Πάνε για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο Θεσμοί-Αθήνα

Με στόχο να πετύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, επέστρεψαν σήμερα Τρίτη οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, και σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό βάρος των διαπραγματεύσεων θα πέσει στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η επίτευξη συμφωνίας που θα σφραγίσει την Β’ Αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης, θεωρείται εφικτή τόσο από ευρωπαϊκής πλευράς, όσο και από το ΔΝΤ, όπως μεταδίδει από δημοσιογραφικές πηγές

στις Βρυξέλλες.

Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών αναμένεται να μείνουν στην Αθήνα τις επόμενες δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Υπουργείο Οικονομικών, «με το καλημέρα» αναμένεται να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για τις εκκρεμότητες του λεγόμενου Υπερταμείου, όπου θα μπαίνουν, βάσει του 3ου Μνημονίου, τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που γίνονται. Οι δανειστές φέρεται να είναι δυσαρεστημένοι με την ως τώρα απόδοση της κυβέρνησης, στην οποία κατά τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αποδίδεται ευθύνη ότι σκόπιμα έχει καθυστερήσει κινήσεις που έπρεπε να έχουν τελειώσει μέσα στο 2016.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα στον οικονομικό Τύπο, στις σημερινές συναντήσεις να κληθούν να συμμετάσχουν για να παρουσιάσουν τα πλάνα δουλειάς τους διοικητικά στελέχη του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, επιθυμεί από τη μεριά των θεσμών να υπάρξει «τάχιστος και σαφής προσδιορισμός των μέτρων, θετικών και αρνητικών» ενώ, όπως δήλωσε κυβερνητική στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), το Μαξίμου δίδει «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα». Πρόκειται για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για να επιτευχθεί το λεγόμενο staff level agreement στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, θα πρέπει να υπάρξει «οριστική συμφωνία, και όχι άλλες μεταθέσεις», όπως διαμηνύουν οι θεσμοί, στα γνωστά θέματα, όπως αποκαλούν τα ενεργειακά και εργασιακά.
Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, θα πρέπει να κλείσει με το staff level agreement πριν από την συνάντηση του Euro Working Group, EWG, στις 10 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα ως τότε, θα συνεχίζονται οι παράλληλες συζητήσεις σχετικές με τα μέτρα που ζητάει του ΔΝΤ για την διασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση τον Μάιο του 2016, δηλαδή την προ-νομοθέτηση περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου και των δαπανών για τις συντάξεις.

Έγκυροι αναλυτές ελπίζουν ότι οι συζητήσεις αυτές θα έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο "ωριμότητας" που να επιτρέπει να τεθούν κατ’ αρχήν στην ατζέντα του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Αν όχι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν ώστε να υπάρχει ώριμο σχέδιο συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο.

Από την μεριά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εκφράζεται η άποψη ότι «η νομοθέτηση μέτρων μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος αποτελεί επί της ουσίας κεκαλυμμένο τέταρτο μνημόνιο και αυτό είναι μια σκληρή πραγματικότητα. Είναι μια καινούργια συμφωνία». Αυτό δήλωσε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρώην Υπουργός Εργασίας της προηγούμενης κυβέρνησης και βουλευτής Γιάννης Βρούτσης, προσθέτοντας ότι «αν δεν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα που είναι η χρεοκοπία».

Μιλώντας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είχε πει πως τα μέτρα επιβάρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι Θεσμοί όσο και τα μέτρα ελάφρυνσης από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική Κυβέρνηση θα ψηφιστούν ταυτόχρονα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και κανένα από αυτά τα μέτρα δεν θα τελεί υπό αίρεση, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα έχουν έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα