Πούτιν: Είμαστε πάντα υπέρ μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν και Νίκου Αναστασιάδη στη Ρωσία.

Στην προσφώνησή του ο Ρώσος Πρόεδρος καλωσόρισε τον Νίκο Αναστασιάδη και ανέφερε ότι "πάντα οι συναντήσεις μας έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς Ρωσία και Κύπρος

έχουν μακροχρόνιες σχέσεις".

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι "Η τότε Σοβιετική Ένωση, ήταν το πρώτο κράτος το οποίο αναγνώρισε επίσημα ως κράτος την Κυπριακή Δημοκρατία".

Σύμφωνα με τον Πούτιν, θα συζητηθούν θέματα που άπτονται όλου του φάσματος των σχέσεων των δυο χωρών, καθώς και διεθνή ζητήματα, όπως επίσης και για το Κυπριακό.

Η Ρωσία, τόνισε, ήταν και παραμένει πάντα σταθερά υπέρ μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και επεσήμανε ότι είναι η δεύτερη συνάντηση που έχουν οι δύο τους μετά από πρόσκληση του Πούτιν.

Αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των δυο χωρών και εξήρε τις άριστες μεταξύ τους σχέσεις. "Αναμφίβολα είναι μια συνεργασία και μια σχέση που κρατάει χρόνια - και είναι μια πολύ καλή συνεργασία", επεσήμανε.

Στόχος μέσα από αυτή τη σχέση αλλά και τις συναντήσεις, είναι "η εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των λαών των δυο χωρών", σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, θα συζητηθεί το Κυπριακό, οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Τέλος, ο Νίκος Αναστασιάδης μετέφερε στον Ρώσο Πρόεδρο την ευγνωμοσύνη τόσο του ίδιου αλλά και του κυπριακού λαού για τη μέχρι σήμερα συνεπή στάση του στη βάση Αρχών στο Κυπριακό.

Κατά την έναρξη της συνάντησης οι δυο Πρόεδροι έκαναν θερμή χειραψία. Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση τετραμελών αντιπροσωπειών των δυο χωρών υπό τους δυο Προέδρους για να ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες 12μελών αντιπροσωπειών των δυο πλευρών υπό τους Προέδρους Αναστασιάδη και Πούτιν, που αναμένεται να διαρκέσουν μιάμιση ώρα. Στη συνέχεια οι δυο Πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις.

Μετά τη συνάντηση θα γίνει η υπογραφή των εφτά νέων διμερών συμφωνιών μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας που θα ανεβάσει το συνολικό αριθμό των συμφωνιών τους συνολικά στις 67.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, καθώς και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η συνοδεία του αναχωρούν απόψε από τη Μόσχα για την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα