ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Εύχομαι τα Χριστούγεννα τούτα, τα φετινά
να ’ν' για τον κόσμον ούλλον όμορφα, φωτεινά.
Του Θεανθρώπου η γέννηση στον κόσμο να σκορπίσει
γέλιον, υγείαν τζιαι χαράν π’ Ανατολήν ώς Δύση.
Μέσα στην χρονιάν την νέαν θκυο σιιλλιάες δέκα έξι
δώσε, Χριστέ μου, δύναμην στον άνθρωπο ν’ αντέξει.
Τζιαι τ’ όμορφον μας το νησίν το πολλοπικραμένον
που το κρατούν παράνομα για χρόνια μοιρασμένον
πριν να βκει ο νέος χρόνος να το δούμεν ενωμένον
που κατοχήν τζιαι που στρατούς για

πάντ’ απαλλαγμένον.

Ο Αντώνης Γαβριήλ Παπά μ’ αγάπην σάς τα γράφει
τζιαι η Μαρία Α. Παπά τα σκίτσα υπογράφει

Οικονομία στο ρεύμα, Πρόεδρε!
Κάπου 200.000 ευρώ ξοδεύει κάθε χρόνο το Προεδρικό για ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλά είναι, κύριε Νίκο μου. Να δώσετε οδηγίες σε όλους να κάνουν εξοικονόμηση ρεύματος. Τα φώτα στο Προεδρικό να μη σβήνουν μόνο συμβολικά μια φορά τον χρόνο, κατά την «Ώρα της Γης» κάθε Μάρτιο. Να τα σβήνετε πιο τακτικά. Δεν λέμε να μένετε στο σκοτάδι, αλλά κάποτε μπορείτε να εργάζεστε και εσείς και οι συνεργάτες σας υπό το φως των κεριών, ας πούμε, ή κανενός λυχναριού. Και οι σοφοί της αρχαιότητας εργάζονταν τα βράδια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και μια χαρά τα πήγαν. Μη σας πω να ανάβετε και κανένα λουξ, από εκείνα που χρησιμοποιούνταν στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν στα καφενεία των χωριών μας, στα πανηγύρια και αλλού.

Αν μη τι άλλο, για να θυμάστε πόσο δύσκολα περνούσαν οι παλαιότεροι Κύπριοι και να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια, ώστε να περνούν καλύτερα οι σημερινοί ιθαγενείς της νήσου. Και η θέρμανση δεν είναι ανάγκη να ανάβει όλη την ημέρα. Να την ανοιγοκλείνετε ανάλογα με τις περιπτώσεις. Ας πούμε, όταν έχει συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο, να τη σβήνετε. Με το θερμόμετρο πάντα να ανεβαίνει στις συζητήσεις του Σώματος, ούτε που θα το πάρουν πρέφα οι εθνοσύμβουλοι ότι δεν είναι αναμμένα τα... σώματα των καλοριφέρ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξοικονομείτε ενέργεια. Για να δώσετε το παράδειγμα αποφυγής της σπατάλης και στους φορολογούμενους πολίτες, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, είναι αυτοί που πληρώνουν και το... ρεύμα του Προεδρικού.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Ποιοι λένε ή διαδίδουν ανοησίες;
Σύμφωνα με το Sigmalive, ο πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να δήλωσε το περ. Σάββατο, στους μετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο πως, «είναι ανοησίες» όσα λέγονται περί κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό ή για σύντομη λύση. Ποιος ή ποιοι, λοιπόν, λένε, γράφουν, δηλώνουν ή διαδίδουν τέτοιες ανοησίες; Πρώτα απ’ όλα είναι ο γυρολόγος αστρολόγος, Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έιντε, που οπτασιάζεται συνάξεις πλανητών και συστοιχία άστρων, που οδηγούν αφεύκτως στην επίλυση του Κυπριακού. Ύστερα είναι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, που επίσης αναφέρθηκε σε άστρα και πλανήτες. Ακολούθως είναι η γνωστή Αναν-ική ομοχειρία που χαριεντίζεται και διαδίδει πως, οσονούπω, η λύση είναι έξω από την πόρτα μας.

Ή το ανοικτό παράθυρο, που εφηύρε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Πιο… προσγειωμένος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κέρι, είπε πως το έδαφος κινείται. Και είναι, τέλος, ο πρόεδρος Αναστασιάδης που αφήνει τώρα να νοηθεί πως τον Μάρτη θα έχουμε λύση και, άρα, δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές. Λοιπόν, Πρόεδρε, ποιοι είναι οι ανόητοι που επιχειρούν ξεδιάντροπα να εξαπατήσουν τους πολίτες ότι, τάχα, η λύση είναι επί θύραις και η Κύπρος, κατά τον Κέρι, θα γίνει ο… φάρος της Αν. Μεσογείου; Εμάς, μας ενδιαφέρει η λύση να μη γίνει ο τάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού. Συνεπώς, οι ανοητολογούντες, να βάλουν χαλινάρι και φρένο στις ηχηρές ανοησίες τους, επειδή δεν είναι όλοι παλαβοί σε αυτό τον τόπο.
Σ.Ι.

Ο Πρόεδρος ακούει τι λέγει ο Αχμέτ;
Ο Ν. Αναστασιάδης και τα κομματικά και δημοσιογραφικά εξαπτέρυγά του πανηγύρισαν επειδή οι εταίροι μας ζήτησαν, για πολλοστή φορά, από την Τουρκία να υλοποιήσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της. Επίσης, κομματικά και δημοσιογραφικά ενεργούμενα χαίρονταν σαν γύφτικα σκεπάρνια, επειδή ο Πρόεδρος κατέθεσε μονομερή δήλωση, με την οποία καλούσε την Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της και έναντι της ΕΕ. Πώς αντέδρασε η χώρα του Αττίλα που, λογικά, όφειλε να συμμορφωθεί; Πρώτον, έστειλε τα πολεμικά αεροσκάφη της και παραβίασαν μαζικά τον ελληνικό εναέριο χώρο. Δεύτερον, ο Τούρκος Πρωθυπουργός εισέβαλε ξανά στα κατεχόμενα εδάφη μας.

Τρίτον, με επιστολή του, την επομένη προς την ΕΕ, αφού ενθυλάκωσε 3 δισεκ. και υποσχέσεις για άνοιγμα 5-6 κεφαλαίων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σε βάρος της Κύπρου, επισήμανε πως η Τουρκία εμμένει στην απόφασή της να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι η Τουρκία σέβεται τις υποχρεώσεις της, κυπρογενείς ή κοινοτικές. Ποια ήταν η κωμική θέση του Προέδρου; Ότι η κατεχόμενη από τον Αττίλα Κυπριακή Δημοκρατία θέλει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της. Δεν τις εφαρμόζει, κανείς δεν της λέει τίποτε και ανταμείβεται κι από πάνω! Λοιπόν, Πρόεδρε, θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε ένταξη του Αττίλα στο ευρωπαϊκό σπίτι μας; Ή θα του κόψετε το βήχα; Ή εμφανίστηκε πάλι εκείνο το πιστόλι…
Σ.Ι.

Θα φθάσουν και στον γάμο;
Έγινε ο... αρραβώνας της Ελένης Θεοχάρους με το ΔΗΚΟ, τιτλοφόρησαν κάποιες εφημερίδες το ρεπορτάζ τους για τη συνάντηση του Νικόλα Παπαδόπουλου με την ευρωβουλευτή, η οποία μόλις έχει πάρει... διαζύγιο από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Οι δύο πλευρές εμφανίζονται έτοιμες να προχωρήσουν και στον γάμο, αφού τα βρίσκουν σε όλα και κυρίως στο Κυπριακό. Ο Νικόλας δεν κρύβει τη χαρά του για την προοπτική να εντάξει στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ την Ελένη, δεδομένου ότι η... προίκα της σε συναγερμικές ψήφους δεν θεωρείται καθόλου ευκαταφρόνητη. Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε να δούμε και πώς θα αντιδράσουν διάφορα στελέχη του ΔΗΚΟ, τόσο του ανεπίσημου όσο και του επίσημου, στο ενδεχόμενο ένταξης της Ελένης και άλλων της Αλληλεγγύης στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Κάποιοι προβλέπουν ότι ίσως ξεσπάσει εσωτερικός... Τρωικός Πόλεμος για χάρη της Ελένης. Διότι εδώ κάποιοι στο ΔΗΚΟ δεν δείχνουν αλληλεγγύη... μεταξύ τους, πώς να δείξουν αλληλεγγύη στην Αλληλεγγύη, ιδιαίτερα αν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν θέσεις στο ψηφοδέλτιο; Εν πάση περιπτώσει, η προοπτική αύξησης των ποσοστών του ΔΗΚΟ, με την παρουσία της Ελένης, ίσως να είναι ο παράγοντας που θα μετρήσει τελικά στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Βεβαίως υπάρχει και το άλλο θέμα, των προεδρικών εκλογών. Η Ελένη δεν κρύβει τις προεδρικές της φιλοδοξίες, αλλά και ο Νικόλας το ίδιο. Κάποιος πρέπει να αποσυρθεί χάριν του άλλου. Εκτός, πια, αν μέχρι το 2018 αποσυρθούν και οι δύο χάριν κάποιου άλλου... ομοσπονδιακού Προέδρου.
ΜΠΟΞΕΡ

Όλοι οι ξένοι γνωρίζουν εκτός από εμάς!
Αυτό και αν είναι από τα άγραφα και τα επιτεύγματα του Ν. Αναστασιάδη. Οι Εθνοσύμβουλοι, πλην του Λευτέρη Χριστοφόρου, έφυγαν από τη συνεδρία του Σαββάτου περισσότερο ανήσυχοι και πιο βαθιά στο σκοτάδι. Ποιο είναι το εξωφρενικό που παρατηρείται ακόμα μια φορά; Ο Πρόεδρος νομίζει ότι μπορεί να περιπαίζει τους πολίτες και τα κόμματα επ’ άπειρον. Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της πλειοψηφίας των πολιτικών, η κατάσταση στις συνομιλίες είναι σε βάρος μας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε φόβους ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οδηγείται προς διάλυση, που είναι ο ένας από τους δύο ύψιστους στόχους της Τουρκίας.

ΟΙ Εγγλέζοι, οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι φαίνονται να γνωρίζουν πολύ περισσότερα για ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού παρά εμείς που, υποτίθεται, θα την υποστούμε και το κόστος της. Ο Ν. Αναστασιάδης δηλώνει πως ο λαός θα ενημερωθεί έγκαιρα και με λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της λύσης. Γιατί δεν τον εμπιστευόμαστε; Διότι δεν είναι δυνατόν οι ξένοι να γνωρίζουν λεπτομέρειες και οι Κύπριοι, που θα κληθούν να υποστούν τη λύση, να κρατούνται στο σκοτάδι. Αν έχουν συμφωνηθεί πράγματα και τα ξέρουν οι ξένοι, γιατί όχι και εμείς τώρα; Η μυστικοπάθεια και η αδιαφάνεια είναι η χειρότερη προσβολή για έναν κατακτημένο λαό.
Σ.Ι.

Keywords
Τυχαία Θέματα