Ασαφής η διαπραγματευτική πορεία

Επιμένει στη συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων ο Ακιντζί, επικαλούμενος την ασφάλεια των Τ/κ
Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες που μιλούν για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Μάρτιο του 2016 και ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών

Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας, έπειτα από τα όσα λέχθηκαν μετά τη Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το περασμένο Σάββατο.

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι πληροφορίες που μιλούν για διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Μάρτιο του 2016 και προς την κατεύθυνση αυτή φαίνεται πως πιέζει και ο ξένος παράγοντας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο νησί, Τζον Κέρι, ο οποίος μίλησε για ευκαιρία οριστικής λύσης του Κυπριακού.

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Ε.Ε. Βολκάν Μποζκίρ, κατά τις πρόσφατες επαφές που είχε στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως σε σχέση με το παρελθόν η διαδικασία που ακολουθείται τώρα είναι διαφορετική και πως στην περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, το δημοψήφισμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαιώνει πως μόνο συμφωνημένη λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα και αφού ενημερωθεί πρώτα καλά ο λαός, επί όλων των πτυχών.

Κατηγοριοποίηση περιουσιακού
Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Δημοσιογραφία», την ελληνική έκδοση του Columbia Journalism Review, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι στις διαπραγματεύσεις ακολουθείται η αρχή πως τίποτε δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα. Επιπλέον, όσον αφορά το περιουσιακό, εξήγησε ότι έχει συμφωνηθεί η κατηγοριοποίηση των περιουσιών σε 22 κατηγορίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το δικαίωμα του ιδιοκτήτη έχει αναγνωρισθεί και οι θεραπείες που μπορεί να προσφερθούν έχουν συμφωνηθεί. Ο Πρόεδρος σημείωσε επίσης πως η προτεραιότητα είναι στον ιδιοκτήτη, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται, υπό κάποια μορφή, και ο χρήστης της περιουσίας.

Οι συμφωνημένες θεραπείες
Αναφορικά με τις συμφωνημένες θεραπείες, επανέλαβε πως αυτές είναι πέντε, και συγκεκριμένα: Η πλήρης αποκατάσταση της περιουσίας, η μερική αποκατάσταση, η εναλλακτική αποκατάσταση, η ανταλλαγή και οι αποζημιώσεις. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, στη συζήτηση εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα των κριτηρίων, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση αίτησης ιδιοκτήτη, που θα γίνεται για ανάκτηση της περιουσίας του, στην Επιτροπή Περιουσιών, της οποίας η σύσταση ακόμη να ολοκληρωθεί.

Διαψεύδει το ΑΚΕΛ
Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε άσκοπη και αχρείαστη την όλη συζήτηση για ενδεχόμενη αναβολή των βουλευτικών εκλογών ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό, καθώς, όπως είπε, «είμαστε πολύ μακριά από μια ενδεχόμενη συμφωνία». Μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψης στα γραφεία του ΚΟΑΠ, ο κ. Κυπριανού τόνισε πως όντως από την ενημέρωση που έλαβαν τα κόμματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκύπτει πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, κάτι που, όπως είπε, το ΑΚΕΛ εκτιμά ως πάρα πολύ θετικό.

Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε πως εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικά ζητήματα ανοικτά, που, όπως είπε, το καθένα από μόνο του μπορεί να αποτελέσει ένα μεγάλο αγκάθι σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. «Εμείς λέμε να υπάρξει συμφωνία, η οποία να επιβάλλει την καθυστέρηση των εκλογών και τότε θα το συζητήσουμε», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «είμαστε πολύ μακριά από μια ενδεχόμενη συμφωνία και γι' αυτό θεωρούμε ότι είναι άσκοπη και αχρείαστη αυτή η συζήτηση που διεξάγεται».

Μεταξύ άλλων, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επέκρινε «ισοπεδωτικές απόψεις» οι οποίες, όπως είπε, ενδεχομένως να έχουν την αφετηρία τους από το γεγονός ότι κάποιοι διαφωνούν με το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. «Αυτές όχι απλώς και μόνο δεν βοηθούν την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά αντιθέτως την υποσκάπτουν», είπε.

Κατηγορηματικό το ΔΗΚΟ
Με μια κατηγορηματική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος διέψευσε χθες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι ανοησίες αυτά που λέγονται για την επιδίωξη να έχουμε μια σύντομη κατάληξη σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό. «Κάτι τέτοιο δεν ελέχθη», είπε, προσθέτοντας «τουλάχιστον δεν το άκουσα εγώ, που ήμουνα εκεί». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν θα σχολιάσει τις όποιες ανοησίες λένε άλλοι, για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να ακούν τα όσα λέει ο ίδιος.

«Και ναι, έχει διαρρεύσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς είχε πει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης των βουλευτικών εκλογών. Ακούμε, όμως, δηλώσεις από άλλους και θα τις σχολιάσω αυτές. Ακούμε δηλώσεις από τον κ. Έιντε, από τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρο ότι στήνεται ένα σκηνικό για ένα γρήγορο κλείσιμο του Κυπριακού. Είναι ξεκάθαρη τουρκική επιδίωξη», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και διερωτήθηκε γιατί είναι τόσο δύσκολο για τον Πρόεδρο να διαβεβαιώσει ότι θα συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την λύση του Κυπριακού.

Οι ελπίδες στο Ανώτατο
Ανακοίνωση για το μείζον αυτό ζήτημα έκανε και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, ο οποίος σημείωσε πως δεν μπορούμε να καταργήσουμε τη Δημοκρατία ή να γυρίσουμε στη δεκαετία του '60 μόνο με την επίκληση ενδεχόμενων εξελίξεων. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως εάν λυθεί το Κυπριακό πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τότε ασφαλώς θα πρέπει να αναβληθούν οι εκλογές. Ερωτηθείς επιπλέον κατά πόσον μπορεί αυτό να περάσει με τη θέση μόνο των δύο μεγάλων κομμάτων, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «μπορεί να περάσει, αλλά θέλω να πιστεύω ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα αποδεχθεί έναν τέτοιο εκτροχιασμό από το Σύνταγμα».

Ανάγκη γεωπολιτικού ανασχεδιασμού
Αδρομερή και όχι λεπτομερή χαρακτήρισε την ενημέρωση από το Εθνικό Συμβούλιο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται ανασχεδιασμός με βάση τα γεωπολιτικά δεδομένα, για να εξασφαλισθούν τα στοιχειώδη στο Κυπριακό. Ο κ. Περδίκης τόνισε μάλιστα πως ανοίγονται προοπτικές οι οποίες, με κατάλληλο χειρισμό, καθιστούν δυνατή την τροποποίηση των συσχετισμών δυνάμεων στην περιοχή προς το θετικότερο.

Σιγή από Συλλούρη
Πάντως, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης απέφυγε χθες να σχολιάσει πληροφορίες για την ενημέρωση της οποίας έτυχε το Εθνικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την παραχώρηση διευκολύνσεων προς τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν είναι η δουλειά του να διευκρινίζει πληροφορίες που βγαίνουν μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο. «Υπάρχει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος μπορεί να δώσει οποιεσδήποτε διευκρινίσεις, γιατί αυτά που άκουσα δεν πρέπει να τα διαδίδω δημόσια, κρίνω, και αυτά που κατάλαβα μπορεί να μην είναι τα πραγματικά», κατέληξε.

Ανένδοτος ο Ακιντζί
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε χθες πως οι Τουρκοκύπριοι βλέπουν την ασφάλειά τους μέσω της συνέχισης των εγγυήσεων της Τουρκίας, προσθέτοντας μάλιστα πως πρέπει να επιδειχθεί κατανόηση στα αιτήματά τους για τις εγγυήσεις και τα θέματα ασφάλειας. Σε δηλώσεις του, που έκανε στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε για ακόμη μια φορά την πεποίθηση πως η λύση μπορεί να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες και είναι πιθανόν το προσεχές διάστημα να πραγματοποιηθούν δημοψηφίσματα. Εντούτοις, επεσήμανε, υπάρχουν ακόμη θέματα που χρειάζεται να λυθούν. Αναφορικά με το μείζον ζήτημα της ιθαγένειας, ο κατοχικός ηγέτης είπε πως οι «πολίτες» τους ψευδοκράτους θα είναι πολίτες της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου και της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των «υπηκοοτήτων» δεν μπορεί να περιοριστεί με αναλογίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα