Kατεχόμενα: Το ΚΕΕ πρώτο κόμμα σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση

Πρώτο κόμμα το κόμμα Εθνικής Ενότητας ακολουθούμενο από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό, το κόμμα του Λαού και το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας δείχνει η μεγάλη δημοσκόπηση της τουρκικής εταιρείας Γκεζιτζί που παρουσιάστηκε σήμερα στη Λευκωσία, και στην οποία το κόμμα των εποίκων, το κόμμα Αναγέννησης προηγείται του Δημοκρατικού κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς, το οποίο δεν φαίνεται να περνά το όριο του 5% για να μπει στη «βουλή».

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοίνωσε ο διευθυντής της εταιρείας, Μουράτ

Γκεζιτζί. Όπως μεταδίδεται σε τ/κ ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, η έρευνα διεξήχθη στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου με δείγμα 3.641 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών και από τις 6 «επαρχίες», όπως αναφέρεται.

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε εάν γινόταν αύριο εκλογές» το 18% απάντησε το ΚΕΕ, το 12,9% το ΡΤΚ, το 12,3% το κόμμα του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι, το 6,48% το ΚΚΔ, το 3,65% το κόμμα Αναγέννησης (των εποίκων), το 2,78% το ΔΚ, το 0,75% το κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (του Μεχμέτ Τσακιτζί), το 0,58% το κόμμα Ενωμένη Κύπρος, το 0,46% το κόμμα Νέα Κύπρος. Το ποσοστό που δήλωσε ότι θα ψηφίσει οριζόντια ανέρχεται στο 9,7% ενώ ποσοστό 32,4% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δεν θα είναι αναποφάσιστοι/δεν θα πάνε να ψηφίσουν.

Με την αναγωγή των ποσοστών της οριζόντιας ψηφοφορίας και των αναποφάσιστων/δεν θα ψηφίσουν, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΚΕΕ 31,1%, ΡΤΚ 22,3%, κόμμα του Λαού 21,2%, το ΚΚΔ 11,2%, το κόμμα της Αναγέννησης 6,3%, το ΔΚ 4,8%, το ΚΚΑ 1,3%, το ΚΕΚ 1% και το ΚΝΚ 0,8%.

Στην ερώτηση πως αυτοπροσδιορίζονται, οι ερωτηθέντες απάντησαν: εθνικόφρονες 33.6%, ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί 22,1%, σοσιαλδημοκράτες 20,9%, αριστεροί 18,7%, δημοκράτες 14,6%, σοσιαλιστές 10,7%, συντηρητικοί 10,4%, δεξιοί 8,97%, άλλο 1,25%.

Στην ερώτηση ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της «ΤΔΒΚ», οι ερωτηθέντες απάντησαν: το Κυπριακό 32,8%, η υγεία 28,1%, η ακρίβεια 24,3%, η ανεργία 21,4%,η τροχαία (θανατηφόρα και ατυχήματα) 18,4%, η παιδεία 18,1%, η κομματοκρατία 16,4%, η μη παραγωγικότητα στο «δημόσιο» 13,6%, η έλλειψη προγραμματισμού 13,2%, το περιβάλλον 11,5%, το υδατικό πρόβλημα 10,2%, η διαφθορά 10,1% και άλλο 1,68%. Σημειώνεται ότι οι ερωτηθέντες μπορούσαν να απαντήσουν με περισσότερες από μία επιλογές.

Στην ερώτηση πώς κρίνουν το επίπεδο επιτυχίας της «κυβέρνησης», οι ερωτηθέντες απάντησαν: επιτυχημένη 18,1%, μερικώς επιτυχημένη 29,2%, αποτυχημένη 28,2%, μερικώς αποτυχημένης 7,9%, ούτε αποτυχημένη ούτε επιτυχημένη 16,6%.

Ο Μουράτ Γκεζιτζί δήλωσε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων ότι φαίνεται πως προκύπτει μια πεντακομματική «βουλή» και πως σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της έρευνας που έκανε η εταιρεία του τον περασμένο Μάιο προκύπτει ότι σημειώνει σοβαρή ανάκαμψη το ΚΕΕ, ανάκαμψη σημειώνουν και τα ποσοστά του ΡΤΚ που πληρώνει ακόμα το φορτίο από την εποχή που ήταν στην «κυβέρνηση», όπως ανέφερε ο Γκεζιτζί.

Πρόσθεσε δε ότι στην «κοινοβουλευτική ομάδα» του ΡΤΚ σήμερα βρίσκονται ως «βουλευτές» τέσσερις πρώην «πρωθυπουργοί» και σε κάθε επίκρισή του ως αντιπολίτευση, υπενθυμίζει από μόνο του και το τί έκανε όταν ήταν το ίδιο το ΡΤΚ στην εξουσία. Φαίνεται, είπε, ότι το ΡΤΚ έχασε το χαρακτηριστικό το να αποτελεί την έκφραση της ελπίδας για τους αναποφάσιστους.

Ο Γκεζιτζί απέδωσε την πτώση στα ποσοστά του κόμματος του Λαού στα προβλήματα που είχε στα κεντρικά του γραφεία (παραιτήσεις στελεχών στη Λευκωσία) και στο ότι όσο εύκολα μπορεί να πάρει ψήφους από αριστερά και δεξιά, το ίδιο εύκολα μπορεί να έχει διαρροή ψήφων και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ενώ ο ίδιος ο Κουντρέτ Οζερσάι είναι ένα ισχυρό όνομα, στο κόμμα δεν υπάρχουν παρόμοια δυνατά ονόματα, πρόσθεσε.

Για το ΚΚΔ, ο Μουράτ Γκεζιτζί ανέφερε ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ως κόμμα θα κρατήσει το ποσοστό του 10% και έχει προοπτική να το ανεβάσει κι άλλο. Σημείωσε δε ότι όσο και αν ο Τ/κ ηγέτης θεωρείται ανεξάρτητος, ο κόσμος αναγνωρίζει ότι μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί και του ΚΚΔ υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός.

Για το κόμμα της Αναγέννησης, είπε ότι παρ’ όλο που το ονόμασαν «το κόμμα των εκ Τουρκίας (εποίκων)» παίρνει ψήφους από το ΚΚΕ και το ΔΚ. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας του, ο Μουράτ Γκεζιτζί είπε ότι το εν λόγω κόμμα έχει αυξήσει τα ποσοστά του και ξεπέρασε, έστω αμυδρά, το όριο του 5% για να μπει στη «βουλή».

Το ΔΚ, ανέφερε ο Γκεζιτζί, συνεχίζει τον κατήφορο καθώς πληρώνει τις αποτυχημένες «συγκυβερνήσεις» με το ΡΤΚ και το ΚΕΕ παλιότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα