Διαμάχη στο Twitter για το έγγραφο συγκλίσεων-αποκλίσεων

Έντονη διαμάχη ξέσπασε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης και του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, γύρω από το έγγραφο συγκλίσεων-αποκλίσεων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, η Αντιπρόεδρος Β' των Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Έφη Ξάνθου, με ανάρτησή της στο Twitter κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι έχει προτείνει διορισμό Βουλευτών, Δικαστών και εκτελεστικής εξουσίας, μετά τη λύση

του Κυπριακού. Αναφέρει επίσης ότι το χειρότερο είναι πως αυτή η πρόταση προνοεί από κοινού έγκριση από ε/κ-τ/κ πλευρά, των διορισμών αυτών.

Στην ανάρτησή της αναφέρει: "Το έγγραφο των συγκλίσεων είναι απόρρητο αλλά το έψαξα και επιβεβαιώνω ότι ο Νίκος Αναστασιάδης προτείνει να εγκριθούν και από τους δυο ηγέτες αξιωματούχοι όλων των θεσμών, Εκτελεστικής, Νομοθετικής και Δικαστικής Εξουσίας".

Σε άλλη ανάρτηση αναφέρει: «Οι ερμηνείες μας διαφέρουν κατά παρασάγκας. Ο καθένας να σκεφτεί αν είναι λογικό να διορισθεί η νομοθετική και δικαστική εξουσία. Γιατί δεν προτείνει καμιά πλευρά επέκταση θητείας υφιστάμενων θεσμών μέχρι να γίνουν εκλογές; Γερουσία να προέρχεται από βουλές βάση % κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Άρχισε μια σειρά από αναρτήσεις και απαντήσεις από τον αναπληρωτή Κυβερνητικό εκπρόσωπο, Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο οποίος εκφράζει ξεκάθαρα τη θέση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Sigmalive επικοινώνησε τόσο με την κα Ξάνθου όσο και με τον κ. Παπαδόπουλο έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις των δυο πλευρών.

Η συγκεκριμένη διαμάχη αφορά στη μεταβατική περίοδο μεταξύ πρώτης μέρας της λύσης και εκλογών του κράτους μετά τη λύση.

Σύμφωνα λοιπόν με την κα Ξάνθου "είναι απαράδεκτο να γίνονται διορισμοί ατόμων σε θέσεις που βάσει Συντάγματος είναι άτομα που πρέπει να εκλέγονται από το λαό, όπως οι βουλευτές. Πόσο μάλλον για τη δικαστική εξουσία που αποτελεί ανεξάρτητη εξουσία". "Ακόμα χειρότερη", σύμφωνα με την κα Ξάνθου, "είναι η πρόταση Αναστασιάδη για να εγκρίνουν οι δυο ηγέτες τους διορισμούς αυτούς".

Το εγγραφο των συγκλισεων ειναι απορρητο αλλα το εψαξα &επιβεβαιωνω.@AnastasiadesCY προτεινει να εγκριθουν &απο τους δυο ηγετες οι αξιωματουχοι ΟΛΩΝ των θεσμων.Εκτελεστικης Νομοθετικης Δικαστικης.Το εγγραφο δεν μπορω να το δωσω αλλα καλω τον @Christodulides να με διαψευσει. https://t.co/yk58iZNEdA

— Efi Xanthou (@efixanthou) October 24, 2017

Ο Β.Παπαδόπουλος, κατηγόρησε τόσο το Νικόλα Παπαδόπουλο, "ο οποίος σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι υποστήριξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης πρότεινε να έχει λόγο ο Ακιντζί για τους διορισμούς βουλευτών μετά τη λύση, όσο και την κα Ξάνθου η οποία υποστηρίζει κάτι αντίστοιχο με την ανάρτησή της στο Twitter".

1) Σελιδες 28-29 υπο τιτλο "Major Divergences":
Θεση ε/κ,μπλε γραμματα:
"ο καθε ηγετης υπευθυνος για διορισμο μελων δικης του κοινοτητας". https://t.co/C8k6AtZz89

— VictorasPapadopoulos (@PapadopoulosVic) October 24, 2017

Σύμφωνα με τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο "το όλο θέμα αφορά σε μια μεταβατική περίοδο που θα συμφωνηθεί από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λύσης μέχρι και την ημερομηνία πραγματοποίησης εκλογών στη χώρα".

Όπως ανέφερε στο Sigmalive, "από την πρώτη μέρα της λύσης όλα τα όργανα του κράτους θα πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσουν". "Η πρόταση Αναστασιάδη, για το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρει ότι μετά από διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα πρέπει ο ηγέτης της κάθε κοινότητας να διορίσει αξιωματούχους σε Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική εξουσία αλλά και ανεξάρτητους αξιωματούχους, οι οποίοι θα αντιστοιχούν σε συμφωνημένο από πριν αριθμό για κάθε κοινότητα. Οι διορισμοί αυτοί θα είναι για μεταβατική περίοδο μέχρι τις εκλογές. Ο καθένας από τους ηγέτες θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το διορισμό των ατόμων της δικής του κοινότητας και για τίποτα άλλο." Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι πρόθεση του Προέδρου δεν είναι να διοριστούν άτομα εκτός από τα εκλελεγμένα στη Βουλή άτομα, όταν φτάσει εκείνη η ώρα. "Αριθμός θα παραμείνει στα έδρανα της Βουλής ενώ οι υπόλοιποι θα αναλάβουν θέση στη Γερουσία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε" και όλα αυτά μέχρι τις εκλογές που θα γίνουν μετά τη λύση.

Συνέχισε λέγοντας πως το ζήτημα αυτό στο έγγραφο, εντάσσεται στη στήλη με τις μεγάλες αποκλίσεις, καθώς η τ/κ πλευρά ήταν αυτή που επέμενε ότι θα έπρεπε οι ηγέτες από κοινού να διορίσουν τα άτομα. Παραμένει μεγάλη διαφωνία σε αυτό το ζήτημα."

Τι πραγματικά αναγράφει το έγγραφο συγκλίσεων-αποκλίσεων

Το Sigmalive είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου. Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναγράφονται στο έγγραφο:

Στο σημείο "Entry into Force" αναφέρεται ξεκάθαρα με μαύρα γράμματα ότι η νέα κατάσταση πραγμάτων θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την έγκριση της λύσης από ξεχωριστά δημοψηφίσματα που θα γίνουν στις κοινότητες.

Επίσης συμφωνημένο είναι ότι θα πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές δομές που να λειτουργήσουν μέχρι τις εκλογές του κράτους και το διορισμό αξιωματούχων.

Στο σημείο "Μεγάλες Αποκλίσεις αναφέρει με μπλε γράμματα(πρόταση Αναστασιάδη):

Οι δυο ηγέτες θα αναλάβουν το γραφείο της ΠροεδρίαςΟι δυο ηγέτες θα έχουν την υπευθυνότητα του να τοποθετήσουν αρχικούς κατόχους για όλες τις θέσεις σε όλα τα όργανα για όλους τους τομείς εξουσίας(εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική), μέχρι τις εκλογές και τις μετέπειτα τοποθετήσεις σε όλα τα όργανα του κράτους. Ο κάθε ηγέτης θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τους διορισμούς των μελών της δικής του κοινότητας. Θα εποπτεύουν ότι τα αρμόδια όργανα ακολουθούν τις διαδικασίες για τη διοργάνωση εκλογών για όλα τα πόστα που προνοεί το Σύνταγμα αλλά και το διορισμό αξιωματούχων.Να έχουν την ευθύνη για την εποπτεία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Να στήσουν πλαίσιο της υλοποίησης πτυχών της λύσης που δεν περιλαμβάνονται στο Όμόσπονδο Σύνταγμα. Οι δυο ηγέτες θα έχουν καθορισμένη περίοδο(μερικούς μήνες-θα συμφωνηθεί) για να ολοκληρώσουν το έργο τους, για όλα τα πιο πάνω, η οποία θα μπορεί να πάρει παράταση κατόπιν δικής τους απόφασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα