώο των προσφύγων και των κατεχόμενων περιουσιών, καθώς και κάποια τεχνικά θέματα της εκτίμησης», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα