Ριζικές αλλαγές στην εκπαίδευση

Στις εκπαιδευτικές οργανώσεις οι προτάσεις του Υπουργείου ΠαιδείαςΟι τρεις βασικοί άξονες αλλαγών αφορούν στο σχέδιο διορισμών, στο ωρολόγιο πρόγραμμα και στην επαγγελματική μάθηση των δασκάλων και καθηγητώνΤις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας, μέσω των οποίων θα προωθηθούν ριζικές αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης με στόχο τον εκσυγχρονισμό του όλου συστήματος έως το 2018, κατέθεσε χθες στις εκπαιδευτικές οργανώσεις ο αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Καδής. Οι τρεις βασικοί άξονες αλλαγών αφορούν στο σχέδιο διορισμών, στο ωρολόγιο πρόγραμμα και στην επαγγελματική μάθηση των δασκάλων

και καθηγητών.

Πλέον, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν στη διάθεσή τους δυο εβδομάδες προθεσμία να μελετήσουν και να αξιολογήσουν τις προτάσεις και εν συνεχεία να υποβάλουν τα σχόλια, παρατηρήσεις, θέσεις και εισηγήσεις επ’ αυτών, ούτως ώστε αρχές Απριλίου να έχουν νέα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για οριστικοποίηση των προτάσεων. Βραχυπρόθεσμος στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων τη νέα σχολική χρονιά και μακροπρόθεσμος, η πλήρης εφαρμογή και των τριών προτάσεών του για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος.Οι προτάσεις και πού στοχεύουνΜιλώντας μετά το πέρας συνάντησής του με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως με την πρόταση για τα Ωρολόγια Προγράμματα «προσπαθούμε να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις του υφιστάμενου συστήματος, ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση». Αναφορικά με την πρόταση για το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση, υπέδειξε πως η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει με τους μη μόνιμους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν ήδη στο εκπαιδευτικό σύστημα, κάνει κάποιες υπερβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, η συντριπτική πλειοψηφία των ήδη υπηρετούντων μη μόνιμων εκπαιδευτικών αναμένεται ότι θα διοριστούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

«Στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα διορισμών, το οποίο θα εντάσσει τους εκπαιδευτικούς στο σύστημα, στη βάση των προσόντων, της εμπειρίας και των γνώσεών τους, οι οποίες θα διαπιστώνονται μέσα από γραπτές εξετάσεις», συμπλήρωσε. Αναφορικά δε με την πρόταση για το Σύστημα Επιμόρφωσης των Εκπαιδευτικών, ο κ. Καδής τόνισε πως «αποδίδουμε στην πρόταση αυτή μεγάλη σημασία, καθώς συνδέεται με την ποιότητα των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σήμερα στα σχολεία μας. Συγκεκριμένα, προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο διασφαλίζει τρία βασικά χαρακτηριστικά: την καθολικότητα, τη συστηματικότητα και τη στόχευση της επιμόρφωσης», εξήγησε.Θα αλλάξει η εικόνα του δημόσιου σχολείουΣτις δηλώσεις του ο κ. Καδής εξέφρασε την άποψη πως και οι τρεις προτάσεις που υπέβαλε το Υπουργείο Παιδείας βελτιώνουν πολλά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. «Η υλοποίηση αυτών των προτάσεων θα αλλάξει την εικόνα του δημόσιου σχολείου, θα απαντήσει στις απαιτήσεις της κοινωνίας, των γονιών και των μαθητών και θα δώσει λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές, την πολιτική ηγεσία και ολόκληρη την κοινωνία να μελετήσουν τις προτάσεις που παρουσιάσαμε και να συμβάλουν εποικοδομητικά στον διάλογο που θα ακολουθήσει, αναλογιζόμενοι το τίμημα που θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι μαθητές του τόπου μας, εάν δεν πάρουμε την απόφαση να εκσυγχρονίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα», κατέληξε ο κ. Καδής, ενώ από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων δεν προέβησαν σε καμία δήλωση, αφού θα πρέπει πρώτα να μελετήσουν σε βάθος τις προτάσεις, πριν εκφράσουν την οποιαδήποτε άποψη.Αλλαγές ωρολόγιων προγραμμάτωνΣε ό,τι αφορά την πρόταση για τα νέα ωρολόγια προγράμματα, μέσω αυτής προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στις ώρες εκμάθησης κάθε μαθήματος. Για τη δημοτική εκπαίδευση προτείνεται ένα πρόγραμμα χωρίς αύξηση των υφιστάμενων περιόδων, μέσω του οποίου, ωστόσο, προωθείται η σημαντική αύξηση κατά δώδεκα διδακτικές περιόδους του μαθήματος των Νέων Ελληνικών και κατά δέκα των Μαθηματικών. Επίσης, προωθείται η περαιτέρω εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας καθώς και η αύξηση των διδακτικών περιόδων στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Το νέο πρόγραμμα για τα Δημοτικά, η αρμόδια Επιτροπή συστήνει όπως εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά.

Σε σχέση με την αναδόμηση του ωρολόγιου προγράμματος στα Γυμνάσια, η Επιτροπή εισηγείται τη μείωση των διδακτικών περιόδων σε 35 από 37, με την παράλληλη προσθήκη δίωρων απογευματινών μαθημάτων Ξένων Γλωσσών, αν προκύψει σχετική ανάγκη και ενδιαφέρον από μέρους των μαθητών ή την παραμονή του ισχύοντος προγράμματος για άλλα τρία χρόνια. Σε σχέση με την πρώτη εισήγηση, η Επιτροπή τονίζει πως «η μείωση του ωραρίου από 37 σε 35 περιόδους απελευθερώνει το Γυμνάσιο από την υπερβολική πίεση, καταργεί τα 40λεπτα δύο ημέρες εβδομαδιαίως, με την παρατηρούμενη άνιση διαχείριση των μαθημάτων, και εξισορροπεί το πρόγραμμα», ενώ σε σχέση με τη δεύτερη αναφέρει τα εξής: «Με την παραμονή για τρία χρόνια στις 37 περιόδους διασφαλίζεται η μελέτη και παρακολούθηση των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς των καθηγητών και η άνετη διαχείριση των διαφόρων μαθημάτων, ενόψει και των εισηγήσεων των ειδικοτήτων. Παράλληλα το πρόγραμμα επιτρέπει τη διαχείριση μαθημάτων, που με το νέο Λύκειο είναι αναπόφευκτο, εφόσον περιορίζονται οι επιλογές, να μειωθούν οι ώρες διδασκαλίας τους».

Αναφορικά δε με το νέο πρόγραμμα στα Λύκεια, η Επιτροπή προτείνει την επιλογή μαθημάτων με τις λεγόμενες Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού από την Α' Λυκείου, ενώ για τη Β' και Γ' Λυκείου προτείνει έξι κατευθύνσεις προγραμμάτων ως εξής:1. Κατεύθυνση Ανθρωπιστικών και Κλασικών Σπουδών.2. Κατεύθυνση Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.3. Κατεύθυνση Θετικών Επιστημών και Βιοεπιστημών.4. Κατεύθυνση Πληροφορικής και Τεχνολογίας.5. Κατεύθυνση Οικονομικών Επιστημών.6. Κατεύθυνση Υπηρεσιών.Οι αλλαγές στον κατάλογο διοριστέωνΣε ό,τι αφορά το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔE), στην πρόταση προνοείται η ύπαρξη δύο φάσεων. Στην Α' Φάση (Σεπτέμβριος 2015-Αύγουστος 2018) όλοι οι διορισμοί θα γίνονται με βάση το υφιστάμενο σύστημα και θα επιδιωχθεί μέσα στον χρονικό ορίζοντα της συγκεκριμένης τριετίας να αυξηθεί ο αριθμός των μόνιμων θέσεων. Στη Β΄ Φάση, με αφετηρία τον Σεπτέμβριο του 2018, όλοι οι διορισμοί θα γίνονται με βάση το νέο σύστημα διορισμών. Στο ΝΣΔΕ προβλέπεται η κατάταξη των υποψήφιων στον Πίνακα Διορισίμων, στη βάση των ακόλουθων έξι κριτηρίων: (1) αποτέλεσμα γραπτής εξέτασης, (2) πρόσθετα σχετικά ακαδημαϊκά προσόντα, (3) εκπαιδευτική προϋπηρεσία, (4) έτος κατάθεσης πρώτου πτυχίου, (5) βαθμός πρώτου πτυχίου και (6) υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά (για τους άρρενες υποψήφιους).

Ως προϋπόθεση για διορισμό των εκπαιδευτικών μέσης και τεχνικής εκπαίδευσης τίθεται η απόκτηση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης μέσα από σχετικό πρόγραμμα που θα προσφέρει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτου Κύπρου (ΠΙΚ), ενώ τη διεξαγωγή των γραπτών εξετάσεων θα αναλάβει η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ). Οι υποψήφιοι που θα επιλέγονται μέσω της πιο πάνω διαδικασίας θα αξιολογούνται κατά τα πρώτα δύο έτη της υπηρεσίας τους ως προς την παιδαγωγική και διδακτική τους επάρκεια και εφόσον επιτύχουν στη διαδικασία αξιολόγησης θα εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα με μόνιμο διορισμό, στη βάση των εκπαιδευτικών αναγκών.

Keywords
Τυχαία Θέματα