Πέρασαν απ' το Μαξίμου ΑΚΕΛ και Οικολόγοι

Εντείνονται οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες της αντιπολίτευσης όσο πλησιάζουμε στη Γενεύη
Για ουσιαστική συναντίληψη στο Κυπριακό με τον Τσίπρα έκανε λόγο ο Άντρος Κυπριανού. Ενδεχόμενο αποτυχίας στη Γενεύη χρεώνεται εξολοκλήρου στην Τουρκία, διαμηνύει ο Περδίκης

Εξαντλητικά συζητήθηκαν όλες οι εναπομείνασες πτυχές του Κυπριακού -τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και διαδικασίας- και η συναντίληψη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στο ΑΚΕΛ είναι πολύ

μεγάλη, δήλωσε χθες, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν επίσης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς καθώς και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού του ΑΚΕΛ Τουμάζος Τσιελεπής. Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ ουσιαστική», σημειώνοντας πως εκτιμά ότι κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν εξαντλητικά όλες οι πτυχές των εναπομείναντων θεμάτων στο Κυπριακό.

«Συζητήσαμε τα ζητήματα ουσίας αλλά και τα διαδικαστικά ζητήματα και θεωρώ ότι έχουμε πολύ μεγάλη συναντίληψη και στα θέματα ουσίας και στα θέματα διαδικασίας», είπε, προσθέτοντας ότι για τα ζητήματα αυτά θα γίνει συζήτηση και ήδη γίνεται, με τον ΠτΔ κ. Αναστασιάδη, σε μια προσπάθεια να συμβάλει το ΑΚΕΛ στις εξελίξεις αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Έκκληση συνεργασίας
Αφού εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη στήριξη που παρέχει, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι είναι πολύ κρίσιμη και καθοριστική η τρέχουσα φάση σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Η διαδικασία που θα οδηγήσει στη Γενεύη και οι ίδιες οι συζητήσεις που θα διεξαχθούν εκεί θα καθορίσουν ποιο θα είναι το μέλλον της χώρας και του λαού μας, υπογράμμισε.

Και συμπλήρωσε ότι, «ως ΑΚΕΛ, θα επιχειρήσουμε να διαδραματίσουμε εποικοδομητικό ρόλο γιατί θεωρούμε πως είναι σημαντικό από τη Γενεύη να προκύψουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία βέβαια θα πρέπει να εντάσσονται στις διαχρονικές θέσεις αρχών και στο πλαίσιο όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ».

Ο κ. Κυπριανού έκλεισε τη δήλωσή του απευθύνοντας έκκληση προς όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και της Κύπρου για συνεργασία στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, «για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στις διεκδικήσεις μας και στην αποτελεσματικότητά μας όσον αφορά αυτές τις διεκδικήσεις», τόνισε.

Οι επαφές Οικολόγων
Τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος είχε συνάντηση αρχικά με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και στη συνέχεια με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.

Από την Αθήνα ο κ. Περδίκης δήλωσε: «Πέραν από τις ευχαριστίες και την τιμή για τη σταθερή στάση και τη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τον κυπριακό Ελληνισμό, συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις εξελίξεις με τη διάσκεψη της Γενεύης», για να προσθέσει:

«Συζητήσαμε σε έκταση το πολύ σημαντικό ζήτημα που προκύπτει με τις εγγυήσεις και τα στρατεύματα. Επιβεβαιώνεται η σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η λύση του Κυπριακού με την παρουσία ξένων στρατευμάτων και εγγυήσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και στηρίζουμε αυτή την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης ως μια ουσιώδη παράμετρο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, θέλουμε να εκφράσουμε τη θέλησή μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Αλλά αυτή η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για να προκύψει, πρέπει να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και να εξασφαλίζει ότι και μετά τη λύση θα έχουμε μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία», είπε.

Απαισιοδοξία λόγω Τουρκίας
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι αισιόδοξος ενόψει της Γενεύης, απάντησε: «Η τουρκική στάση όπως εξελίσσεται, ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες με τις συνεχείς δηλώσεις από την πλευρά του Τ/κ ηγέτη αλλά και της Τουρκίας, δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Καθήκον μας είναι, όμως, να προετοιμαστούμε κατάλληλα και στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας είναι και η σημερινή μας επίσκεψη στην Αθήνα, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Δεν μπορούμε να αποκλείουμε την οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, που πιθανόν να ανοίξει περιθώριο ελπίδας για πρόοδο στο Κυπριακό», είπε, προσθέτοντας πως «γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου να υπάρξει μια επιτυχημένη διάσκεψη στη Γενεύη. Το ενδεχόμενο της αποτυχίας χρεώνεται εξολοκλήρου στην πλευρά της Τουρκίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Περδίκης συνοδευόταν από τον κ. Νίκο Παυλίδη, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος.?

Ανησυχεί η Συμμαχία
Ανησυχίες και προβληματισμούς για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς στη Γενεύη διατηρεί και η Συμμαχία Πολιτών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Γιώργος Λιλλήκας, αναφέροντας ότι «δημοψηφίσματα θα πρέπει να καθοριστούν μόνο όταν όλα θα έχουν συμφωνηθεί και όταν όλα θα έχουν μεταφερθεί στο χαρτί και είναι απόλυτα συμφωνημένα».

Έπειτα από συνάντησή του με τον Υπουργό Μεταφορών στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι, «λίγες μόνο ημέρες πριν από τη μετάβαση στη Γενεύη, η τακτική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά αλλά κυρίως οι τελευταίες τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μάς γεννούν πάρα πολλές ανησυχίες και προβληματισμούς για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς». Ανέφερε, επίσης, ότι «η εισήγηση του κ. Ακιντζί, όπως από τη Διάσκεψη της Γενεύης προκύψει και ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος, πρέπει να προβληματίσει πάρα πολύ σοβαρά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Αυτοπαγιδεύτηκε ο Πρόεδρος
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτοπαγιδεύθηκε στον τουρκικό οδικό χάρτη για τη Γενεύη και τώρα τρέχει σε συσκέψεις με τη διαπραγματευτική του ομάδα να μαζέψει τα ασυμμάζευτα», ήταν το γραπτό σχόλιο της Προέδρου του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένης Θεοχάρους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, «όσο και να προσπαθεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος να πείσει ότι στη σύσκεψη στο Τρόοδος λήφθηκαν αποφάσεις και προετοιμάστηκαν θέσεις, η πραγματικότητα είναι ότι, με τους λαθεμένους χειρισμούς και τη συνεχή επίδειξη καλής θέλησης από μέρους του Νίκου Αναστασιάδη, η Τουρκία πήρε αυτά που ήθελε: *Πενταμερή χωρίς την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία θεωρεί εκλιπούσα *Διασύνδεση των κεφαλαίων της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων με το εδαφικό και άλλα κεφάλαια».

Επικριτικό το ΕΛΑΜ
«Όλοι έχουν επικεντρωθεί στην αναγκαιότητα της παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, λες και η παρουσία ή όχι αλλάζει το πλαίσιο των συνομιλιών που είναι στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», αναφέρει ανακοίνωση του ΕΛΑΜ, προσθέτοντας πως, «απ' ό,τι φαίνεται, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν, αντιπολίτευση και μη, στη μορφή λύσης ομοσπονδίας και τους μένουν οι λεπτομέρειες».

Το ΕΛΑΜ κατηγόρησε μάλιστα τα υπόλοιπα κόμματα ότι καθημερινά επικρίνουν τις διαδικασίες, «όμως κανείς δεν τολμά να διαχωρίσει τη θέση του, αφού όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη. Είναι πλέον πασιφανές πως η μοναδική ατόφια φωνή αντιπολίτευσης είναι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο», καταλήγει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Συμβιβασμό για ΔΔΟ θέλει η ΔΗΜΑΡ
Την άποψη ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της περιόδου που διανύουμε και την ευχή να μη χαθεί και αυτή η ευκαιρία εξέφρασε, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε: «Θέλουμε τη συμφωνία για λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας» και υπογράμμισε ότι «για να γίνουν αυτά θα πρέπει να υπάρξει ένας συμβιβασμός».

Αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ότι «πρέπει να ακολουθήσει τη γραμμή 'η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει'». Πρόσθεσε, δε, ότι «θα πρέπει να απομονωθούν ακραίες φωνές, είτε αυτές είναι στην κυβέρνηση είτε είναι και σε άλλα κόμματα, διότι αυτό το θέμα διαπερνά οριζόντια την πολιτική και την κομματική ζωή του τόπου, όπως έχουν δείξει και οι προηγούμενες προσπάθειες επίλυσης».

Keywords
Τυχαία Θέματα