Ενθαρρυντικές ενδείξεις για την οικονομική δραστηριότητα

Αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στις προηγμένες οικονομίες της ομάδας των G7 εντοπίζουν οι οικονομολόγοι της PwC στην τελευταία έκδοση του Global Economy Watch και καλούν τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας επισημαίνοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για να έχει διάρκεια η ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι του οργανισμού δηλώνουν ότι τα δεδομένα υποδεικνύουν μια ελαφριά επιτάχυνση της οικονομικής

ανάπτυξης της τάξης του 1,7% στην ομάδα των G7 το τελευταίο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ενδεικτικά, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης μετά την κρίση ανέρχεται σε 1,8%. Η αισιοδοξία στηρίζεται επίσης στην ευρεία ανάκαμψη σε ολόκληρη την ομάδα των G7, όπως υποδεικνύεται από τη μικρότερη διαφοροποίηση στους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφηκε στις διάφορες χώρες τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της PwC, η στροφή αυτή οφείλεται σε τρεις λόγους:
• Στη συνεχιζόμενη υποστηρικτική νομισματική πολιτική σε όλη την ομάδα των G7 και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, παρά τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ μετά τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
• Οι κυβερνήσεις αρχίζουν να αυξάνουν τις δαπάνες τους, ενώ κάποιες υλοποιούν παράλληλα και σχεδιασμούς υποδομών.
• Παρατηρείται μικρή αύξηση στη ζήτηση στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες (Ε7), που οφείλεται εν μέρει στα δημοσιονομικά κίνητρα στην Κίνα καθώς και στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη Βραζιλία. Αυτό τεκμηριώνεται και από πρόσφατα εμπορικά στοιχεία, με βάση τα οποία οι εισαγωγές στις αναδυόμενες αγορές συνεχίζουν να αυξάνονται σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν στον βασικό παράγοντα που καθορίζει το μακροπρόθεσμο βιοτικό επίπεδο: την παραγωγικότητα. Ο Barret Kupelian, Ανώτερος Οικονομολόγος της PwC, δήλωσε σχετικά: «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας μετά την κρίση στην ομάδα των G7 ήταν περίπου κατά δύο τρίτα βραδύτερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν το έργο της περαιτέρω προώθησης μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Μπορούν, για παράδειγμα, να συμβάλουν στην αύξηση των κρατικών επενδύσεων σε μεγάλα έργα ή να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση. Πιστεύουμε ωστόσο ότι οι επιχειρήσεις έχουν να διαδραματίσουν εξίσου σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα στα πλαίσια μιας προσέγγισης από τη βάση προς τα πάνω», προσθέτει ο Barret Kupelian. «Οι τεχνικές διαχείρισης που αποτελούν βέλτιστες πρακτικές θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να έχουν αντίκτυπο στα ποσοστά παραγωγικότητας ενός κράτους, εφόσον εφαρμοστούν σ’ έναν σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα