Πετρίδης: Οι δημοσιογράφοι να συμπεριφέρονται υπεύθυνα

Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι τα ΜΜΕ έχουν καθήκον να προστατεύουν ομάδες, που είναι ευάλωτες ή επιρρεπείς στην προπαγάνδα μίσους.

Αφορμή στη δήλωση στάθηκε η χθεσινή παρέμβαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας σε μερίδα των ΜΜΕ και κατ’ επέκταση

σε λειτουργούς των μέσων, η οποία θεωρήθηκε αναγκαία, αφού κρίθηκε μετά από ενδελεχή εξέταση ότι παραβιάζεται ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας κατά τρόπο επιλήψιμο, αλλά και επικίνδυνο σε σχέση με τη δημιουργία καταστάσεων μίσους, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει, με ποια αφορμή εξέδωσε τη χθεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο κ. Πετρίδης είπε πως αφορμή στην παρέμβαση στάθηκε συγκεκριμένη καταγγελία, την οποία πήραν πριν από μερικές ημέρες, για να προσθέσει ότι η Επιτροπή είχε ήδη επισημάνει σε διάφορα κυπριακά έντυπα αρθρογραφία, η οποία εξέφραζε ιδιαίτερα το μίσος και τη μισαλλοδοξία.

“Η καταγγελία η συγκεκριμένη αφορά εκπομπή ρατσιστική και μισαλλόδοξη. Δεν θέλω να πω παραπάνω γι` αυτό το θέμα. Δεν είναι, όμως, αυτή μόνο η αφορμή. Είναι αρκετά άλλα δημοσιεύματα σε εφημερίδες και συγκεκριμένα αρθρογραφία, που ήταν στη διάρκεια της αποκορύφωσης της αντιπαράθεσης”, είπε.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας έπρεπε να παρέμβει, διότι έκρινε πως το πράγμα είχε παρατραβήξει.

“Χρησιμοποιείτο η λέξη μειοδότης ή προδότης χωρίς φειδώ, για οποιοδήποτε είχε την αντίθετη άποψη. Όπως έγινε και στη Βουλή. Έχουμε υπόψη μας μια σειρά άρθρων αυτού του τύπου, άλλα επώνυμα και άλλα ανώνυμα”, είπε.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι έχει τουλάχιστον υπόψη του τρία με τέσσερα περιστατικά, ωστόσο, σημείωσε ότι ίσως να υπάρχουν και άλλα, με τα οποία η Επιτροπή δεν έχει ασχοληθεί ή δεν έχει επισημάνει.

Υπενθύμισε ότι οι οι δημοσιογράφοι πρέπει να τηρούν τις σχετικές πρόνοιες του Κώδικα, ενώ πρέπει να μεριμνούν, ώστε να μην δημοσιεύονται ανακριβείς, παραπλανητικές ή διαστρεβλωτικές ειδήσεις, αλλά και να προχωρούν σε άμεση διόρθωση εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο.

“Το σχόλιο”, είπε, “είναι ελεύθερο, αλλά πρέπει ο δέκτης να ξέρει ότι είναι σχόλιο και να μην παρουσιάζεται ως είδηση. Οφείλουν να αποφεύγουν την πρόκληση μίσους, να μην προσβάλλουν και πάνω από όλα να τηρούν την εθνική νομοθεσία, η οποία περιέχει τις ίδιες πρόνοιες όπως και ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας”.

Ανέφερε ακόμα ότι οι δημοσιογράφοι -ανεξάρτητα από το τί πιστεύουν- οφείλουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, ιδιαίτερα στην παρούσα περίπτωση που ο τόπος βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο.

Χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Σε σχέση με τη χθεσινή ανακοίνωσή της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας αναφέρεται ότι μελετήθηκε η κατάσταση, που δημιουργήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, όσον αφορά την εμπλοκή και το ρόλο μερίδας των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στην καλλιέργεια κλίματος μίσους και μισαλλοδοξίας στον τόπο.

Η Επιτροπή εκφράζει την εκτίμηση πως “οι δύσκολοι καιροί που περνά ο τόπος και η κοινωνία επιβάλλουν σε όλους ανεκτικότητα και σεβασμό προς την άλλη άποψη και ιδεολογία, καθώς και νηφάλια συζήτηση στη βάση επιχειρημάτων και όχι συνθημάτων ή χαρακτηρισμών”, ενώ υπενθυμίζει ότι η εθνική νομοθεσία έχει καταστήσει ποινικά αδικήματα την καλλιέργεια μίσους και ρατσισμού με οποιονδήποτε τρόπο.
Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζει στους λειτουργούς των ΜΜΕ ότι, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Κώδικα, τα Μέσα πρέπει να μεριμνούν ώστε να μην δημοσιεύονται ανακριβείς, παραπλανητικές ή διαστρεβλωτικές ειδήσεις, αλλά και να προχωρούν σε άμεση διόρθωση εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο.

«Τα ΜΜΕ, ενώ έχουν δικαίωμα να υποστηρίζουν συγκεκριμένες θέσεις, εν τούτοις θα πρέπει να καθιστούν σαφή τη διάκριση μεταξύ γεγονότος και σχολίου ή εικασίας», συμπληρώνεται.

Επίσης, τα Μέσα καλούνται να αποφεύγουν οποιανδήποτε αναφορά εναντίον προσώπου, η οποία περιέχει στοιχεία προκατάληψης, μεταξύ άλλων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές ή άλλες πεποιθήσεις, την εθνική ή κοινωνική προέλευση.

Υπενθυμίζεται ότι οι λειτουργοί των ΜΜΕ οφείλουν να επιδεικνύουν «ήθος, αξιοπρέπεια, εντιμότητα» και να σέβονται και προάγουν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων.

Τέλος, η Επιτροπή συνιστά την αποφυγή υβριστικών χαρακτηρισμών, καθώς, όπως αναφέρει, υποβιβάζουν το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα