ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Οι εξωγήινοι της Κυβέρνησης
Προσυπογράφουμε όσα ορθά οι Οικολόγοι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, με αφορμή την προτεινόμενη αύξηση της αντιμισθίας των διοικητικών συμβούλων στους Ημικρατικούς. Διερωτώνται: «Είναι πραγματικά άξιον απορίας σε ποιο κόσμο, τελικά, ζουν οι κυβερνώντες αυτόν τον τόπο. Σε μια περίοδο όπου ο μέσος Κύπριος καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να επιβιώσει, η ανεργία αυξάνεται και η φτώχια κυριαρχεί, η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να δώσει αυξήσεις στα Συμβούλια Ημικρατικών Οργανισμών.

»Γιατί,

αφού υπάρχει περίσσευμα 1.2 εκατομμυρίου -μόνο έτσι θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε μια τέτοια κίνηση- δεν αυξάνουν τα επιδόματα τέκνου, αναπήρων και άλλων δυσπραγούντων συμπολιτών μας; Γιατί δεν επενδύουν αυτά τα λεφτά στην πραγματική αγορά για να δημιουργηθούν δουλειές; Γιατί δεν τα δίνουν στην υγεία και στις κοινωνικές παροχές; Ο Υπουργός Υγείας εκλιπαρεί και παραπονιέται για τις περικοπές στα νοσοκομεία. Η Υπουργός Εργασίας ζητά απεγνωσμένα κονδύλια για το ΕΕΕ και τους κοινωνικούς λειτουργούς. Ο Υπουργός Γεωργίας χρειάζεται πιστώσεις για τη στήριξη των αγροτών που κτυπήθηκαν από το ρωσικό εμπάργκο και των κτηνοτρόφων για να κάνουν το χαλλούμι... κοκ. Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι Υπουργοί να δεχθούν αυτήν την πρόκληση, που συνιστά η εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών για αύξηση της αντιμισθίας των συμβούλων στους Ημικρατικούς Οργανισμούς; Μήπως για να βολέψουν ημετέρους; Αυτοί δεν είναι, όπως λέει το κυβερνών κόμμα, οι ανάξιοι κομματικοί εγκάθετοι;». Τα σχόλια, δικά σας.
Σ.Ι.

«Η μόνη επιλογή του Αναστασιάδη»
Οι φίλοι του ΕΥΡΩΚΟ αρχίζουν να συνειδητοποιούν πραγματικότητες και να απαγκιστρώνονται από την καταστροφική πολιτική Αναστασιάδη, έστω και αν συμμετέχουν στην Κυβέρνηση. Με αφορμή το έγγραφο Ακιντζί για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, που ξεπερνούν ακόμα και εκείνες του Ντενκτάς, που αποκάλυψε το περ. Σάββατο η «Σ», το ΕΥΡΩΚΟ σε ανακοίνωσή του παρατηρεί:

«Το έγγραφο φανερώνει ξανά τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις στην Κύπρο και καταρρίπτει τον μύθο ότι η Τουρκία και ο Ακιντζί διαθέτουν τη βούληση να συνεργαστούν για τη λύση του Κυπριακού. Ο Ακιντζί ακολουθεί τ' αχνάρια του Ερντογάν και αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα. Στην πραγματικότητα η μόνη εκλιπούσα είναι η βεβαιότητα που είχαν κάποιοι στην πλευρά μας ότι ο Ακιντζί ήταν έτοιμος να συνεργαστεί για τη λύση του Κυπριακού. Η μόνη επιλογή του κυρίου Αναστασιάδη είναι να εργαστεί για να θωρακίσει την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι η μόνη ασπίδα προστασίας για τον λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, απέναντι στις επιβουλές της Άγκυρας».

Ξανά: Αγαπητοί φίλοι, μην έχετε ψευδαισθήσεις. Ο Ν. Αναστασιάδης δεν πρόκειται να θωρακίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ήδη την έχει αποδομήσει με πολλές ενέργειές του. Τις ξέρετε. Από πέρσι τον Φεβρουάριο μέχρι πρόσφατα, που ως χαριεντιζόμενος τουρίστας μετέβη στο ψευδοκράτος, υπό την προστασία των «αρχών» του.
Σ.Ι.

Αφού βρήκε αέριο ο γείτονας...
«Χωρίς την Κύπρο δεν μπορεί να διοχετευθεί προς την Ευρώπη αέριο, αλλά ούτε και προς την Τουρκία», δήλωσε με αυτοπεποίθηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σχολιάζοντας το νέο υπερ-κοίτασμα που ανακάλυψε η εταιρεία ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και το οποίο γειτνιάζει με οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Υπέδειξε, επίσης, ότι αν η Τουρκία επιδιώξει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, θα πρέπει να λύσει το Κυπριακό. «Διαφορετικά», τόνισε, «ο όποιος αγωγός, είτε το θέλουν είτε όχι, θα πρέπει να διέρχεται είτε διά της Κύπρου είτε εντός της ΑΟΖ της». Ωραία. Αλλά για να μπορέσει να ασκήσει αυτόν τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της η Κύπρος, θα πρέπει να αναπτύξει όσο μπορεί περισσότερο τις σχέσεις της με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, με την εμπλοκή και της Ελλάδας. Ο άξονας Ισραήλ-Κύπρος-Αίγυπτος-Ελλάδα θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση, πάνω στην οποία θα στηριχθεί η διοχέτευση του αερίου της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη.

Όσο για το δικό μας αέριο, ναι, είναι βάσιμη η ελπίδα ότι τα νότια οικόπεδά μας, που γειτνιάζουν με το αιγυπτιακό κοίτασμα-μαμούθ, πιθανότατα να περιέχουν κι αυτά πολύτιμους υδρογονάνθρακες. Αλλά, για να το επιβεβαιώσουμε, χρειάζονται γεωτρήσεις. Και για να γίνουν οι γεωτρήσεις, θα πρέπει να πούμε στην ΕΝΙ να τις κάνει. Και ταυτόχρονα θα πρέπει και ο Πρόεδρος να πει στον φίλο του τον Ακιντζί: «Αγαπητέ μου Μουσταφά, δεν ισχύει πια εκείνο που δήλωσες πρόσφατα ότι ο Αναστασιάδης είναι ο πρώτος που γνωρίζει ότι τυχόν κινήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου θα έχουν αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις. Οι κινήσεις θα γίνουν. Διότι οι διαπραγματεύσεις έχουν τόση σχέση με το φυσικό αέριο, όση η... τσαμαρέλλα με το γλυκό καρυδάκι». Τολμά να το πει ο Πρόεδρος;
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ερίζουν, αλλά δεν... χωρίζουν
Σε νέα φάση μπήκε ο... Αλληλοτρωικός πόλεμος στο ΔΗΚΟ. Το στρατόπεδο Καρογιάν και το στρατόπεδο Νικόλα αντάλλαξαν νέα σφοδρά πυρά, με αφορμή την κίνηση του τέως Προέδρου του κόμματος να ζητήσει ενημέρωση για το Κυπριακό από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο Νικόλας κατηγόρησε τον Καρογιάν ότι ενεργεί ως όργανο του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, ενώ ο Καρογιάν κατηγόρησε τον Νικόλα ότι δαιμονοποιεί τις θέσεις του στο Κυπριακό, προχωρώντας να καταγγείλει ότι επί προεδρίας Νικόλα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας στο κόμμα. Η απάντηση ήρθε αμέσως από το επίσημο ΔΗΚΟ, που ανέφερε ότι επί προεδρίας Νικόλα Παπαδόπουλου «το Δημοκρατικό Κόμμα έγινε ξανά δημοκρατικό κόμμα».

Είναι φανερό ότι ο κ. Καρογιάν επεδίωξε χωριστή ενημέρωση του ιδίου και των συνεργατών του από τον κ. Μαυρογιάννη, για να καταστήσει σαφή τη διαφοροποίησή του από την πολιτική του Νικόλα. Παρά τις διαφωνίες του, όμως, ο κ. Καρογιάν δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει... α λα Λαφαζάνης σε αποχώρησή του από το ΔΗΚΟ και δημιουργία δικού του κόμματος. Έτσι η εσωκομματική διαμάχη θα συνεχιστεί και προβλέπεται ότι θα ενταθεί κιόλας μέχρι τις εκλογές του ερχόμενου χρόνου. Εκεί, στην αψευδή ττενέκκα, θα μετρηθούν και πόσα ακριβώς... κουκκιά διαθέτει ο καθένας στο ΔΗΚΟ, με την εκλογή του ή όχι στη Βουλή. Ο κόσμος του ΔΗΚΟ, τον οποίο επικαλούνται και οι δύο πλευρές, θα δώσει τότε οριστικές απαντήσεις... «σταυρώνοντας» εκείνους που θεωρεί ότι εκπροσωπούν γνησιότερα το κόμμα και τις αρχές του. Μέχρι τότε, όσα πυρά και να ανταλλάσσουν τα δύο στρατόπεδα, θα είναι άσφαιρα.
ΜΠΟΞΕΡ

Keywords
Τυχαία Θέματα