Λιλλήκας: Η Κύπρος έχει πρόβλημα υπογεννητικότητας

Τον κίνδυνο της υπογεννητικότητας επισημαίνει με γραπτή του ανακοίνωση ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας μετά τη συνάντηση του είχε με την Π.Ο.Π, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι από τις χώρες που έχει αρχίσει ο πληθυσμός να μειώνεται σε περίοδο ειρήνης.

Όπως είπε, «θα πρέπει, για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, διότι περί κινδύνου και απειλής πρόκειται, να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνίας μας και να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για

το δημογραφικό».

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση

"Θέλω να ευχαριστήσω τους αντιπροσώπους της ΠΟΠ για την συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε σήμερα.

Όντως δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε συναντήσεις. Είχαμε από την εποχή που ήμουν Υπουργός Εμπορίου και χαίρομαι που υπάρχει αυτή η αναγνώριση του ενδιαφέροντός μου, που είναι όντως διαχρονικό.

Επί εποχής της Υπουργίας μου στο Υπουργείο Εμπορίου, είχαμε κάνει τις πρώτες μειώσεις στην τιμή του ρεύματος για να στηρίξουμε τις πενταμελείς αλλά και τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως και τα πρώτα νηπιαγωγεία στους χώρους εργασίας, για να στηρίξουμε τις εργαζόμενες μητέρες.

Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση της ΠΟΠ ότι το θέμα του δημογραφικού είναι και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα εθνικό ζήτημα.

Είμαστε από τις χώρες εκείνες όπου έχει αρχίσει ο πληθυσμός μας να μειώνεται σε περίοδο ειρήνης. Αυτό οφείλεται στην υπογεννητικότητα.

Θα πρέπει, για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, διότι περί κινδύνου και απειλής πρόκειται, να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας και να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το δημογραφικό.

Μια στρατηγική που θα στηρίξει και οικονομικά τις οικογένειες από το πρώτο παιδί, αλλά και με αυξημένα κίνητρα, για να κάνει η κάθε οικογένεια τουλάχιστον 3 παιδιά, έτσι ώστε να μπορεί να αναπληρώνεται ο πληθυσμός μας.

Για να επιτύχουμε αυτό τον στόχο, θα πρέπει να αναπτύξουμε και τις αναγκαίες υποδομές.

Δεν αρκεί μόνο οικονομική στήριξη.

Στις σύγχρονες οικογένειες εργάζονται και οι δύο, και η μητέρα και ο πατέρας.

Χρειάζονται υποδομές που θα στηρίξουν τις οικογένειες όταν είναι και οι δύο γονείς εργαζόμενοι.

Που θα απασχολούν τα παιδιά μέσα σε ένα προστατευόμενο, υγιές περιβάλλον, στο οποίο θα φροντίζει τα παιδιά και θα τους προσφέρει εκείνες τις υπηρεσίες που δεν θα μπορούν οι εργαζόμενοι γονείς να προσφέρουν.

Είναι, λοιπόν, αναγκαιότητα να αντιμετωπίσουμε και να δούμε το πρόβλημα του δημογραφικού, πέραν και πάνω από τις όποιες εκλογικές και κομματικές σκοπιμότητες.

Η υπογεννητικότητα, η μείωση του πληθυσμού, η γήρανση του πληθυσμού, είναι κάτι που επηρεάζει όλους μας, ανεξαρτήτου ηλικίας και ιδεολογικής τοποθέτησης.

Για να είναι βιώσιμο ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι που θα μπορούν να στηρίξουν ένα συνταξιούχο.

Η υπογεννητικότητα θα μας οδηγήσει σταδιακά στο να έχουμε δύο εργαζόμενους να συντηρούν ένα συνταξιούχο.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, που επηρεάζει το παρόν και το μέλλον και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης σφαιρικής στρατηγικής".

ΠΟΠ: Να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα

Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Στρούθος, μέλος της Γραμματείας του ΠΟΠ και Πρόεδρος του ΠΟΠ Λάρνακας, αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο πλευρές συναντιούνται για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις πενταμελείς οικογένειες.

«Αυτό το οποίο ζητούμε εδώ και χρόνια από την ημέρα ίδρυσης μας, είναι να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα της Κύπρου και να το αντιληφθούμε όλοι ως εθνικό θέμα και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, ανεξαρτήτως του ποιος θα είναι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό ζητούμε εδώ και 17 χρόνια. Με μεγάλη μας χαρά έχουμε δει ότι οι διαχρονικές θέσεις του κ. Λιλλήκα δεν έχουν αλλάξει. Πιστεύει ότι το δημογραφικό πρέπει όντως να είναι εθνικό θέμα και έχουμε συζητήσει εκτενώς το υπόμνημα το οποίο τού έχουμε παραδώσει και το οποίο θα παραδώσουμε και στους άλλους υποψήφιους Προέδρους κατά τις συναντήσεις που θα έχουμε στο μέλλον», αναφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα