"Φουρτούνα" Τραμπ με την απόσυρση από συμφωνία Παρισιού

Mπαράζ αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση Ντόναλντ Τραμπ να πει "αντίο" στην συμφωνία του Παρισιού.

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών που ήθελαν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των ευρωπαίων ηγετών αλλά και προέδρων και πρωθυπουργών μέχρι και την Άπω Ανατολή.

Άλλωστε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει

όλη την ανθρωπότητα.

Σε κοινή δήλωσή τους νωρίτερα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία εξέφρασαν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η Συνθήκη του Παρισιού προσφέρει "σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη" και τόνισαν ότι "η Συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση".

«Ας κάνουμε τον πλανήτη σπουδαίο ξανά»

Εύστοχη ήταν για πολλούς η δήλωση που έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος και χρησιμοποίησε την πασίγνωστη φράση του Τραμπ «Ας κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά» μετατρέποντάς την σε «Ας κάνουμε τον πλανήτη σπουδαίο ξανά». Μάλιστα η φράση αυτή του Μακρόν έγινε retweet ακόμη και από Ειδικό του Σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπερν Μπαθ Έιντε.

We all share the same responsibility: make our planet great again. pic.twitter.com/IIWmLEtmxj

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) 1 Ιουνίου 2017

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία-σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015, δεν άρεσε καθόλου στα Ηνωμένα Έθνη, ευρύτερα, με τον εκπρόσωπο τους Στεφάν Ντούτζαρικ να λέει πως αποτελεί "μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια".

Λύπη για την απόφαση των ΗΠΑ εξέφρασε και η Ιαπωνία αναφέροντας ότι θα συνεχίσει να καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμη και ο διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, επέκρινε την απόφαση καθώς και πολλοί άλλοι διευθυντές επιχειρήσεων.

Πάντως, ο Πλανητάρχης υποστήριξε ότι η απόσυρση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία γίνεται στο πλαίσιο τήρησης της προεκλογικής δέσμευσής του για προάσπιση των συμφερόντων των Αμερικανών εργαζομένων. Ο ίδιος θεωρεί πως η συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα ήταν υπερβολικά «κοστοβόρα» για τις ΗΠΑ κάτι που τον οδηγεί στην απόσυρση για μια "μια καλύτερη συμφωνία".

Σημειώνεται, ότι η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή αποτελεί την πρώτη οικουμενική, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα. Υπογράφηκε στις 22 Απριλίου 2016 και κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 5 Οκτωβρίου 2016.

Διαβάστε επίσης:

Εγκαταλείπουν ένας-ένας τα συμβουλευτικά όργανα του Τραμπ

ΗΠΑ εναντίον ΗΠΑ για συμφωνία κλιματικής αλλαγής

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα