Στο πλευρό του Ακιντζί το ΑΚΕΛ

Κλειδί και για το θέμα των εποίκων, της οικονομίας και του εδαφικού είναι το περιουσιακό, δηλώνει η Κυβέρνηση
Σκληρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς του Προέδρου και της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, με την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του κ. Ακιντζί να εξαντλείται

Σοβαρό λάθος θεωρεί ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ να αρχίσει από τώρα μια προσπάθεια αποδόμησης του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, αφού, όπως είπε, είναι ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας που, όπως και

ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έχει αποδείξει ότι διαθέτει βούλησή για λύση του Κυπριακού. «Θα πρέπει, λοιπόν, να τον στηρίζουμε και όχι να τον αποδομούμε», δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας παράλληλα ότι και από τους δυο ηγέτες γίνονται δηλώσεις, οι οποίες το ΑΚΕΛ θεωρεί πως θα πρέπει να αποφεύγονται, ούτως ώστε να διευκολύνεται η συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Θέλω να επαναλάβω πως η θέση του ΑΚΕΛ είναι ότι δεν είμαστε στο παρά πέντε της λύσης. Έχουμε μεγάλη απόσταση να διανύσουμε, απόσταση η οποία θα είναι γεμάτη από αγκάθια, το περιουσιακό, τα ζητήματα της ασφάλειας και του εδαφικού, τα θέματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία, είναι ζητήματα δύσκολα και θα απαιτηθεί πολλή προσπάθεια και επιμονή και από εμάς σε αρχές, για να καταφέρουμε να τα επιλύσουμε», πρόσθεσε.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για επίσκεψη στη Λευκορωσία, δήλωσε ότι πριν το ΑΚΕΛ προβεί σε οποιεσδήποτε δημόσιες τοποθετήσεις, θα αναμένει την ενημέρωση που θα γίνει από τον ΠτΔ στις 8 Σεπτεμβρίου, στη σύσκεψη των αρχηγών, ούτως ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα. «Με βάση την ενημέρωση που έγινε την προηγούμενη φορά στο Εθνικό Συμβούλιο έχει ξεκαθαρίσει ότι το δικαίωμα της περιουσίας έχει κατοχυρωθεί, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό και είχε επιτευχθεί και επί Δημήτρη Χριστόφια κάτι ανάλογο», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουν συμφωνηθεί οι τρεις τρόποι αποκατάστασης, δηλαδή είτε επιστροφή της περιουσίας είτε ικανοποίηση με ένα χρηματικό ποσό με βάση τη σημερινή αξία της περιουσίας, ή ανταλλαγή με περιουσία ίσης αξίας».

Έκκληση για «σοβαρότητα»
Αυτό που ενδιαφέρει το ΑΚΕΛ, σημείωσε, είναι να κατοχυρωθεί το δικαίωμα του νόμιμου ιδιοκτήτη στην περιουσία. Μεταξύ άλλων ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε γιατί ξεσηκώνεται δημόσιος σάλος γύρω από το περιουσιακό, αφού, όπως είπε, μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί. «Έκκλησή μας προς όλους είναι, επιτέλους, να σοβαρευτούμε, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να προσπαθήσουμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να συμβάλουμε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους δύο ηγέτες», κατέληξε.

Σημαντικότατο το περιουσιακό
Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση των Αναστασιάδη-Ακιντζί έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης πραγμάτων, για το πώς προχωρούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες αλλά και μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Αναφερόμενος στο θέμα των κριτηρίων, είπε: «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια σημαντικότατη πτυχή του κεφαλαίου του περιουσιακού και η εξέλιξη της συζήτησης θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με πιο ασφαλείς προβλέψεις για το πώς προχωρεί η όλη διαδικασία». Χαρακτήρισε, μάλιστα, το περιουσιακό ως το σημαντικότερο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίηση της Κυβέρνησης που σε αυτήν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων συζητά αυτό το κεφάλαιο-κλειδί που επηρεάζει και άλλες καθοριστικές πτυχές του Κυπριακού, όπως το εδαφικό, το θέμα των εποίκων, η οικονομική πτυχή της λύσης.

22 με 24 οι κατηγορίες
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία αναφορικά με τις κατηγοριοποιήσεις στο θέμα του περιουσιακού, οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 22 και 24. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται περιουσίες Ε/κ, περιουσίες Τ/κ, εκκλησιαστική περιουσία, δημόσιοι δρόμοι, κρατική περιουσία, σχολεία, κ.λπ. Το συγκεκριμένο πολυσύνθετο ζήτημα τέθηκε στο τραπέζι της χθεσινής συνάντησης των διαπραγματευτών των δυο πλευρών και, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα κριτήρια θα αποτελούν αρμοδιότητα της Επιτροπής Περιουσιών και όταν κάποιος αποφασίσει να κάνει αίτηση, θα υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο (κριτήρια), το οποίο θα πρέπει η Επιτροπή να λαμβάνει υπόψη όταν θα αποφασίζει.

Κατηγορίες ΔΗΚΟ για κρυψίνοια
Στην αντεπίθεση πέρασαν ακόμα μια φορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη περί «νέας δομής», που θα δημιουργηθεί μετά τη λύση στη βάση, όπως είπε, της ισότητας των δυο ισότιμων κρατών. Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ με χθεσινή ανακοίνωσή του δήλωσε πως αναμένει την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη στις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί περί κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρθενογένεσης. Το ΔΗΚΟ ζήτησε, επίσης, διευκρινίσεις και για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το περιουσιακό. «Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να εγκαταλείψει την προσφιλή του τακτική της κρυψίνοιας και να αποκτήσει επιτέλους το πολιτικό θάρρος, να πει στον λαό τι στ’ αλήθεια διαπραγματεύεται», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία στρέφει τα πυρά της και κατά του κ. Ακιντζί, κατηγορώντας τον ότι με τη συμπεριφορά του μέχρι στιγμής συμβάλλει ουσιαστικά στην αποενοχοποίηση της Τουρκίας.

Δεν είναι ψυχολογικό πρόβλημα
Η ΕΔΕΚ, με τη σειρά της, διερωτάται κατά πόσον το τρίγωνο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-Προεδρικού έγινε πλέον σοφότερο μετά και τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, ο οποίος είπε ουσιαστικά ότι στόχος του είναι η διχοτόμηση της Κύπρου και η αναβάθμιση του ψευδοκράτους σε συνιστώσα πολιτεία. «Καθημερινά αποδεικνύεται ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα ούτε κοινωνικό ούτε ψυχολογικό, ούτε ζήτημα εμπιστοσύνης για να λυθεί με περιπάτους, καφέδες και στημένες θεατρικές παραστάσεις», αναφέρει η ανακοίνωση του Κινήματος, υπενθυμίζοντας ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Προωθούν παρθενογένεση
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εξέφρασε εκ νέου τη διαφωνία του με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος, όπως δήλωσαν, γι' ακόμα μια φορά εξέφρασε τη θέση της Τουρκίας που στοχεύει στη μετατροπή του ψευδοκράτους σε συνιστώσα πολιτεία ισότιμη με την Κυπριακή Δημοκρατία. «Η συνεχόμενη αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Ακιντζί και η αναφορά της Τουρκίας σε "προ καιρού εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία" δίνει το μήνυμα ότι προωθείται η παρθενογένεση ενός νέου κράτους και όχι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δεν μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο μέσα από τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, ο οποίος μίλησε για νέα δομή με νέο όνομα και σημαία», καταλήγει ανακοίνωση του Κινήματος.

Επαληθεύονται οι ανησυχίες
ΤΑ ΠΥΡΑ του κατά του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης έστρεψε και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, κ. Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας πως αμφότεροι επέλεξαν να μας καθησυχάσουν για τις καλές προθέσεις του κ. Ακιντζί και την «ευθυγράμμιση των άστρων», επαληθεύοντας, ωστόσο, τις ανησυχίες του κόμματος, αφού, πρόσθεσε, ο κ. Ακιντζί με τον πλέον σαφή τρόπο μάς είπε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το κατοχικό καθεστώς θα είναι τα δύο συνιστώντα κράτη που θα συνδημιουργήσουν ένα νέο κράτος. «Ελπίζω ο Πρόεδρος να συνειδητοποιεί πως με την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουμε τη μοίρα της Αλεξανδρέττας, με τη δική του υπογραφή», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα