Πολλαπλασιάζονται οι ενστάσεις

Ενώ πλησιάζει το ορόσημο της 2ας Απριλίου για το πλαίσιο αφερεγγυότηταςΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι δηλώνουν ότι το πλαίσιο δεν τους ικανοποιεί, το ΔΗΚΟ ότι η λύση για αποφυγή των εκποιήσεων είναι η αναδιάρθρωση των δανείων, ενώ ο ΔΗΣΥ παρουσιάζεται έτοιμος για διορθώσειςΜε το ορόσημο της 2ας Απριλίου να πλησιάζει σημαντικά

και τον χρόνο μελέτης και συζήτησης του πλαισίου αφερεγγυότητας να εξαντλείται, κάθε φορά που το θέμα συζητείται στη Βουλή οι ενστάσεις επί του περιεχομένου του πολλαπλασιάζονται. Μάλιστα, όλα τα κόμματα, ακόμη και ο ΔΗΣΥ, ετοιμάζονται να καταθέσουν σειρά τροπολογιών, με τις οποίες θα επιχειρείται η βελτίωση των πέντε νομοσχεδίων. Στο επίκεντρο των τροπολογιών θα βρίσκονται η προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής θέσης, καθώς επίσης και η προστασία των εγγυητών, ούτως ώστε να μη θυματοποιηθούν μετά την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Χθες, τέθηκαν ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών δυο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ για την κύρια κατοικία και την επαγγελματική στέγη, οι οποίες, ωστόσο, προσκρούουν στη σθεναρή αντίσταση της Κυβέρνησης καθώς και κομμάτων. Πάντως, μετά την κατ’ άρθρον συζήτηση του πέμπτου και σημαντικότερου νομοσχεδίου για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι δήλωσαν ότι δεν τους ικανοποιεί, το ΔΗΚΟ τονίζει ότι η λύση για αποφυγή των εκποιήσεων είναι η αναδιάρθρωση των δανείων, ενώ ο ΔΗΣΥ παρουσιάζεται έτοιμος για διορθώσεις.«Όλοι είμαστε υπεύθυνοι»Αναλυτικότερα, στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου κληθείς να σχολιάσει εκφρασθείσες αμφιβολίες για την ολοκλήρωση της συζήτησης του πέμπτου νομοσχεδίου για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ώστε η Ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσει το πλαίσιο στις 2 Απριλίου, σημείωσε ότι έχουμε άλλες 10 ημέρες μέχρι τις 2 του Απρίλη και εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση υπάρχει επάρκεια χρόνου, για να ξεκαθαριστούν οι όποιες ασάφειες περιέχει το 5ο νομοσχέδιο. Πρόσθεσε ότι ήδη έχει περάσει νόμος για τους αγοραστές διαμερισμάτων ή κατοικιών από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, με τον οποίο διασφαλίζεται ότι εάν συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους, ανεξάρτητα εάν ο επιχειρηματίας από τον οποίο αγόρασαν διαμέρισμα ή σπίτι έχει πρόβλημα, να μην τίθεται σε κίνδυνο η ιδιοκατοίκησή του.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι τα κόμματα συμφώνησαν στα τέσσερα από τα πέντε νομοσχέδια. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν ενστάσεις να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος περί εκποιήσεων δεδομένου ότι υπάρχει το δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων. Εκφράζοντας ακόμη την πεποίθηση ότι θα υπάρξει κατάληξη και στο πέμπτο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα, είπε ότι στην περίπτωση που δεν εξαντληθεί η συζήτηση του 5ου νομοσχεδίου μέχρι τον Απρίλη, «όλοι είμαστε υπεύθυνοι».Επιμένει στις προτάσεις του το ΑΚΕΛΑπό την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι ο στόχος του 5ου νομοσχεδίου είναι να μειωθούν τα εξυπηρετούμενα υπέρ των τραπεζών, εξαφανίζοντας τους πτωχεύοντας οφειλέτες και κρατώντας τα βάρη πάνω στους εγγυητές και στην ενυπόθηκη περιουσία. Πρόσθεσε πως «είναι μια λογική που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους» και ανέφερε ότι για τον λόγο αυτό το ΑΚΕΛ κατέθεσε δύο προτάσεις νόμου για να προστατεύσει την κύρια κατοικία και το υποστατικό μικρομεσαίας επιχείρησης που είναι υποθηκευμένο.

Εξήγησε ότι έχουν την ίδια φιλοσοφία του νόμου που ψηφίστηκε με την πρόταση νόμου ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ και κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι διαφοροποιήθηκαν τα στοιχεία αντισυνταγματικότητας και δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συζητήσει επίτευξη του ίδιου αποτελέσματος με ενσωμάτωση τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο. «Εάν το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, για εμάς δεν έχει σημασία εάν θα προωθηθούν προτάσεις νόμου ή εάν θα τροποποιηθεί το νομοσχέδιο», εξήγησε ο κ. Λαμάρης.Ετοιμάζει τροπολογίες το ΔΗΚΟΕξάλλου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να διεξέλθουν οι Επιτροπές τις πρόνοιες νομοσχεδίου, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο και περίπλοκο. Πρόσθεσε ότι για το ΔΗΚΟ το πλαίσιο αφερεγγυότητας μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες. «Ως ΔΗΚΟ δηλώνουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της κατ' άρθρον συζήτησης του νομοσχεδίου, θα προτείνουμε τροπολογίες για βελτίωση του 5ου νομοσχεδίου και των υπολοίπων τεσσάρων, που θα έχουν σχέση με την προστασία των εγγυητών, την αναβάθμιση και βελτίωση των εισοδηματικών κριτηρίων εκείνων που θα υποβάλλουν αίτηση διαγραφής χρεών και άλλες τροπολογίες για να ενισχύσουν την προστασία των δανειοληπτών», συνέχισε, ενώ ερωτηθείς εάν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τις 2 Απριλίου, είπε πως γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συζήτηση των νομοσχεδίων το συντομότερο δυνατόν.Δεν είναι αποδεκτό το πλαίσιοΟ βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε με τη σειρά του ότι το κυβερνητικό πλαίσιο αφερεγγυότητας, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, δεν είναι αποδεκτό. Πρόσθεσε πως, «αντί να αντισταθμίζεται το πολύ ισχυρό όπλο των γρήγορων και συνοπτικών εκποιήσεων που δίνεται στις τράπεζες με τον βασικό νόμο, το κυβερνητικό πλαίσιο αφερεγγυότητας διασφαλίζει περαιτέρω τα συμφέροντα των τραπεζών και αφήνει ακάλυπτους τους πρωτοφειλέτες, τους εγγυητές και τους μη βιώσιμους δανειολήπτες». Υπέδειξε, ακόμη, πως το νομοσχέδιο, «αντί να οδηγεί σε λογικές και δίκαιες αναδιαρθρώσεις των δανείων, θα οδηγεί σε εκποιήσεις και πτωχεύσεις των πρωτοφειλετών και ταυτόχρονα θα φορτώνει ό,τι βάρος απομένει από τους πρωτοφειλέτες στους εγγυητές, οδηγώντας τους και αυτούς στην αφερεγγυότητα και στην πτώχευση».

Ανέφερε, επίσης, ότι η ΕΔΕΚ προχωρεί στη νομοθετική επεξεργασία των προτάσεών της ώστε, μέσα στα πλαίσια των νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα, με τρόπο καθαρό και συνταγματικά συμβατό, να διασφαλιστούν η πλήρης απαλλαγή των εγγυητών σε περιπτώσεις εκποίησης ή πτώχευσης του πρωτοφειλέτη, η προστασία της κύριας κατοικίας και των μη βιώσιμων δανειοληπτών για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση των δανείων εξαιτίας της αδυναμίας τους να τα εξυπηρετήσουν λόγω της κρίσης, και ο καθορισμός του απαιτητέου χρέους των οφειλετών αφού αφαιρεθούν όλες οι παράνομες υπερχρεώσεις και τα πανωτόκια που έχουν επιβάλει οι τράπεζες.Δίχτυ παγίδευσης οφειλετών…Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας αποτελεί ένα πλαίσιο παγίδα αντί για ένα δίχτυ προστασίας των οφειλετών. «Πρόκειται για ένα δίχτυ παγίδευσης των οφειλετών, οι οποίοι θα παγιδεύονται κατά χιλιάδες -όπως τα αμπελοπούλια- προς βρώσιν των τραπεζιτών και των επενδυτικών αρπακτικών ταμείων», επεσήμανε και τόνισε πως «αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να φτιάξει παγίδες φτώχιας» και ότι «η εντύπωση που δίνεται είναι ότι θα είναι καλύτερα για τον οποιοδήποτε οφειλέτη, να οδηγηθεί στην πτώχευση και να μείνει πτωχευμένος καταφεύγοντας στη μαύρη και στην αδήλωτη εργασία, παρά να εργαστεί και να αποπληρώσει το χρέος του. Αυτό που όλοι χρειάζεται να αντιληφθούν είναι ότι πρόκειται για παγίδες φτώχιας», επανέλαβε και τόνισε πως οι Οικολόγοι υποστηρίζουν εξ ανάγκης την πρόταση για προστασία της πρώτης κατοικίας, του ΑΚΕΛ, έναντι ενός πλαισίου αφερεγγυότητας που αποδεικνύεται μία αποτυχημένη και επικίνδυνη φόρμουλα.Σωρεία διευκρινίσεων από τους τεχνοκράτεςΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ πως κατά τη χθεσινή συζήτηση οι τεχνοκράτες της Κυβέρνησης έδωσαν σωρεία διευκρινίσεων για τους δικαιούχους των σχεδίων αποπληρωμής φυσικών προσώπων. Εκ μέρους των Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης τέθηκε το ερώτημα γιατί να θεωρείται εγγυητής μόνο φυσικό πρόσωπο και να μη θεωρείται και το νομικό πρόσωπο, επισημαίνοντας πως «πολλοί επιχειρηματίες ανάπτυξης γης είναι εγγυητές ως νομικά πρόσωπα μέχρι τη μεταβίβαση της περιουσίας». Από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών, ο Ανδρέας Χαραλάμπους σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνει μια γενική ρύθμιση για τους εγγυητές γιατί κάτι τέτοιο, υποστήριξε, θα ήταν αντισυνταγματικό καθώς θεωρείται επέμβαση σε ιδιωτικές συμβάσεις.

Πρόσθεσε πως θα έπρεπε να ήταν εις γνώσιν μιας επιχείρησης οι επιπτώσεις από τις εγγυήσεις που παρέχει. Επί του ιδίου θέματος, ο Γιώργος Καροτσάκης από πλευράς του Υπουργείου Εμπορίου τόνισε πως για να λειτουργήσει το πλαίσιο αφερεγγυότητας πρέπει να διεκπεραιωθούν 50 χιλιάδες αναδιαρθρώσεις αλλιώς, όπως είπε, «θα ανοίξουμε μια τρύπα στο νερό». Μεγάλη συζήτηση έγινε, εξάλλου, και για τον ορισμό της κύριας κατοικίας, με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών να τονίζουν πως χρησιμοποιήθηκε ο ορισμός που περιλαμβάνεται στον νόμο για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, δηλαδή του ορίου των 350 χιλιάδων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα