Παιδεία και Πολιτισμός : Επένδυση Ζωής!

Η δημιουργία των αναγκαίων υποδομών που θα υπηρετoύν την τέχνη και τον πολιτισμό, τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες, αποτελεί ή θα πρέπει να αποτελεί μείζονος σημασίας, καθήκον και υποχρέωση για ένα κράτος, μια χώρα.

Η επένδυση στα θέματα παιδείας, τέχνης και πολιτισμού είναι εκ των πραγμάτων μακροπρόθεσμη επένδυση ζωής. Παρόλο που οι σύγχρονοι λογιστές και τα κριτήρια που ακολουθούν ορισμένες χώρες σήμερα, είναι μια σειρά δείκτες και αριθμοί, που δυστυχώς την παιδεία και τον πολιτισμό, αντιλαμβάνονται ως πάρεργο, εντούτοις η ίδια η ζωή έχει αποδείξει

ότι χώρα κράτος που δεν έχει στις προτεραιότητες της, την παιδεία, τις τέχνες και τον πολιτισμό, φυσιολογικά στην πορεία του χρόνου μαραίνει, φτωχαίνει και μένει στάσιμη από το αναπτυξιακό γίγνεσθαι.

Μια χώρα μπορεί να χαρακτηρίζεται για την πρόοδο και ανάπτυξη της, από τις υποδομές, τα έργα που δημιούργησε στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας και της εκπαίδευσης. Τέτοια έργα θα μπορούσαν να χαρακτηρίζονται από ένα σύγχρονο κτιριολογικό πρόγραμμα, σ΄ όλες τις βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης, Μέσης, Ανώτερης και Ανώτατης, που ταυτόχρονα συνδυάζει την επένδυση, την έρευνα καιτη καινοτομία. Παρομοίως, οι χώροι, τα έργα και οι υποδομές που αφορούν τις τέχνες και το πολιτισμό.

Σήμερα προβάλλουν τα ερωτήματα. Που είναι η κρατική βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Κέντρα καινοτομίας, Έρευνας και Επιστήμης; Που είναι οι πολιτικές επενδύσεις και η αξιοποίηση των καλλιτεχνών και δημιουργών της πατρίδας μας; Πως και με ποιες πολιτικές αξιοποιούνται τα καλύτερα, τα φωτεινά μυαλά της Κύπρου; Ποιες οι δαπάνες για την παιδεία και το πολιτισμό συγκριτικά με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης;

Αντίθετα, με αφορμή την οικονομική κρίση, χάσαμε ήδη μια γενιά και κάτι παραπάνω σε νέους επιστήμονες που αναγκάζονται, απογοητευμένοι να αναζητήσουν επαγγελματική στέγη σε άλλες χώρες. Φροντίσαμε δυστυχώς ακόμα και ένα μικρό επίδομα που δινόταν στους δημιουργούς και καλλιτέχνες να τους αποκοπεί και αυτό. Οι κρατικές επιχορηγήσεις σε θέατρα, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά σχήματα, η χορηγία προς τους Δήμους και Κοινότητες συρρικνώθηκαν μέχρι κατάργησης. Ποια κίνητρα προσφέρουμε στην κοινωνία, πως ενθαρρύνουμε τους δημιουργούς, τα καλλιτεχνικά και πολιτιστικά σχήματα να ασχοληθούν με την τέχνη και τον πολιτισμό;

Είναι και άλλα που αφορούν τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, κυρίως το όραμα μας για την παιδεία και τον πολιτισμό. Πέραν από τις κρατικές ανάγκες σε έργα, είναι και η περιφερειακή υποδομή, τα έργα που χρειάζεται να προωθηθούν στην περιφέρεια, τις πόλεις, τους Δήμους και Κοινότητες.

Μόνο όταν καλλιεργήσουμε στο λαό και στη κοινωνία μας, μια ευγενή άμιλλα που να γεννά φιλοδοξία, να ενθαρρύνει και να παροτρύνει για δράση, προσφορά και δημιουργία, μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε και να προσδοκούμε σ΄ ένα καλύτερο κόσμο. Σ΄ ένα κόσμο χωρίς μιζέρια, φτώχεια και υποχώρηση.

Μπορούμε να καλλιεργήσουμε συνείδηση, μια νέα κουλτούρα, κόντρα στο ωφελιμιστικό μοντέλο, την οικονομίστικη φιλοσοφία και αντίληψη που χρεοκόπησε, συμπαρασύροντας τους λαούς του κόσμου. Διαχρονικά, στο πέρασμα των αιώνων αποδείχθηκε ότι η επένδυση, στην παιδεία, την τέχνη και τον πολιτισμό αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε χώρας και κάθε λαού.

Για εμάς, την μικρή Κύπρο και τον πολυβασανισμένο λαό μας, είναι η καλύτερη απάντηση σ΄ όλους όσους, κατά καιρούς την ορέγονται. Η Κύπρος άντεξε στο χρόνο, επιβίωσε στη γη των προγόνων μας, γιατί δεν είμαστε μεγάλοι πολέμαρχοι, αντίθετα, είμαστε ένας φιλήσυχος και ειρηνικός λαός αλλά γιατί δημιουργήσαμε ιστορία, κληρονομιά, παράδοση και πολιτισμό.

Το ΑΚΕΛ και η Κυπριακή Αριστερά ως το κόμμα που είχε και έχει την παιδεία και τον πολιτισμό στην ιστορική του διαδρομή, πρώτη προτεραιότητα, και σήμερα καλείται να εξειδικεύσει περισσότερο, να καταθέσει ένα δημιουργικό όραμα για την παιδεία και τον πολιτισμό. Να φωνάξει ακόμα πιο δυνατά, όχι στις περικοπές και στις πολιτικές της λιτότητας.

Οι τέχνες, οι επιστήμες, ο πολιτισμός και η παιδεία δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτιμώνται με κερδοζημίες. Γιατί ακριβώς αποτελούν το παρόν και το μέλλον, την προοπτική μας. Αποτελούν μακροπρόθεσμη επένδυση ζωής για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα