Περδίκης-Λιλλήκας: Φόβος μην αυτοπαγιδευτεί ο Πρόεδρος

Φόβο για «αυτοπαγίδευση» του Προέδρου της Δημοκρατίας στο δείπνο που θα παραθέσει στους δύο ηγέτες ο ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, αναφερόμενοι στο Κυπριακό, μετά τη συνάντηση που είχαν για τις προεδρικές εκλογές του 2018,

δήλωσαν ότι αναμένουν την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας το απόγευμα της Παρασκευής.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνίες και συγκλίσεις διαπίστωσαν Περδίκης-Λιλλήκας (vid)

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι γιατί δεν αναμένει ο ΓΓ να πάρει σαφή θέση υπέρ τους ενός ή του άλλου ή της όποιας εκ των δύο προτάσεων θα τεθούν ενώπιον του.

«Η παράδοση δείχνει ότι ο ΓΓ συνήθως κινείται κάπου στη μέση γραμμή και αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση τον κ. Αναστασιάδη για να αποφασίσει αν θα παραμείνει συνεπής και σταθερός στη δική του πρόταση ή κατά πόσο θα μετακινηθεί και θα οδηγηθούμε σε μια νέα Διάσκεψη που κατά την άποψή μου δεν θα διαφέρει ποσώς από την προηγούμενη», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις ψεσινές του δηλώσεις, πριν καν τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη, άρχισε να μετακινείται αφού, είπε, η αρχική του πρόταση μιλούσε για συμφωνία πρώτα στο ζήτημα της ασφάλειας , μετά στο εδαφικό και αργότερα συζήτηση των υπολοίπων πτυχών, ενώ οι ψεσινές του δηλώσεις αναφέρονται σε συζήτηση και όχι σε συμφωνία.

«Με την ίδια λογική είχαμε μεταβεί στη Γενεύη. Και δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση και δεν προτίθεται η Τουρκία να αφήσει να εστιαστούν οι συνομιλίες σε μια Διάσκεψη μόνο στο θέμα της ασφάλειας, όπου δύσκολα θα υπερασπιστεί την αδιάλλακτη και αναχρονιστική θέση της και θα θέλει να επικεντρωθούν και στις υπόλοιπες πτυχές όπου θα θέσει και τις ακραίες απαιτήσεις της και θα έχουμε να επιλέξουμε αν θα ικανοποιήσουμε τις τουρκικές απαιτήσεις για να έχουμε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών ή αν θα οδηγηθούμε σε ένα αδιέξοδο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας.

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβληματιστεί γιατί η Τουρκία επιμένει τόσο πολύ σε αυτή τη δοκιμασμένη και αποτυχημένη φόρμουλα.

Διερωτήθηκε τι θα γίνει στην περίπτωση που οδηγηθούμε σε μια νέα Διάσκεψη και γίνει εκεί αποδεκτή η πρόταση Αναστασιάδη για διαρκή διάσκεψη και παραμονή των ηγετών στη Γενεύη έως ότου υπάρξει λύση.

«Τι θα γίνει αν αυτή η διαρκής διάσκεψη συγκληθεί στις 15 ή 20 Ιουνίου, θα γίνει η γεώτρηση στις 13 Ιουλίου, ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις ή θα ανασταλούν υπό το πρόσχημα των διαπραγματεύσεων για ακόμη μια φορά;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Περδίκης είπε από την πλευρά του ότι η διαδικασία της Νέας Υόρκης κρύβει πολλούς κινδύνους με πρώτο να συρθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε μια νέα Γενεύη και δεύτερο αυτή η εξέλιξη να αποτελέσει πρόφαση και δικαιολογία για την αναστολή των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Εμείς αντίθετα θεωρούμε ότι ένας και μόνο λόγος μπορεί να δικαιολογεί του Νίκου Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη και αυτός είναι να ζητήσει επιτακτικά από τον κ. Γκουτέρες , όπως επιβάλλεται εκ της θέσεώς του, να καταδικάσει τις απειλές της Τουρκίας για θερμό επεισόδιο και για παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Μόνο αυτός ο λόγος υπάρχει για τη σύσκεψη της Νέας Υόρκης και δυστυχώς φαίνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης παίζει με τη φωτιά, διαπραγματεύεται τη νέα Γενεύη χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και χωρίς συνθήκες για εξασφάλιση επιτυχίας μιας νέας πενταμερούς που έγινε θεσμός με ευθύνη του Νίκου Αναστασιάδη», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα