Προτιμούν κατεχόμενα για αγορά γης - "Τρελάθηκε η αγορά"

Η στήριξη της τ/κ κίνησης “Αλληλεγγύης” στον τουρκικό λαό εν όψει και του δημοψηφίσματος, οι δηλώσεις του “υπουργού υγείας” για το θέμα της πυρκαγιάς στο “κρατικό χημείο”, το νέο περιστατικό βίας με μαχαιρώματα στην κατεχόμενη Κερύνεια, η αύξηση στην πώληση ακινήτων στα κατεχόμενα, αλλά και η προσπάθεια της “κυβέρνησης” για το νέο “νομοσχέδιο” για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές

εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Τρελάθηκε η αγορά”, αναφέρεται στην αύξηση στην πώληση των ακινήτων στα κατεχόμενα και γράφει ότι οι αγοραστές είναι κυρίως Τούρκοι και Ρώσοι, οι οποίοι προτιμούν τα κατεχόμενα, αφού οι τιμές είναι πιο χαμηλές από ό,τι στις ελεύθερες περιοχές. Γράφει, ακόμα, ότι διαμάχη ξέσπασε μεταξύ του “δημάρχου” κατεχόμενης Λευκωσίας και “βουλευτών” του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Νέα Κύπρος, για τα προβλήματα του “δήμου” και κυρίως για την οικονομική κατάσταση στον “δήμο”. Οι “βουλευτές” κατηγορούν τον Χαρματζί ότι δεν είναι ειλικρινής στις δηλώσεις του επί του θέματος. Αναφέρεται και στις επαφές του Τ/κ ηγέτη στις Βρυξέλλες και γράφει ότι κ. Ακιντζί αναμένει τη συνεδρία της Βουλής στις 7 Απριλίου για το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος, για να καθορίσει τη στάση του σχετικά με το αν η τ/κ πλευρά θα παρευρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Όχι στη δικτατορία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της τ/κ κίνησης “Αλληλεγγύης” για το δημοψήφισμα στην Τουρκία, στην οποία εκφράζεται η στήριξή της στον τουρκικό λαό και ταυτόχρονα καταδικάζονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες για μετατροπή της δημοκρατίας σε δικτατορία. Αλλού αναδημοσιεύει από τον ε/κ Τύπο είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας και Ιταλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι σε αυτόν δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία. Αλλού γράφει ότι το “ανώτατο δικαστήριο” άλλαξε απόφαση “επαρχιακού” που αφορούσε την καταδίκη νεαρού, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για αμελή οδήγηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό 2,5 ετών παιδιού. Η αρχική απόφαση καταδίκαζε τον νεαρό σε δύο χρόνια ποινής φυλάκισης, ενώ μετά την επέμβαση του “ανωτάτου”, τα δύο έτη αυξήθηκαν σε τέσσερα έτη.


Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Νέα εποχή για την ενέργεια”, αναφέρεται σε δηλώσεις του “υπουργού ενέργειας” Σουνάτ Ατούν σχετικά με το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο κ. Ατούν είπε ότι οι αλλαγές στον “νόμο” για τις ΑΠΕ θα φέρουν και μειώσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Γράφει, ακόμα, ότι οι παλαίμαχοι – θρύλοι του τουρκικού ποδοσφαίρου θα βρίσκονται στα κατεχόμενα για να παρευρεθούν σε εκδήλωση στήριξης των παιδιών που υποφέρουν με καρκίνο, που θα γίνει στην κατεχόμενη Κερύνεια. Αλλού αναφέρει ότι στον “πρωθυπουργό” Οζγκιουργκιούν δόθηκε το χρυσό κλειδί του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολή, ενώ σε ομιλία του αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας ότι χωρίς την απόρριψη της απόφασης της Βουλής, δεν θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Θα συνεχίσει για μεγάλο διάστημα το θέμα με τις ναρκωτικές ουσίες”, αναφέρεται σε δηλώσεις του “υπουργού υγείας” Φαίζ Σουτσούογλου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών στο “κρατικό χημείο” μετά τις ζημιές που υπέστη το εργαστήριο από πυρκαγιά. Σύμφωνα με τον “υπουργό”, η αποκατάσταση των μηχανών που κάνουν τις αναλύσεις σε θέματα που αφορούν ναρκωτικές ουσίες, μπορεί να γίνει μετά από περίπου τρεις μήνες. Αλλού αναφέρεται στην αγανάκτηση των κατοίκων περιοχής στο κατεχόμενο Δίκωμο για τη στάση των “αρχών” στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων με τα στάσιμα νερά σε παρακείμενο πάρκο. Αναφορά γίνεται και σε νέο περιστατικό βίας στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπου η διαμάχη μεταξύ δύο νέων οδήγησε τον ένα στη χρήση μαχαιριού, με αποτέλεσμα το θύμα να μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των κατεχομένων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Αυτή η ουρά αναμονής είναι μια άλλη ουρά αναμονής”, γράφει ότι άρχισε η διαδικασία της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα από τους Τούρκους εποίκους που διαμένουν στα κατεχόμενα, ενώ σε σχολείο στην κατεχόμενη Λευκωσία όπου στήθηκαν οι κάλπες, οι ουρές αναμονής ήταν ατέλειωτες. Αναφορά γίνεται και σε επικρίσεις προς την “κυβέρνηση” του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν στο θέμα των “υπηκοοτήτων”, ο οποίος είπε ότι η παραχώρησή τους, αποτελεί επέμβαση στη δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι τελικά δεν άντεξε ο 38χρονος Σουλτάν και χθες απεβίωσε μετά από ένα μήνα νοσηλείας σε εντατική μονάδα νοσοκομείου στα κατεχόμενα. Ο Σουλτάν τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα