Τα μεγάλα διακυβεύματα των εκλογών στην Ελλάδα

Σκληρή μάχη σε επίπεδο εντυπώσεων δίνουν οι πολιτικοί σχηματισμοί
Παρά το γεγονός ότι η οικονομία μονοπωλεί τον προεκλογικό διάλογο, τα σοβαρά προβλήματα της χώρας δεν εξαντλούνται εκεί

Με φόντο την οικονομική ύφεση που μαστίζει τη χώρα κι ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό, διεξάγεται σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα. Στις προσεχείς εθνικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ο ελληνικός λαός

καλείται να διαμορφώσει τους συσχετισμούς εντός της ελληνικής Βουλής, από τους οποίους θα κριθεί η διακυβέρνηση της χώρας, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν πλησιάζει ποσοστά αυτοδυναμίας. Κόμματα και πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην προεκλογική αρένα, προσπαθώντας να επιτύχουν αφενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση για τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους, αφετέρου να προσελκύσουν κόσμο από τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, που σε κάποιες δημοσκοπήσεις αγγίζουν το 10,5%.

Το εκλογικό σώμα εμφανίζει έντονα σημάδια κόπωσης απέναντι στη διαδικασία, καθώς αυτή θα είναι η τρίτη φορά που καλείται να προσέλθει στην κάλπη μέσα σε οκτώ μήνες. Για πρώτη φορά, τα ήδη λανσαρισμένα επικοινωνιακά δίπολα «μνημόνιο/αντιμνημόνιο» και «παλιό/νέο πολιτικό σύστημα» αδυνατούν να πολώσουν τον λαό με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν οι εμπνευστές τους, καθώς αυτός έχει στραμμένη την προσοχή σε πιο άμεσα αντιληπτά προβλήματα, όπως η ανεργία, η υγεία και το προσφυγικό ζήτημα.

Από το «παράλληλο πρόγραμμα» που αναμένεται να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να «ελαχιστοποιήσει την κοινωνική αδικία», τη «συνταγματική διάσταση του 3ου Μνημονίου που πρέπει να εφαρμοστεί» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την «αναγκαιότητα να τηρηθεί η συμφωνία της 13ης Ιουλίου» του Σταύρου Θεοδωράκη, μέχρι την «ακύρωση όλων των Μνημονίων» και την «αποφασιστική σεισάχθεια» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το πεδίο είναι ρευστό. Ο λαός καλείται να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και να δώσει (ακόμα) μία από τις πιο κρίσιμες ψήφους των τελευταίων ετών.

Το άγιο δισκοπότηρο της οικονομίας
Βασικό διακύβευμα των εκλογών παραμένει η αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, μετά τα λάθη και τις παραλείψεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να συνεννοηθούν, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στις σκληρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και στις κοινωνικές ισορροπίες που κλυδωνίζονται. Με τις προβλέψεις για την οικονομία να μην είναι ενθαρρυντικές (ύφεση 2%-2,5% το 2015 αναμένει σε έκθεσή του το ΙΟΒΕ) και τη χρηματοδότηση μέσω του ESM να εξαρτάται από την εκλογική διαδικασία, από το αν θα απαιτηθεί νέος γύρος εκλογών αλλά κυρίως από τη συμμόρφωση της κυβέρνησης που θα προκύψει με την εφαρμογή των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δίνουν μάχη στήθος με στήθος, ουσιαστικά για το ποιος θα καταφέρει να αποσπάσει το μπόνους των 50 εδρών.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της οικονομίας της χώρας εντάσσεται και η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, θέση η οποία έχει πολλάκις διατυπωθεί από τη μεριά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η οποία βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου των G-20, που θα πραγματοποιηθεί 4-5 Σεπτεμβρίου στην Άγκυρα. Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιτυχή ψήφιση της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου από την ελληνική Βουλή με ευρεία πλειοψηφία και παρά τη συνεχή αιμορραγία στελεχών από το κόμμα του, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποκτά συμμάχους στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός Υφυπουργός Γιενς Σπαν, με δήλωσή του στην τηλεόραση του Bloomberg, είπε ότι ο Τσίπρας «έχει την ευκαιρία να γίνει ένας πολύ ισχυρός ηγέτης για μεταρρυθμίσεις, εάν κερδίσει την επανεκλογή του αυτόν τον μήνα», ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση χρέους, δεδομένου ότι το ΔΝΤ επιθυμεί να παραμείνει στο παιχνίδι.

Δημιουργική ασάφεια για την ανεργία
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα παραμένει εκείνο της ανεργίας, κυρίως στις ηλικίες υψηλής παραγωγικότητας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurostat, στην Ελλάδα για τον μήνα Μάιο (η τελευταία μέτρηση), οι άνεργοι αποτελούν το 26,6% του συνολικού πληθυσμού. Στους νέους το ποσοστό άγγιξε το 51,8%, ενώ η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία στην έκθεσή της για το πρώτο τρίμηνο του 2015 εμφανίζει τους άνεργους νέους 25-29 ετών να ανέρχονται σε ποσοστό σχεδόν 40%. Με τα δεδομένα αυτά, όλο και περισσότερο νέοι επιλέγουν τη μετανάστευση ως μονόδρομο στην επιβίωση και την καριέρα τους. Κι ενώ η κοινωνία φαίνεται να σιγοβράζει, τα κόμματα, προς το παρόν, επιλέγουν ως μέσο για αποφυγή σοβαρών συζητήσεων και προτάσεων, τη δημιουργική ασάφεια.

Για δυνατούς λύτες το προσφυγικό
Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ελλάδα και από τη μαζική εισροή προσφύγων, η οποία βρίσκεται σε έξαρση τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Telegraph, φέτος πάνω από 180.000 πρόσφυγες από χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα, προκειμένου να επιβιώσουν από τον πόλεμο και τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στις χώρες τους, λόγω των μακροχρόνιων πολεμικών συρράξεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη Λέσβο βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 13.000 πρόσφυγες, φέρνοντας στα όρια των δυνατοτήτων τους τόσο την τοπική κοινωνία και τις Αρχές όσο και τις οργανώσεις που προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια. Ενδεικτικό είναι ότι χθες, με επιστολή του στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακροδημήτρη, ο Δήμαρχος Λέσβου ζητά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, παρά το τεταμένο προεκλογικό κλίμα και τις διαρκείς αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώραν στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελ, οι πολιτικοί αποφεύγουν να πάρουν σαφή θέση για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το καυτό ζήτημα, καθώς η έως τώρα ευρωπαϊκή νομοθεσία και μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν σοβαρά εμπόδια στην εκτόνωση της κρίσης.

Μάχη για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Μεγάλη αντιπαράθεση έχει προκαλέσει αυτές τις μέρες η απόφαση της απελθούσης κυβέρνησης για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ 23%. Σύμφωνα με κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μέτρο αυτό δεν περιέχεται στο νέο Μνημόνιο, παρά τα όσα λέγονται από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ για πιέσεις που ασκήθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις, ενώ η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι -μεταξύ άλλων- το συγκεκριμένο μέτρο αντιβαίνει σχετική κοινοτική οδηγία σχετικά με τη φορολόγηση της ιδιωτικής παιδείας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου έχει δώσει στο Υπουργείο Οικονομικών κατευθύνσεις, σύμφωνα με τις οποίες η υπαγωγή πρόκειται να μετατεθεί στις 16 Οκτωβρίου, αφότου δηλαδή ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Keywords
ελλαδα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, daily telegraph, φπα 23, εκλογες, βουλη, δημοσκοπηση, ΔΕΘ, τσιπρας, μνημονιο, ιοβε, esm, συριζα, νέα, bloomberg, ΔΝΤ, eurostat, telegraph, ΦΠΑ, συγκεκριμένο, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, εκλογες 2010, ολγα λαφαζανη, μετρο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, σταυροι, μνημονιο 3, εκλογες 2015, τελευταίες δημοσκοπήσεις, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, νεο μνημονιο, χωρες, αφγανισταν, δημοκρατια, ηγετης, ιρακ, καριερα, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, στατιστικη υπηρεσια, τηλεοραση, υγεια, υπουργειο οικονομικων, υφεση, bloomberg, αγκυρα, αδυναμια, ανεργια, ατζεντα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γυρος, δηλωση, δωσει, ευκαιρια, ειπε, εκθεση, ετων, ευρωπη, ζητα, υπηρεσια, υφυπουργος, κλιμα, κομμα, λαθη, μηνες, ξιφη, οκτω, ορια, ουσιαστικα, πεδιο, προβληματα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συρια, σημαδια, σωμα, τομη, τριτη, ισχυρος, φοντο, φορα, χρυση, χρυση τομη, daily telegraph, eurostat, εφαρμογη, ελληνικα, esm, χωρα, υπουργειο, λαφαζανη, παιχνιδι, telegraph, θανου
Τυχαία Θέματα