Guardian: Αναπάντητα ερωτήματα για τις σχέσεις Ρος-BOC

Λόγο για αναπάντητα ερωτήματα αναφορικά με τις σχέσεις της Τράπεζας Κύπρου με τον κύκλο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και με τον Οργανισμό Τραμπ, κάνει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian στη Βρετανία.

Αφορμή για το δημοσίευμα είναι η χθεσινοβραδινή έγκριση από την αμερικανική Γερουσία της υποψηφιότητας του Γουίλμπουρ Ρος,

αντιπροέδρου της κυπριακής τράπεζας από το 2014, για τη θέση του Υπουργού Εμπορίου στην κυβέρνηση Τραμπ.

Η εφημερίδα αναφέρεται σε επιστολές δύο γερουσιαστών των Δημοκρατικών προς τον κ. Ρος, με τις οποίες ζητούσαν διευκρινίσεις για πιθανή σχέση της τράπεζας με Ρώσους αξιωματούχους και με αξιωματούχους της προεκλογικής εκστρατείας και των επιχειρήσεων του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι γερουσιαστές Νέλσον και Μπούκερ ζητούσαν να πληροφορηθούν από τον κ. Ρος κατά πόσο η Τράπεζα Κύπρου είχε χορηγήσει δάνεια σε οποιαδήποτε εταιρεία ή οργανισμό συμφερόντων Τραμπ και κατά πόσο μέσω της Τράπεζας Κύπρου ο νέος Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ είχε εκτενείς διασυνδέσεις με τη Ρωσία.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν επηρεάζονται ή δεν τελούν υπό την επιρροή καμίας ξένης δύναμης», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή του γερουσιαστή Μπούκερ.

Οι επιστολές φέρονται να έκαναν συγκεκριμένη αναφορά στους Ρώσους επενδυτές με προηγούμενη σχέση με την Τράπεζα Κύπρου, Βίκτορ Βέκσελμπεργκ και Βλάντιμιρ Στραλκόφκσι, που, σύμφωνα με τους γερουσιαστές και τη βρετανική εφημερίδα, έχουν στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Ο γερουσιαστής Νέλσον κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι δεν επέτρεψε την κοινοποίηση της απάντησης του κ. Ρος, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο 79χρονος δισεκατομμυριούχος επενδυτής και πλέον υπουργός δήλωνε πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις.

Ο κ. Νέλσον πρόσθεσε πως κατ’ ιδίαν ο Γουίλμπουρ Ρος τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει γνώση δανείων ή άλλων συναλλαγών της Τράπεζας Κύπρου με τον όμιλο του Ντόναλντ Τραμπ ή την προεκλογική του εκστρατεία.

Σημειώνεται ότι παρά τις ενστάσεις των δύο γερουσιαστών, το βράδυ της Δευτέρας ο Γουίλμπουρ Ρος έλαβε τη θετική ψήφο 72 εκ των 100 μελών της Γερουσίας, συμπεριλαμβανομένων 19 Δημοκρατικών, και πλέον είναι ο νέος Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα