Συνεχίζονται οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η χθεσινή παρέμβαση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει νέες απώλειες για τις κινεζικές μετοχές και οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν απώλειες, μετά και την πτώση που σημείωσε χθες βράδυ το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια δοκιμάσθηκαν σήμερα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η χθεσινή μείωση του επιτοκίου της κινεζικής κεντρικής τράπεζας

δεν θα είναι αρκετή για να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας που επιβραδύνεται και την κατάρρευση των χρηματιστηρίων της που προκαλεί αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές.

Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με πτώση 1,3%, μετά τη βουτιά 7,6% χθες και 8,5% τη Δευτέρα. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας κινήθηκαν αρκετές φορές ανοδικά κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, αλλά στη συνέχεια ακολουθούσαν κύματα πωλήσεων, αντανακλώντας τις απόψεις των επενδυτών ότι χρειάζεται πολύ πιο επιθετική στήριξη από την κινεζική κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η χθεσινή άνοδος των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατά 4% - η μεγαλύτερη από το 2011 - δεν ήταν αρκετή για να αντιστρέψει την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών, οι οποίες ξαναγύρισαν σήμερα σε αρνητικό έδαφος, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 σημειώνει απώλειες 1,6%, ενώ πάνω από 1% είναι η πτώση και στα τρία μεγάλα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και του Παρισιού.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έγιναν ασανσέρ αυτή την εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα σημείωσαν πτώση 5%, για να κάνουν χθες ράλι μετά τη μείωση των επιτοκίων στην Κίνα. Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο, τις οποίες πυροδότησε η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος στις 11 Αυγούστου, επιταχύνθηκαν από την αρχή της εβδομάδας, εντείνοντας τη διόρθωση του Stoxx Eurοpe 600 και οδηγώντας τον γερμανικό δείκτη DAX σε απώλειες πάνω από 20% σε σχέση με το τελευταίο υψηλό επίπεδό του (bear market). O Stoxx 600 έχει υποχωρήσει 12% τον Αύγουστο, προδιαγράφοντας τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του από το 2008.

Μετά από την πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων κατά σχεδόν 20% σε τρεις ημέρες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (η κεντρική τράπεζα) μείωσε το επιτόκιο της και το ποσό των υποχρεωτικών διαθεσίμων που τηρούν οι τράπεζες. Αν και η διπλή αυτή κίνηση χαιρετίσθηκε αρχικά από τις αγορές σε όλο τον κόσμο, η ανακούφιση δεν διήρκεσε πολύ, καθώς οι επενδυτές εστίασαν και πάλι στην επιδείνωση των προοπτικών της Κίνας και τις συνέπειες της στην παγκόσμια οικονομία.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διέγραψε στο τελευταίο ημίωρο της χθεσινής συνεδρίασης τα μεγάλα κέρδη που σημείωνε έως τότε και τελικά ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες 1,3%, καθώς επικράτησε στους επενδυτές ο φόβος για τις εξελίξεις στην Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα