Ζητούν και αναμένουν

Υπουργείο Εξωτερικών και Ρωσική Ομοσπονδία αναζητούν τη χρυσή τομή για στρατιωτική συνεργασία
Διευκολύνσεις στην αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου, ελλιμενισμό πολεμικών σκαφών στα λιμάνια της Δημοκρατίας, καθώς και ολιγοήμερη παραμονή στρατιωτών επιθυμεί η Μόσχα

Την παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τη Ρωσική Ομοσπονδία συζητά το Υπουργείο Εξωτερικών με σκοπό την καταπολέμηση του ISIS, όπως επιβεβαίωσε χθες ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο

Στάνισλαβ Οσάτσι, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή για να ληφθούν αυτές οι διευκολύνσεις. Ο Ρώσος αξιωματούχος πραγματοποίησε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, αλλά και στο Κυπριακό. Εύλογες απορίες για τις προθέσεις της Κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα προκαλεί, πάντως, η αρνητική στάση που τηρούσε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης αρνείτο κατηγορηματικά τις όποιες αναφορές γίνονταν περί αιτήματος παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τη Ρωσία, κάτι που επαναλήφθηκε και μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο. Χθες, μάλιστα, κληθείς σε ραδιοφωνική εκπομπή να ξεκαθαρίσει για ακόμη μια φορά αν έχουν ζητηθεί από τον κ. Λαβρόφ τέτοιου είδους διευκολύνσεις, ο κ. Κασουλίδης διερωτήθηκε:

«Μα γιατί να ζητήσουν, τη στιγμή που έχουν όλες τις αναγκαίες τους διευκολύνσεις εντός της Συρίας; Μα είναι λογικά αυτά τα πράματα;». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», οι Ρώσοι ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία διευκολύνσεις στην αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, ελλιμενισμό πολεμικών σκαφών στα λιμάνια της Δημοκρατίας, καθώς και ολιγοήμερη παραμονή Ρώσων στρατιωτών στο νησί, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Ο Πρέσβης μετέβη χθες και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι θέσεις της ΕΔΕΚ
Χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική τη συνάντηση με τον κ. Οσάτσι, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων σε τρία σοβαρά ζητήματα. «Πρώτον, έτυχα μιας λεπτομερειακής ενημέρωσης για την πολιτική και τη στάση που ακολουθεί η Ρωσία στα γεγονότα, όπως έχουν εξελιχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου», είπε, σημειώνοντας πως το δεύτερο θέμα αφορούσε την παρούσα φάση των συζητήσεων για επίλυση του Κυπριακού, πάνω στο οποίο έγινε ανταλλαγή απόψεων.

Επιπλέον, ο κ. Σιζόπουλος μετέφερε προς τον Ρώσο Πρέσβη τη θέση της ΕΔΕΚ, αναφορικά με την αναγκαιότητα παροχής στρατιωτικών διευκολύνσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία προς τη Ρωσία, εάν και εφόσον η ίδια το επιθυμεί. Σύμφωνα με την επίσημη θέση της ΕΔΕΚ, οι παραχωρήσεις θα πρέπει να βασίζονται στο πρότυπο των διευκολύνσεων που έχουν παραχωρηθεί και στη Γαλλία, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ρωσίας και της Γαλλίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των μεγάλων κινδύνων που ελλοχεύουν στην περιοχή από την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του ISIS, αλλά και τον ύποπτο ρόλο που η Τουρκία διαδραματίζει σε αυτά τα γεγονότα.

Σημαντική η Κύπρος
Ο κ. Οσάτσι, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε τη συζήτηση που έγινε για τα τρία αυτά ζητήματα, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση πως η ανταλλαγή απόψεων σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, τόσο για την Κύπρο όσο και για την περιοχή, είναι σοβαρό θέμα. «Βλέπουμε τι γίνεται τώρα παντού γύρω από την Κύπρο», είπε, τονίζοντας τη σπουδαιότητα ύπαρξης συντονισμένων δράσεων για καταπολέμηση του ISIS, που επεκτείνεται σε αυτή την περιοχή. Ο κ. Οσάτσι επεσήμανε παράλληλα πως η γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη, τόσο για την Ρωσία όσο για όλους τους συμμάχους που καταπολεμούν τον ISIS. Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον η Ρωσία χρειάζεται διευκολύνσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Οσάτσι είπε πως η χώρα του συζητά με το Υπουργείο Εξωτερικών. «Νομίζω πως θα βρούμε τον τρόπο να πάρουμε αυτές τις διευκολύνσεις», κατέληξε.

Συνάντηση με Συμμαχία Πολιτών
Ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο είχε χθες συνάντηση και με τη Συμμαχία Πολιτών, κατά την οποία επεσήμανε πως η επιτυχία των ρωσικών επεμβάσεων στη Συρία «ανάγκασε» την Τουρκία να καταρρίψει ρωσικό μαχητικό SU-24. Παράλληλα σημείωσε πως αυτή τη στιγμή Ρωσία και Αμερική συζητούν τρόπους για τερματισμό του λαθρεμπορίου πετρελαίου που διεξάγει στην περιοχή η Τουρκία, η οποία, όπως είπε, χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να εξοπλίζει με όπλα τους ισλαμιστές. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ρωσία ζητά από την κυπριακή Κυβέρνηση την υπογραφή αμυντικής συνεργασίας, όπως αυτή που η Κύπρος έχει με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Αναχρονιστικές οι εγγυήσεις
Αναφορικά με το Κυπριακό, και συγκεκριμένα για το θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Οσάτσι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι σημερινές εγγυήσεις είναι απαρχαιωμένες και η Κύπρος δεν τις χρειάζεται. Όπως δήλωσα ξανά από τα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, θεωρούμε ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις όλων των κρατών είναι η εγγύηση του ανεξάρτητου κράτους, που έχει τις εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το κεφάλαιο 7 του καταστατικού Ηνωμένων Εθνών λέει ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα ειρήνης και ασφαλείας και το Συμβούλιο Ασφαλείας το εξασφαλίζει».

Η επιστολή Λιλλήκα
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ενημέρωσε τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την επιστολή που απέστειλε προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, στην οποία εισηγείται την από κοινού κατάθεση ψηφίσματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που να καλεί την Κυβέρνηση να παραχωρήσει στρατιωτικές διευκολύνσεις στη Ρωσία από τα λιμάνια και την αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου. Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε παράλληλα τη διαφωνία του όσον αφορά την πρόθεση που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ανανέωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και κάλεσε την κυπριακή Κυβέρνηση να μην συναινέσει. Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει η λύση να οδηγήσει σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να επιτρέπει τον οποιοδήποτε παρεμβατικό και επεκτατικό ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα